Αυτή είναι η ουσία της θέσης που διατύπωσε εγκαίρως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχτώ να σπιλώνεται μία ολόκληρη παράταξη και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο».
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι σε αυτή την υπόθεση η Ν.Δ. είναι επισπεύδουσα γιατί «δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί» και γι’ αυτό ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι θα στηρίξει κάθε μορφή διερεύνησης, επαναλαμβάνοντας μάλιστα και καθ’ όλη τη διάρκεια που το κυβερνών κόμμα προσπαθούσε -μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις- να καθορίσει τη στάση του, ότι η ίδια ζητά «άμεση και πλήρη διαλεύκανση».
Το «ναι» στην Προανακριτική Επιτροπή δεν σημαίνει φυσικά αποδοχή του κυβερνητικού σκεπτικού, καθώς στην Πειραιώς προετοιμάζονται να αντικρίσουν ένα κατηγορητήριο που προφανώς, όπως λένε, «θα κατασκευάσει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της». Και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί, έστω και έμμεσα, ως παραδοχή ότι «η συγκεκριμένη επιχείρηση σπίλωσης μπορεί να έχει την παραμικρή βάση».
Παράλληλα, θα επιμείνει στο αίτημα να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, στηριζόμενη πλέον όχι μόνο στην επιχειρηματολογία που απορρέει από την αίσθηση που δημιούργησε η δημόσια παραδοχή Πολάκη ότι τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση, αλλά και σε νομικό πλέον επίπεδο μετά την αποκάλυψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου. «Το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη.
«Γαλάζια» στελέχη είναι πεπεισμένα ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβάλει την υπόθεση αυτή για να αλλάξει «εσπευσμένα και άτσαλα» την ατζέντα έχει φέρει σε δύσκολη θέση πλέον το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Και ως απόδειξη αυτής της δυσκολίας εκλαμβάνεται και η καθυστέρηση που υπήρξε στη λήψη απόφασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρχικά, πριν από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, είχε επιχειρήσει επικοινωνιακή… επίθεση, με σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η οργή για τις μεθοδεύσεις που καταλογίζονται στην κυβέρνηση είναι διάχυτη στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν αφορά μόνο στο σκέλος της επιχειρούμενης προσπάθειας σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, αλλά για πολλούς συνδέεται και με τη γενικότερη επίπτωση όλου αυτού του κλίματος «λάσπης στον ανεμιστήρα» στο λαϊκό αίσθημα και την εικόνα των πολιτών για το πολιτικό σύστημα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνει παράλληλα και τη δική της πολιτική πίεση για τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Το κατέστησε σαφές λέγοντας, ήδη, ότι θεωρεί αυτονόητο πως η κυβέρνηση «σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει μέχρι σήμερα το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανσή του, τώρα που έφθασε στη Βουλή».
Η Ν.Δ. δεν εξαρτά τη στάση της στο ζήτημα της Novartis από εκείνη του κυβερνώντος κόμματος στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, αλλά είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνει προς την κυβέρνηση: «Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον».
«Δεν μπορεί να κουκουλώνουν τα δικά τους και να δημιουργούν εντυπώσεις για τους άλλους», σχολιάζουν, εξάλλου, «γαλάζιες» πηγές αναφερόμενες στην άρνηση μέχρι σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει οποιαδήποτε αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που η Ν.Δ., από τη δική της πλευρά, έχει στηρίξει όλες τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Για τη Ν.Δ. το μείζον σε όλη αυτή την υπόθεση είναι το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών. Και αφήνει, μάλιστα, σαφώς να διαφανεί η ανησυχία της και για την εικόνα που θα μπορούσε να εκπέμψει η χώρα στην Ευρώπη. Αυτή την έννοια είχε η αναφορά σε «πολωνοποίηση» και η επισήμανση ότι «η Ν.Δ. έχει, εκ του θεσμικού της ρόλου, την ευθύνη να προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην οδηγήσει την Ελλάδα αντιμέτωπη με κατηγορίες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Πολωνίας».
«Η διάκριση των εξουσιών στην Ε.Ε. είναι θεμελιώδες ζήτημα. Και η Πολωνία είναι παράδειγμα προς αποφυγήν», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.
«Τους τρόμαξαν τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό»
Ολες οι τελευταίες εξελίξεις αποδίδονται από τη Ν.Δ. σε πανικό της κυβέρνησης μετά το συλλαλητήριο στο οποίο αποτυπώθηκαν το έλλειμμα εμπιστοσύνης και η δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Αν δεν υπήρχε το θέμα της Novartis, τι θα κυριαρχούσε στη δημόσια συζήτηση;», διερωτώνται στην Πειραιώς. Το Σκοπιανό, στον απόηχο και της τοποθέτησης της ηγεσίας της γειτονικής χώρας περί μη αλλαγής του Συντάγματος. Η Ν.Δ. δεν κρύβει την εντεινόμενη ανησυχία της και γι’ αυτό ακριβώς προειδοποιεί διαρκώς ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο τεμαχισμού της λύσης, ενώ επισημαίνει ότι «ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για όποια εξέλιξη έρθει».
Η αλλαγή ατζέντας εκλαμβάνεται όμως από την αξιωματική αντιπολίτευση και ως έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να χτίσει αφήγημα θετικής πορείας στην οικονομία, στηρίζοντας σε αυτό τη στρατηγική της μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Και τούτο γιατί η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» και γνωρίζει ότι «οι περικοπές είναι μπροστά και όχι πίσω». Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η κυβέρνηση καταφεύγει – όπως λένε στην Πειραιώς- «στο μόνο που ξέρει να κάνει πολύ καλά: Να συκοφαντεί τους πολιτικούς αντιπάλους και να διχάζει τους πολίτες».
Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]