Κάτι που δείχνει ότι οι διεργασίες για το ονοματολογικό μπαίνουν σε νέα φάση, με τον Ελληνα υπουργό να έχει εκφράσει την ελπίδα – εκτίμηση ότι στις επόμενες συναντήσεις μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα.
Ετσι, στις 11 και τις 12 Απριλίου, θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στη Σερβία και στη συνέχεια στην πΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μικρή τουριστική πόλη της Οχρίδας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ενδιάμεσο δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει έναν σταθμό στο Κόσοβο. Κάτι που, ως όλα δείχνουν, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού γίνεται λίγο μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να «απαγάγει», σε συνεργασία με τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, μέσα από την περιοχή, πέντε Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις στο Κόσοβο και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Ενέργεια που σημειώθηκε τη στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να κρατά τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, καθώς και πολλούς υπηκόους από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες, ενώ εσχάτως η ηγεσία της προέβη σε νέες λεκτικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ελληνοτουρκικός πόλεμος ανακοινώσεων. Να σημειωθεί, επίσης, πως εν όψει της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, τον Μάιο, εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες, ιδίως από την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, για τη συμμετοχή του Κοσόβου στη Σύνοδο. Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, όπως επίσης και άλλα τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Συναντήσεις
Στο ενδιάμεσο των βαλκανικών επαφών του τις προηγούμενες εβδομάδες και αυτών που έπονται, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εξαιρουμένου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και όχι από τον υπουργό Εξωτερικών. Αντί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργο Κουμουτσάκο, επί δυόμισι ώρες, στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. Από τις πολύωρες ενημερώσεις των αρχηγών που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στα γραφεία των κομμάτων, έχει αποκλειστεί η Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία έγινε στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό, η ηγεσία του ΚΚΕ φέρεται να υπερθεμάτισε για την ανάγκη ενημέρωσης στα εθνικά θέματα, θυμίζοντας ότι αντίστοιχες συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών, όπως τον Γιώργο Παπανδρέου και την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε κάνει στο παρελθόν η πρώην γ.γ., Αλέκα Παπαρήγα.
Ακολούθησαν συναντήσεις στα γραφεία των κομμάτων με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά φέρονται να έκαναν λόγο για ουσιαστική συζήτηση, καθώς και ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί με βάση τη θέση του για σύνθετη ονομασία erga omnes (χρήση ονόματος στο εσωτερικό και το εξωτερικό της πΓΔΜ) και με νομικές δεσμεύσεις για την απάλειψη του αλυτρωτισμού. Ο Στ. Θεοδωράκης, από τη μεριά του, είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να έχει ταυτόχρονα ανοιχτά πολλά μέτωπα και ότι «στα πατριωτικά θέματα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Δεν γίνεται να δίνουμε στον Ερντογάν την εικόνα ότι μας διχάζει», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, αφού μετά την ενημέρωσή του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, προέβη σε σειρά συνεντεύξεων, όπου ανέφερε τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση, και με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών στη συνέχεια να χαρακτηρίζουν ως «ανακριβείς» τις δηλώσεις του και να προειδοποιούν τον επικεφαλής του κόμματος, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια δημοσιοποίησης περιεχομένου συζητήσεων αυστηρώς εμπιστευτικού χαρακτήρα δυσκολεύει τη μελλοντική πιθανότητα τέτοιου είδους ενημέρωσης».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]