Η νέα συνθηκολόγηση Τσίπρα – Καμμένου μετά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου και η αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, αφού η πλειοψηφία με δικονομικές προφάσεις αρνείται την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων ακόμα και σε συνθήκες πλήρους προστασίας, ενισχύουν την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και κλείνει άλλον ένα κύκλο των ανοιγμάτων του κ. Τσίπρα προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.
Βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η κυβερνητική συνεργασία «σε πείσμα όσων γράφουν σενάρια, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους». Ανέδειξε ως βασικούς στόχους της κυβέρνησης «την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την κάθαρση», για τους οποίους υποστήριξε – παρά το θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, τις σημερινές τραγελαφικές εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή, το γεγονός ότι εκκρεμεί η δική του παρουσία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αλλά και τον εναγκαλισμό της κυβέρνησης με τον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη – ότι «και οι δύο αυτοί στόχοι είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διέψευσε τα δημοσιεύματα περί επεισοδίου με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο σπίτι του παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό έχουν συναντηθεί πολλές φορές, «αλλά στο φως της ημέρας».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Σχετικά με την υπόθεση των δύο αξιωματικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία για 21η ημέρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε πως βρίσκεται σε πλήρη επαφή και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πολυγλωσσία της κυβέρνησης σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα λέγοντας ότι «οι κατά καιρούς δηλώσεις των στελεχών μας είναι δείγμα δημοκρατίας, όχι ασθένειας. Οι στρατιωτικοί βρίσκονται για 20ή ημέρα κρατούμενοι και θέλουμε να οδηγηθούν σε μια δικαιοσύνη μη κατευθυνόμενη». Απέφυγε βεβαίως να κάνει προβλέψεις για τον χρόνο επιστροφής τους, ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση «διμερές θέμα με διεθνείς προεκτάσεις», ώστε να ενσωματώσει και τη γραμμή του Μαξίμου.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου
Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, η κρίση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ήταν σοβαρή. Δεν αφορούσε μεν τη σχέση αυτή καθ’ αυτή ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο που είναι ισχυρή λόγω της συγκολλητικής ουσίας της εξουσίας, αλλά τις αντοχές της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα που η ίδια άνοιξε.
Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκε σε δύο κομμάτια. Το ένα πέριξ του πρωθυπουργού σε κυβέρνηση και κόμμα ανακουφίστηκε και το άλλο που εκπροσωπείται από κορυφαίους υπουργούς, σημαντικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος που έχουν διαμηνύσει στον κ. Τσίπρα ότι η συνέχιση της πολιτικής συμπόρευσης με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ θα στοιχίσει πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, παρακολουθεί έντονα προβληματισμένο.
Αντιλαμβάνονται ότι το επόμενο διάστημα η απομόνωση της κυβέρνησης θα ενταθεί και τα περιθώρια που είχε ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει πολιτικά ανοίγματα με κάποια ψήγματα αξιοπιστίας προς την πλευρά της κεντροαριστεράς στένεψαν, αν δεν εξαφανίστηκαν. «Δεν τον άκουσες που είπε στους δικούς του βουλευτές να συνεχίσουν να τσακώνονται με εμάς; Είναι εικόνα αυτή; Το τίμημα της συνέχισης του γάμου με τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ μάς αφήνει χωρίς συνομιλητές στα δύσκολα που έρχονται», λέει στον Ελεύθερος Τύπος έμπειρος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]