«Επιδεικνύεται ακραία ανευθυνότητα» είπε αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η επίμαχη διάταξη αφορά μόνο καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια και των οποίων η έκδοση έχει ζητηθεί από άλλες χώρες.
«Οι «8» Τούρκοι κρατούνται δυνάμει διοικητικής πράξης και συνεπώς δεν τους αφορά. Γιατί συγχέετε ανόμοια πράγματα;» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΔΗΣΥ.
Από εκεί και πέρα χαρακτήρισε ακραία ανεύθυνη και τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού βουλευτή Κατσίκη για «ανταλλαγή» των «8» με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές: «Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου (περί μη έκδοσής τους) πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά απ’ όλους. Για την ελληνική κυβέρνηση έχει κλείσει αυτό το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο. Η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει ούτε το Σύνταγμα ούτε την κείμενη νομοθεσία».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος επιμένει να μιλάει για «επιεικώς ύποπτη χρονική συγκυρία» ως προς την επιλογή προώθησης και ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης, ενώ η -επίσης βουλευτής της ΔΗΣΥ- Χαρά Κεφαλίδου, η οποία είχε μιλήσει σχετικά κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, υποστήριξε πως ίσως θα πρέπει να υπάρξει αναδιατύπωση του σχετικού άρθρου, επειδή υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί αρνητική για περιπτώσεις Κούρδων που έχουν καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα και των οποίων την έκδοση έχει ζητήσει ή θα ζητήσει η Αγκυρα.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Τι είχε προηγηθεί
Άρθρο, σε άσχετο νομοσχέδιο, βάσει του οποίου κρατούμενοι ή καταζητούμενοι που εκκρεμεί αίτημα έκδοσής τους σε τρίτη χώρα δεν θα αφήνονται ελεύθεροι αφότου παρέλθει το 18μηνο, κατέθεσε την Τετάρτη η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, που ανέδειξε το θέμα, η συζήτηση του ν/σ ξεκινάει στην Ολομέλεια στις 12 το μεσημέρι.
Tον Απρίλιο συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης των οχτώ Τούρκων και κανονικά θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα ισχύει μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, και του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με την κατάθεση του επίμαχου άρθρου στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών.
Aπό το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνον αιτήματα έκδοσης και μόνον για ποινικά αδικήμα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.
Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς η εν λόγω διάταξη θα έχει αξία μόνο αν η Τουρκία υποβάλλει εκ νέου αίτημα έκδοσής τους, καθώς έως τώρα τα αιτήματα της Τουρκίας έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]