Από τη Σύρο, ο πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα το πολιτικό μήνυμα ότι «έπειτα από 8 χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας μπορούμε να αισιοδοξούμε» και πως αυτό είναι μια ρεαλιστική αισιοδοξία: «Βγαίνουμε από την κρίση, δουλεύουμε για νέες θέσεις εργασίας, δουλεύουμε για μια ανάπτυξη δίκαιη, που θα μοιραστεί δίκαια στο λαό μας και όχι μόνο σε μια ελίτ που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την κρέμα και άφηνε το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία». Τόνισε ότι «είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση, θα το κάνουμε πράξη μέσα από τη συνεννόηση, από τον κοινό βηματισμό, διότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια για να σηκωθεί λίγο πιο ψηλά η πατρίδα μας».
«Ιστορικής σημασίας έργο»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Εξηγώντας τη στρατηγική σημασία του, επισήμανε ότι με αυτό εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και επαρκής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ενώ συνιστά ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δίνει αναπτυξιακή προοπτική. Όλα αυτά σημαίνουν πάρα πολλά για την τοπική οικονομία αλλά και το σύνολο της οικονομίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον την Σύρο με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο. Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά.
Έτσι, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα. Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώνεται με την ένταξη και της Μυκόνου.
«Διασφαλίσαμε τον στρατηγικό χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ στην ενεργειακή πολιτική της χώρας»
Μιλώντας για το έργο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ.
Τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε την ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ, «διασφαλίζοντας τον έλεγχο του 51% από το Δημόσιο», υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η διασφάλιση του στρατηγικού χαρακτήρα της εταιρείας για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν μια από τις μεγάλες μάχες που κερδίσαμε, σημείωσε.
«Οι καταναλωτές θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα προβλήματα που επιλύονται με το έργο. Επισήμανε ότι με την καλωδιακή σύνδεση, πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή και οι οποίοι λειτουργούσαν με πετρέλαιο.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο και που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας. Σημείωσε ότι το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ και πως το όφελος αφορά το σύνολο των καταναλωτών και όχι μόνο τους καταναλωτές των Κυκλάδων -και θα έχει ως αποτέλεσμα να δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους.
Εξήγησε δε ότι όσο αναπτύσσεται το δίκτυο των διασυνδέσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας.
«Δραστική μείωση της μόλυνσης από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς»
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι με το έργο αντιμετωπίζεται παράλληλα και το περιβαλλοντικό πρόβλημα, με τη διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής. Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά και περιορίζεται η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς.
«Πιο αξιόπιστο το σύστημα, απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ αουτ»
Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος, αφού ο ενεργειακός εφοδιασμός από τα μέχρι σήμερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα, παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα με την αύξηση της κατανάλωσης κατά τους θερινούς μήνες. Φεύγουμε, είπε ο πρωθυπουργός, από τη διακινδύνευση των μπλακ άουτ, τα οποία ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο αποτελούν πρόβλημα.
«Συνολική εξοικονόμηση πόρων 2,7 δισ. σε ορίζοντα 20ετίας»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δεύτερη φάση του έργου πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με την Τήνο και της Άνδρου με την Εύβοια. Προσέθεσε ότι ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε πρόσφατα την επίσπευση κατά δυο χρόνια της τρίτης φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου. Έτσι, αντί για το 2022, η τρίτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.
Υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης, θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, καθώς η συνολική εξοικονόμηση πόρων θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.
Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων, ενώ θα ακολουθήσουν οι διασυνδέσεις και των μεγαλύτερων νησιών των Δωδεκανήσων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι διασυνδέσεις αυτές σηματοδοτούν τη νέα εποχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας: την εποχή των σημαντικών επενδύσεων που θα συμβάλουν ώστε τα νησιά μας να γίνουν αναπτυξιακός πυλώνας, όχι μόνο για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας».
«Η διασύνδεση δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά και τους ανθρώπους»
«Η διασύνδεση δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, αφορά πρώτα και κύρια τους ανθρώπους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος σε άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νησί.
Ως προς το ζήτημα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, επισήμανε ότι η λειτουργία της Βάσης Υποστήριξης Αεροδιακομιδών στη Σύρο, είναι γεγονός. Όπως εξήγησε, η λειτουργία της βάσης της Σύρου, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, έχει προσφέρει άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα. Με αυτόν τον τρόπο μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος πρόσβασης στα περιστατικά, αλλά και το κόστος των πτήσεων, μειώθηκαν οι πλωτές διακομιδές και περισσότερα από τα μισά περιστατικά κατευθύνονται πλέον στο νοσοκομείο Σύρου μειώνοντας το χρόνο άμεσης επέμβασης, διακομιδής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Σύρου, προκειμένου να εξυπηρετούνται μεγαλύτερα αεροσκάφη και τόνισε ότι οι διαδικασίες προχωρούν άμεσα και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε το 2019, να ξεκινήσει η λειτουργία του αναβαθμισμένου, πλέον αεροδρομίου. Ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τον ποιοτικό τουρισμό έθεσε και την αδειοδότηση των υδατοδρομίων.
Σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, είπε ότι η Σύρος συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια με τον Πειραιά και από τον Μάιο θα συνδέεται καθημερινά και με την Ραφήνα. Ταυτόχρονα, ως λιμάνι κόμβος, συνδέεται με άλλα νησιά των Κυκλάδων, με τα Δωδεκάνησα, καθώς και με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στόχος, είπε, είναι να ξεκινήσει σύντομα γραμμή ακτοπλοϊκής σύνδεσης και με την Κρήτη, ενώ σύντομα θα υπογραφεί σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, για τη πυκνότερη σύνδεση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες.
Οριστική διάσωση του Νεωρίου
Όσον αφορά το Νεώριο της Σύρου, το οποίο «από την αρχή της κρίσης είναι μια ζώσα πληγή στο σώμα της Σύρου, των Κυκλάδων», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να αναγγείλει πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της οριστικής διάσωσης των ναυπηγείων Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Είπε ότι η διαδικασία αυτή, προβλέπει συμφωνία της σημερινής ιδιοκτησίας, ενός νέου επενδυτή και των δανειστών των Ναυπηγείων. «Μετά από δύσκολη προσπάθεια φτάνουμε στο τέλος της προσπάθειας, ο επενδυτής έχει βρεθεί, η συμφωνία με τους δανειστές και τον ιδιοκτήτη έχει ολοκληρωθεί και σε λίγες ημέρες, θα υποβληθεί στο δικαστήριο για έγκριση», είπε. Τόνισε ότι αυτή η συμφωνία έχει τεθεί υπόψη του σωματείου των εργαζομένων -με τους οποίους συνομίλησε ο πρωθυπουργός σήμερα-, και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσή του.
Συνεπώς, σχολίασε, είναι πολύ πιθανό σε 3 έως 4 μήνες από σήμερα, να βρίσκεται πάλι εδώ -το θέμα θα έχει κλείσει και ο νέος επενδυτής θα εγκατασταθεί στα ναυπηγεία-, για να εγκαινιαστούν.
Σχολίασε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μόνο θετικές ειδήσεις για την οικονομία και πως γι’ αυτό τώρα δεν ακούγονται οικονομικές ειδήσεις αλλά «άλλες», για να τονίσει ότι ωστόσο «έχει σημασία αυτό που βλέπουμε στους οικονομικούς δείκτες να το δούμε και στην καθημερινότητά μας. Υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία του Νεωρίου δείχνει ότι στην καθημερινή πραγματικότητά μας υπάρχει αλλαγή.
Μεταφορικό ισοδύναμο
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για όλα τα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση για το Νότιο Αιγαίο που θα γίνει μετά το Πάσχα.
Σημείωσε σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δουλέψει σκληρά ώστε μέχρι το περιφερειακό συνέδριο να είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που μέσα στο 2018 θα λειτουργήσει πιλοτικά και μέχρι το 2019 θα αφορά όλο το Αιγαίο.
Αναφέρθηκε ακόμη και στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, όπου εντάσσονται οι Κυκλάδες, και που δίνει τη δυνατότητα για χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με την υποστήριξη των εξαγωγών και της τοπικής επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση των τοπικών υποδομών και των υποδομών υγείας, την ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου και την στήριξη του πολιτισμού και του τουρισμού.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε την κορδέλα στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του από τους τεχνικούς.
Γιώργος Σταθάκης: Ολοκληρώθηκε το πρώτο εμβληματικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης
«Σήμερα είναι μια μεγάλη στιγμή γιατί ολοκληρώθηκε το πρώτο εμβληματικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στα εγκαίνια. Εξήρε την «τεράστια δουλειά που έκανε ο ΑΔΜΗΕ για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο» και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη μάχη γαι την κλιματική αλλαγή. «Είμαστε χώρα που έχει φιλόδοξους στόχους για το 2030», σημείωσε μιλώντας για τον μετασχηματισμό της ενέργειας.
Τόνισε επίσης πως το σημερινό έργο μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αποτελέσει η Ελλάδα πρωτοπόρα χώρα και ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει με έναν συντεταγμένο τρόπο. «Τα οφέλη είναι σημαντικά και προφανή», είπε μεταξύ άλλων, και σημείωσε ότι «πρέπει να πάμε σε άλλο μοντέλο παραγωγής ενέργειας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σύρου, Γιώργος Μαραγκός, σημείωσε ότι το έργο αποτελεί απτό παράδειγμα εφαρμογής νησιωτικής πολιτικής που συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική και στην καθημερινότητα των πολιτών. Πέρα από το σημερινό έργο, ο δήμαρχος κάλεσε τον πρωθυπουργό στην τελετή για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου του νησιού που αναμένεται να εκκινήσει τη λειτουργία του σε 2-3 μήνες.
Παρόντες στα εγκαίνια και οι πρόεδροι της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Παρόντες μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς επίσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Ξυδάκης, Χαρά Καφαντάρη.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]