Μόνιμη επωδός, από χθες το πρωί, των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και οι αντιδράσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η ανησυχία όμως είναι μεγάλη.
Ενδεικτικό της πίεσης που αισθάνεται η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι επικαλείται την εθνική συναίνεση εξαπολύοντας μύδρους κατά της αντιπολίτευσης, ενώ κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι οι αντιδράσεις δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου. Πάντως χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να απορρίψει και επισήμως το αίτημα Καμμένου για δημοψήφισμα.
Ακόμα, ενώ μέχρι χθες κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συζητούσαν σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση το θέμα «μόνο αν είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις», χθες ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός «αναμένεται να επιδιώξει μία κοινά αποδεκτή λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα» στην αυριανή συζήτηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο Νταβός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ την εθνική γραμμή για «σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή για «κοινά αποδεκτή λύση, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό». Παράλληλα, συνέχισε στη γραμμή των επιθέσεων εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας ότι εξ αρχής ένας από τους βασικούς στόχους της ήταν να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία, την ίδια στιγμή που κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ενημέρωση των κομμάτων θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, «όταν υπάρξει λόγος», ενώ για το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης για να μην εμφανιστεί ανακόλουθος και σε ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό, για το οποίο έχει πει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις το κληροδότησαν και η δική του θα το λύσει.
Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή με ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων, ακόμα και αν ο κ. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. επιμείνουν στη σημερινή τους στάση, αγνοώντας το εμφανές και ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης σε μία τέτοια περίπτωση. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις, παρά τη διαπιστωμένη πίεση των ΗΠΑ, δεν καταλήξουν, τότε οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς θα επιχειρήσουν τουλάχιστον να μη χρεωθούν το νέο αδιέξοδο.
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είχαν υποτιμήσει την αντίδραση του κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, βουλευτές και στελέχη της πόλης είχαν μεταφέρει στην Αθήνα ότι ο κόσμος στο συλλαλητήριο δεν θα ξεπερνούσε τις 50.000. Χθες, ανεπισήμως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με εμπειρία από συγκεντρώσεις, εκτιμούσαν ότι πήραν μέρος από 150.000 – 180.000 άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι. «Η πατριδοκαπηλία κάνει μόνο ζημιά και οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα», ήταν το σχόλιο του κ. Τζανακόπουλου για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Ο Τσίπρας στο Νταβός: Συναντήσεις με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί το επόμενο τριήμερο στο Νταβός, σε μια επίσκεψη όπου πέραν από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, θα συναντηθεί με τους Πιερ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συνάντησης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλάκις την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του. Με τον επίτροπο Μοσκοβισί, σκοπός του κ. Τσίπρα είναι η συζήτηση να επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας, μετά τον Αύγουστο του 2018 και το τυπικό τέλος του προγράμματος.
Με τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γ. Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογό του, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.
Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]