Ο υπουργός ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τα τελευταία δεδομένα στο θέμα Υπενθυμίζεται πως ο Aλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων τα της πΓΔΜ.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στην κ. Μέρκελ την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της πΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, μεταξύ άλλων, επαφή και με την κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία, προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε σχέση με την Τουρκία.
Κοτζιάς: Η ΠΓΔΜ είναι μια ωραία κυρία με το όνομα «Μακεδονία» που πάει για γάμο
Ως «μια ωραία κυρία με το όνομα Μακεδονία, στο οποίο θα προστεθεί και το όνομα του ανδρός της», παρομοίασε τη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters και η οποία αναδημοσιεύθηκε από το σκοπιανό «Radio Slobodna Evropa», ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά:
«Σήμερα δεν πάμε να βαφτίσουμε αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία και μάλιστα για 140 κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος. Είναι σαν μια ωραία που έρχεται στο γάμο και αναρωτιέται αν στο επίθετο της θα προσθέσει και το επίθετο του ανδρός της».
Στο μεταξύ, σε μία αποκάλυψη για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, «ORF».
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως το ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια) δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Ζάεφ επεσήμανε πως το πρόβλημα της Ελλάδας «έχει να κάνει με την ονομασία του κράτους» και πως αν μπει τέλος σε αυτή τη διαμάχη, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πουν την τελευταία λέξη σε ένα δημοψήφισμα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]