Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση εξηγεί πως «στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αντίγραφο της οποίας μας χορηγήσατε δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα απολύτως κρίσιμα έγγραφα:
-Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ( «προστατευομένων») ούτε η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.
-Δεύτερον, τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους. Παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομα μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο».
Ο κ. Βενιζέλος, ζητά από τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου να ζητήσει τα παραπάνω έγγραφα «ώστε να τεθούν στον φάκελο που θα αξιολογήσουν οι βουλευτές για τις επόμενες ενέργειες τους κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος» ενώ υπογραμμίζει πως «Τα έγγραφα αυτά είναι κρίσιμα στην παρούσα φάση, πριν την τυχόν εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια. Η δε μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Όπως προκύπτει από την δικογραφία που βρίσκεται στην Βουλή το FBI απέστειλε αρχικά το δικό του πόρισμα από τις έρευνες που πραγματοποίησε. Στο πόρισμα ρητά αναφέρει πως από τα εως τώρα ευρήματα προκύπτουν τέσσερα σχέδια δωροδοκίας ιατρών και όχι πολιτικών. Παράλληλα, επισημαίνει οι πληροφορίες του πορίσματος προορίζονται «μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν από την Κυβέρνησή σας σε οιεσδήποτε ποινικές διώξεις…» χωρίς «την ρητή έγκριση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρξε σχετικό αίτημα της Ελλάδας για άρση του συγκεκριμένου περιορισμού για τουλάχιστον 14 άτομα (επτά πολιτικούς και 7 μη πολιτικούς). Από τα στοιχεία του αμερικανικού πορίσματος υπάρχει άμεση εμπλοκή για τα μη πολιτικά πρόσωπα, όχι όμως και για τα πολιτικά.
Πρόκειται για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Αδωνη Γεωργιάδη, Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λυκουρέντζο , Γιάννη Στουρνάρα και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Από την δικογραφία λοιπόν λείπει το ελληνικό εξερχόμενο έγγραφο που περιλαμβάνει την παραπάνω λίστα προσώπων, περιλαμβάνεται όμως το Αμερικανικό με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018 το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων προς τις εγχώριες αρχές μας πως μόνο για τα συγκεκριμένα άτομα «το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτούς λόγους».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]