«Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Iλιντεν” είναι μια λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω», έχει γράψει ωστόσο στο Twitter ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ενώ σκοπιανά μέσα ενημέρωσης επέμεναν βεβαίως και χθες, επικαλούμενα πηγές της σκοπιανής κυβέρνησης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν θετικός σε αυτό το όνομα κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, η κυβέρνηση όμως από το Σάββατο το απόγευμα κιόλας αφήνει να διαρρεύσει ότι το όνομα που παραπέμπει στην εξέγερση του Iλιντεν δεν θα συζητηθεί άλλο και η διαπραγμάτευση ή θα επιστρέψει στα ονόματα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι ή θα συζητηθεί κάποια νέα πρόταση.
Ο κ. Τσίπρας, έχοντας εισπράξει ήδη από την Παρασκευή όλο αυτό το αρνητικό κλίμα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση αναδεικνύει ως απαραίτητη προϋπόθεση τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια για να ξεκινήσει η προενταξιακή διαδικασία τους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και τους είπε πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.
Ωστόσο το Σάββατο κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός στο μήνυμα που έστειλε προς τον Ζόραν Ζάεφ και την πλευρά των Σκοπίων δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα, ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».
Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη και αδυνατεί πλέον να το κρύψει. Στις συζητήσεις που κάνει εδώ και μήνες κάτω από το τραπέζι, συνδέοντας τα εθνικά θέματα με την οικονομία, δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. για επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο ώστε τα Σκόπια να μη χάσουν το «τρένο» της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να «κολλήσει» ή να εγκαταλειφθεί το Σκοπιανό, το οποίο στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν ως όχημα για τα σχέδιά τους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια φαίνεται να έχει η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά και δημοσκοπικά θέση της και τα ελάχιστα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει, αναγκάζουν την κυβέρνηση να απεργάζεται σενάρια ανακατατάξεων και να συντηρεί κλίμα συνεργασιών. Χρησιμοποιώντας το Σκοπιανό, την κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, την απλή αναλογική που σχεδιάζει να επαναφέρει ή την απλή αναλογική στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Οι ΗΠΑ θέλουν λύση στο Σκοπιανό τον Ιούνιο
Είναι χαρακτηριστική η πίεση που άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν με τον πρωθυπουργό, το Σάββατο το μεσημέρι, όπου μετά τα συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, σημείωσε ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι η υπόδειξη του παράγοντα «χρόνου» σημαίνει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούλιο.
«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», έγραφε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Συμπλήρωνε ότι «ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία» κα κατέληγε: «Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον Μάικ Πενς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας αλλά με προαπαιτούμενο την αποδοχή από μέρους της του erga omnes μέσα από συνταγματική αλλαγή.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]