Ο πρωθυπουργός χαμήλωσε τους τόνους, απέφυγε να αναζητήσει ενόχους και να μιλήσει για «τροχήλατες βαλίτσες», όπως έπραξαν ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής του τις προηγούμενες μέρες, και, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρώτησε αν για το σκάνδαλο «της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου» υπάρχει «πολιτική ευθύνη». Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε, με ύφος απολογούμενου, να προσπαθεί να δικαιολογήσει την προηγούμενη στάση του, υποστηρίζοντας ότι η εντολή που έλαβε από το λαό «ήταν και μια εντολή να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχθούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη μνημονιακή τραγωδία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αρνητική τροπή που πήρε για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε εισηγήσεις να ρίξει την αυλαία του σκανδάλου Novartis εντός της Βουλής, καθώς η παντελής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για πολιτικά πρόσωπα, οι δικονομικές μεθοδεύσεις που διαπιστώθηκαν δημόσια, το γεγονός ότι στο «κάδρο» μπήκε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και η δυσφορία που εξέφρασαν παρασκηνιακά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη «λασπομαχία», την οποία συντηρούσε το Μαξίμου, κρίθηκαν πως προκαλούν μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση. Σε αυτά προστίθεται η αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν η στοχοποίηση του Παναγιώτη Πικραμμένου και ο χλευασμός του από τον Παύλο Πολάκη, τη στιγμή που ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός σκούπιζε τα δάκρυά του στο βήμα της Βουλής.
Επιπλέον, η συγκρότηση κοινού μετώπου από τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Τσίπρα μέσα στη Βουλή, που επί 20 ώρες ανέδειξαν -σε απευθείας σύνδεση- την επιχειρούμενη παραβίαση του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών, οι προειδοποιήσεις για «ειδικό δικαστήριο» και οι κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία» θορύβησαν το Μέγαρο Μαξίμου, που αναζητούσε εναγωνίως διέξοδο.
Με την αποτυχία του να εκμεταλλευτεί το σκάνδαλο Novartis για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους (όπως αρχικά είχε σχεδιάσει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου), ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε την πλήρη πολιτική του απομόνωση, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης, ενώ πλέον εμφανίζεται αδύναμος να διαχειριστεί τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα που ανοίγονται μπροστά του. Το γεγονός αυτό φέρνει πιο κοντά ακόμη και το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενδεχομένως και εντός του 2018, καθώς εκτιμάται πως, σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την πορεία του αγκομαχώντας. Τους επόμενους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει:
1 Το Μακεδονικό: Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αφιερωνόταν στη μάχη εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, η χώρα μας έχανε διπλωματικές μάχες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αποκαλεί στο Βερολίνο τον Ζόραν Ζάεφ «Μακεδόνα». Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στη Βουλή πως διαφωνεί «με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό» και πως θα κάνει τα πάντα για «να μη δοθεί το όνομα Μακεδονία». Η δήλωση αυτή, που ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, ήρθε να υπενθυμίσει το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝ.ΕΛ.
2 Η τέταρτη αξιολόγηση: Μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει βαριά προαπαιτούμενα, αλλά και το καθεστώς το οποίο θα ισχύσει για τη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αύριο αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας οι εκπρόσωποι των δανειστών, ενώ το δυσώδες πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη χώρα μας, λόγω της σκανδαλολογίας, δυσχεραίνει τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης. Το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια έχει πλέον καταρρεύσει και η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη στις νέες αυταπάτες που καλλιέργησε.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
3 Οι τουρκικές προκλήσεις: Θεωρείται βέβαιο πως η τουρκική κυβέρνηση θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της εις βάρος της Ελλάδας, ενώ τεταμένο παραμένει το κλίμα στα Υμια, όπου η ελληνική πλευρά έχει ήδη δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο. Μπορεί η πίεση της Αγκυρας τις τελευταίες μέρες να έχει μετατοπιστεί στην Κύπρο, ωστόσο δεν είναι απίθανο η πρόκληση ενός νέου επεισοδίου στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα.
4 Η υπόθεση Καμμένου: Θεωρείται βέβαιο πως το επόμενο διάστημα ο υπουργός Αμυνας δεν θα γλιτώσει την «απολογία» εντός της Βουλής και πως η επόμενη μεγάλη μάχη στο Κοινοβούλιο θα έχει πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο, λόγω της εμπλοκής του στη γνωστή υπόθεση πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Μετά την άρνηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής να επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη (όπως επιδίωκε ο κ. Καμμένος), η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ηδη πριν από λίγες μέρες ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος έδωσε 3ωρη κατάθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκαλώντας ανησυχία στο Μαξίμου, που δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υπόθεσης, τη στιγμή μάλιστα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τον κ. Καμμένο «κινούμενη βόμβα».
5 Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις της ομάδας του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και του ΠΑΜΕ, με επίκεντρο τους πλειστηριασμούς, προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου, ειδικά μετά το «τελεσίγραφο» των δανειστών στην κυβέρνηση να επισπεύσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να ξεπαγώσει η δόση των 5,7 δισεκατομμυρίων. Μάλιστα, οι επικείμενες εξώσεις έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τον ΣΥΡΙΖΑ που τρέμει το πολιτικό κόστος.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]