Οι μάρτυρες με τα ψευδώνυμα έδωσαν καταθέσεις που κατά πολλούς δεν παραπέμπουν σε “απλούς οδηγούς”, αλλά σε άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Πολλοί λένε μάλιστα ότι γνωρίζουν καλά τον χώρο του φαρμάκου και εικάζουν ότι μπορεί να πρόκειται ακόμη και για άτομα που δρουν στη βάση του ανταγωνισμού προς τη Novartis.
Οι καταθέσεις των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» αλλά και του τρίτου μάρτυρα κάνουν λόγο ακόμη και για βαλιτσάκι με ροδάκια το οποίο μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου και περιείχε μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα. Γίνεται λόγος στις ίδιες καταθέσεις για λεφτά σε σακούλες και σε κίτρινους φακέλους, για μια διαφημιστική εταιρεία, αλλά και μαύρο χρήμα χέρι με χέρι.
Τα ποσά που έχουν αναφερθεί από τους μάρτυρες με ψευδώνυμο είναι άλλοτε 100.000, άλλοτε 120.000 (που μπήκαν σε σακάκι) και άλλοτε 1.000.000 ευρώ.
Τι θα γίνει στην Βουλή
Πάντως, το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την Βουλή καθώς αν η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζητήσουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει να κληθούν για νέες καταθέσεις.
Ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία θα κινηθεί κοινοβουλευτικά, αν δηλαδή θα συμπεριλάβει την νέα δικογραφία στο ερευνητικό πεδίο της εξεταστικής για την Υγεία που ήδη λειτουργεί στην Βουλή ή θα ζητήσει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής – που είναι και το επικρατέστερο σενάριο – πιθανότατα θα διευκρινιστεί στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περίπτωση πάντως που προκριθεί η προανακριτική τότε το επόμενο διάστημα τουλάχιστον 30 βουλευτές θα καταθέσουν σχετική πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία θα ζητούν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δέκα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έχουν τελέσει τα τρία συγκεκριμένα αδικήματα (απιστία, δωροληψία, δωροδοκία) που περιγράφεται στην δικογραφία. Σε κάθε περίπτωση ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος θα απαιτήσει την κλήση για κατάθεση των τριών κεντρικών μαρτύρων καθώς σε αυτούς βασίζεται αποκλειστικά η δικογραφία.
Σύμφωνα με νομικούς, η Βουλή και αρμόδιες αρχές θα κληθούν τότε να εγγυηθούν από την μια το απρόσκοπτο έργο της προανακριτικής και την άλλη την απόλυτη προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με τηλεδιάσκεψη κατά την οποία οι μάρτυρες θα εμφανιστούν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά είτε με γραπτές ερωτήσεις – απαντήσεις και την μεσολάβηση κάθε φορά εκπροσώπων των αρμόδιων δικαστικών ή αστυνομικών αρχών που θα εγγυούνται την ταυτοπροσωπία των μαρτύρων.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]