Η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, συνδέεται ωστόσο άμεσα με την επικοινωνιακή ανάγκη της κυβέρνησης – την οποία εξυπηρετούν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά- να εμφανίζεται ότι «ψηφίζει υπό πίεση και με απροθυμία» για δύο λόγους:
– Πρώτον, διότι η πολιτική ρετσινιά της πιο υποταγμένης κυβέρνησης στους θεσμούς -όπως υποστηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση- έχει περάσει και τραυματίσει καίρια το ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως έναντι του αριστερού του ακροατηρίου.
– Δεύτερον, η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει μία εικόνα ελεγχόμενων πιέσεων στο εσωτερικό της προς τους θεσμούς, για λόγους τακτικής στις διαπραγματεύσεις. Εξάλλου, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές γνωρίζουν καλά ότι υπάρχει ψηφισμένο άρθρο στον εσωτερικό κανονισμό που υποχρεώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, να παραδίδουν την έδρα τους.
Το πολιτικό θέατρο που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει διάφορα στάδια και κόλπα.
Την ίδια στιγμή που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στη Βουλή και στοιχίζονται πλήρως με την κυβερνητική γραμμή, δικαιολογούν τον «ιστορικό συμβιβασμό», παραδέχονται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.» και βλέπουν τον Αύγουστο ως «το τέλος των προβλημάτων», ανακαλύπτονται δήθεν επεισόδια στις συσκέψεις, για να συντηρείται η εικόνα διεκδικήσεων έναντι της κοινής γνώμης, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
Για παράδειγμα, η «γκρίνια» βουλευτών για το κόψιμο των επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους δεν ήταν τίποτε άλλο από μια-δυο ερωτήσεις που απηύθυναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, γιατί ενώ αριθμητικά αυξάνεται το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων, για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται ή ακόμα και κόβονται.
Αγροτικά δάνεια: Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Οι πληροφορίες που δόθηκαν στη συνέχεια έλεγαν ότι «η κυρία Φωτίου παρέμεινε με βουλευτές προκειμένου να ακούσει τις παρατηρήσεις τους και να δώσει εξηγήσεις». Κανείς δεν έμαθε τι εξηγήσεις έδωσε.
Στην πραγματικότητα οι βουλευτές βγήκαν από τη σύσκεψη για να «γκρινιάξουν» και να καταγραφούν, ενώ έχουν ήδη διαβεβαιώσει τους ιθύνοντες όχι μόνο για την ψήφο τους, αλλά και για το ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ζήτημα στην κυβέρνηση με δηλώσεις κ.λπ. Απόδειξη τούτου είναι ότι ενώ δεν πήραν απαντήσεις, δεν πήραν καν δεσμεύσεις ότι ο τρόπος υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων θα επαναπροσδιοριστεί, οι ίδιοι που δήθεν δημιούργησαν την ένταση, έμειναν σιωπηλοί.
Δεύτερο παράδειγμα το ζήτημα της περαιτέρω προστασίας της απροσδιόριστης «λαϊκής κατοικίας». Περίπου ένα μήνα πριν, σε μία αντίστοιχη σύσκεψη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Ξυδάκης κ.ά. είχαν απαιτήσει νομοθετική πρόταση για οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας. Τότε την είχε απορρίψει ο κ. Τσακαλώτος, στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και κατόπιν ο κ. Κοντονής, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι το ισχύον πλαίσιο, ο νόμος Κατσέλη και στη συνέχεια νόμος Σταθάκη, είναι επαρκές για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με χθεσινή του συνέντευξη στον ρ/σ Real προανήγγειλε ότι στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη για διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές στο Δημόσιο.
Τώρα, αφήνουν να διαρρεύσει ότι «ετοιμάζεται επέκταση του νόμου Σταθάκη για έναν ακόμη χρόνο» και πως, με πρόθεση του πρωθυπουργού, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 19 και 20 Ιανουαρίου. Ο λόγος δεν είναι ότι το θέμα τέθηκε ξανά στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις εκ των αριστερών της και το κλίμα που δημιουργούν η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη και η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου.
Και πάλι, όμως, δεν πρόκειται να λάβει καμία πρωτοβουλία, καθώς οι θεσμοί παρακολουθούν στενά. Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι ότι ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, την επόμενη Παρασκευή, θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο -μετά τον Αύγουστο- η κυβέρνηση να εξετάσει το ζήτημα επέκτασης του νόμου Σταθάκη, όπως και της αύξησης του κατώτατου μισθού κ.λπ. Χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς καμία δέσμευση.
Ακόμα και για το ζήτημα του περιορισμού της απεργίας, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση τού, προερχόμενου από το ΚΚΕ, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεωνά. Ο οποίος ναι μεν είπε ότι είναι μία διάταξη που δεν πρέπει να ψηφιστεί, αλλά όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει ο ίδιος ή τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα υπερψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν, είπε ότι «το θέμα δεν έχει ακόμα απασχολήσει τους βουλευτές…».
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]