Το «σκάνδαλο Καμμένου» από σήμερα είναι «σκάνδαλο Τσίπρα –Καμμένου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι «η υπόθεση αυτή δεν κλείνει εδώ σήμερα, αλλά η επόμενη Βουλή θα τη διερευνήσει με Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής και με ανοιχτές και ζώσες τις ποινικές ευθύνες όλων των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράλληλα «έριξε το γάντι» στον πρωθυπουργό και ζήτησε στη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής να προσέλθουν για να ενημερώσουν ο κ. Κυριακίδης της Γ.Γ. Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ο ταξίαρχος Παπαδάκης, ο «μεσάζοντας» Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οικονομικός σύμβουλος της Σαουδικής Αραβίας, οικονομολόγος Τζον Σφακιανάκης, και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν το δέχθηκε!
Ο κ. Μητσοτάκης «απογύμνωσε» τα φληναφήματα με τα οποία ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να «καμουφλάρει» το σκάνδαλο, λέγοντας ότι εάν ο κ. Παπαδόπουλος ήταν ένας αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, εάν η συμφωνία που υπογράφηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2016 ήταν μια νόμιμη διακρατική συμφωνία, τότε γιατί ένα χρόνο μετά δεν έχει εκτελεστεί; Και πού είναι τα λεφτά; Τα 66 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πάρει το Ελληνικό Δημόσιο;», αλλά, όπως είπε, «η συμφωνία χάλασε γιατί θέλατε να βάλετε στο κόλπο έναν μεσάζοντα».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε στον υποτίθεται «ανυποψίαστο για το έγκλημα» πρωθυπουργό ότι το άρθρο 9 του νόμου του 2011 που ομόφωνα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή (και από τον ΣΥΡΙΖΑ), απαγορεύει ρητά «στους νομικούς φορείς που συμμετέχουν στις διαδικασίες σύναψης συμφωνιών στον τομέα της Αμυνας να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε μεσάζοντα, ενδιάμεσο ή πράκτορα. Και όλες οι συμφωνίες πρέπει να είναι αυστηρά και μόνο διακρατικές»! «Αλλά εσείς», όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «επιλέξατε να επαναφέρετε τους μεσάζοντες όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι την τελευταία στιγμή ζητούσε χθες από τον πρωθυπουργό να απαντήσει ευθέως «για ποιον δουλεύει ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος;», «πώς σε μία διακρατική συμφωνία, government to government, για πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία εμπλέχθηκε ένας μεσάζοντας», «πώς έγινε αποδεκτός ως ενδιάμεσος ένα πρόσωπο που από το 2014 ενέχεται σε σοβαρές ποινικές παραβιάσεις στην Ελλάδα», καθώς και «εάν ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος έχει επιχειρήσει να κάνει και άλλες δουλειές με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς, όπως φαίνεται από έγγραφο στις 27 Ιουνίου 2017, είχε συναντηθεί στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον κ. Πάνο Καμμένο και ανάμεσα στα άλλα ζήτησε να νοικιάσει όλες τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ για να φτιάχνει βλήματα, βόμβες».
Τέλος, ένα από τα κύρια ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό, χωρίς να πάρει απάντηση, ήταν πως ενώ η κυβέρνηση είχε ενημερώσει πως «θα πουληθούν στη Σαουδική Αραβία 300.000 βλήματα, οι Σαουδάραβες ενδιαφερόντουσαν για μόνο 100.000» και πρόσθεσε «σε ποιες τσέπες θα πήγαιναν τα λεφτά από την πώληση των επιπλέον 200.000 βλημάτων που θα δινόντουσαν;».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέδειξε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στα μεταπολιτευτικά χρονικά που έρχεται στη Βουλή για να υπερασπιστεί έναν υπουργό του και ρώτησε: «Το κάνετε με δική σας βούληση ή επειδή σας εκβίασε ο κυβερνητικός σας εταίρος;». Του επισήμανε ότι η παρουσία του συνιστά την αποδοχή από μέρους του «της σοβαρότητας αυτής της σκοτεινής υπόθεσης» και τόνισε: «Η συγκολλητική ουσία που σας έχει φέρει κοντά είναι ο τυχοδιωκτισμός, τα ψέματα, ο λαϊκισμός, η αλαζονεία και η έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου… Με απλά λόγια, το ήθος του ενός ταίριαξε με το ύφος του άλλου και καταλήξατε ο ένας όμηρος του άλλου. Αλλά και η μοίρα σας θα είναι κοινή. Για αυτό μην κολακεύετε άσκοπα και δημόσια. Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι, ως σύγχρονος Οδυσσέας, για να μη σαγηνευτείτε από τις Σειρήνες. Είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον κ. Καμμένο. Οι μόνες Σειρήνες που σας σαγηνεύουν είναι οι χαρές της εξουσίας. Και όλοι οι πολίτες πια το καταλαβαίνουν».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέστησε στον κ. Τσίπρα για το επόμενο βιντεάκι: «Να πείτε στο σκηνοθέτη να βγάλει τουλάχιστον από το τηλεοπτικό κάδρο τις θήκες με τα πούρα. Δεν χρειάζεται, κ. Τσίπρα, να αποκαλύπτετε σε δημόσια θέα τι πραγματικά συμβαίνει στα ενδότερα του Μαξίμου». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα πόσο άβολα αισθανόταν… και επισήμανε τον πανικό του λέγοντας πως «ενώ από τη μια εγκαλεί την αντιπολίτευση και τον Τύπο ότι δεν σέβεται και αποκαλύπτει απόρρητα έγγραφα, ο ίδιος για να αθωώσει τον Πάνο Καμμένο και να παρουσιάσει λευκή περιστερά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας τον Βασίλη Παπαδόπουλο έπραξε το ίδιο διαβάζοντας ένα τηλεγράφημα του προξένου μας στο Ριάντ και αποκαλύπτοντας ότι η “πηγή” που ανέφερε ο διπλωματικός μας υπάλληλος ήταν κάποιος Τζoν Σφακιανάκης».
Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε μόνο από τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να σταματήσουν να προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση με την απόκρυψη εγγράφων από τους βουλευτές (λέγοντας πως δεν μπορεί να επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να αποκαλύπτει απόρρητα έγγραφα), αλλά να απαγορεύεται στους βουλευτές η πρόσβαση στο ίδιο υλικό. Και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαβάσει και το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης μας λίγο πριν έρθει ο μεσάζοντας και έλεγε πως δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ντροπή τη σύλληψη του ταξιάρχου που αποκάλυψε τον μεσάζοντα επειδή έκανε τη δουλειά του και χάλασε τη δουλειά του κ. Καμμένου».
Πιερρακάκης: Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης, είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό
Τέλος, επέστρεψε στον πρωθυπουργό και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο τους χαρακτηρισμούς περί θρασύδειλου και δειλού, λέγοντας πως «δειλία και θράσος είναι να μας κουνάτε το δάκτυλο όταν έχετε λερωμένη τη φωλιά».
Ο κ. Τσίπρας πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας πως σύντομα θα προκαλέσει ημερησίας συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαφθορά, τις offshore, τη Siemens , τα Paradise Papers και το ποιοι έβγαλαν 510 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό τα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε ευθέως πως «είναι καλοδεχούμενη μια τέτοια συζήτηση και για τη Siemens, αλλά να δούμε και πώς και γιατί έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και για τα Paradise Papers». «Επίσης είναι καλοδεχούμενη», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «για να μιλήσουμε και για τις σχέσεις του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου που είναι μετρ των offshore, όπως επίσης να μας πείτε και ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την offshore που έχει η κομματική σας εφημερίδα, “Αυγή”».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε να είναι παρών στη συζήτηση γιατί «πλέον δεν θα ανεχθώ καμία πρόκληση, συκοφαντία και γραφικότητα» και ότι δέχεται «μια βρόμικη επίθεση από ένα μιντιακό λόμπι που το συγκροτούν τα ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Αλαφούζου και του Θέμου Αναστασιάδη με ηθικό αυτουργό τη Ν.Δ.» και συμπλήρωσε: «Αυτή η πλακίτσα, όμως, έως εδώ γιατί σύντομα θα σας κοπεί το γέλιο».
Στην προσπάθειά του ο κ. Τσίπρας να «ξεκαρφώσει» τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, «κάρφωσε» ότι οι πληροφορίες που είχε ο πρέσβης μας στο Ριάντ πως οι Σαουδάραβες δεν αναγνωρίζουν τον Βασίλη Παπαδόπουλο ήταν από έναν άλλον Ελληνα που ονομάζεται Ζορζ (εννοούσε Τζον) Σφακιανάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης. «Ενας άλλος ενδιάμεσος στην καλύτερη περίπτωση», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός (αναγνωρίζοντας έτσι ότι και ο ρόλος του Βασίλη Παπαδόπουλου είναι αυτού του ενδιάμεσου, δηλαδή ένας διά νόμου απαγορευμένος μεσάζοντας).
Μια αποτυχημένη επικοινωνιακή και πολιτική αναφορά του πρωθυπουργού στο όνομα του Τζον Σφακιανάκη, καθώς όχι μόνο αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομικών το 2011 επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά όπως εμφανίζεται στο βιογραφικό του είναι επίσημος οικονομικός σύμβουλος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, άρα εκ της θέσεώς του αυτής είναι δικαιολογημένο ότι συμβούλευε το κράτος που εκπροσωπεί πως δεν είναι συμφέρουσα αυτή η συμφωνία και το τίμημα θα μπορεί να είναι πολύ μικρότερο εάν υπάρξει απευθείας διακρατική συμφωνία.
Ο κ. Καμμένος από τη δική του πλευρά ανέφερε πως «δεν έχει ακυρωθεί καμία συμφωνία, απλά έχει παγώσει»! Για μια ακόμα φορά επιτέθηκε στη Ν.Δ. με τις γνωστές σκανδαλολογικές του αναφορές, ενώ δεν παρέλειψε να εμπλέξει και έναν τρίτο επιχειρηματία, τον Γιώργο Πατεράκη, λέγοντας πως αυτός είναι πίσω από την ιστορία γιατί ήθελε εκείνος να είναι ο μεσάζοντας. Μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα τόσο για τη ζωή του όσο και για την οικογένειά του και μετά την άρση του απορρήτου από τον εισαγγελέα έχει αποδειχθεί ότι ο αριθμός που τον κάλεσε είναι από τηλέφωνο του γραφείου του κ. Πατεράκη.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά είπε πως οι απειλές και η φίμωση των πολιτικών αρχηγών δεν θα περάσουν, είμαστε σε Δημοκρατία, η κυβέρνηση είναι χαμένη ανάμεσα σε μεσάζοντες και αναρωτήθηκε ποιο είναι τελικά αδίκημα: «η απόκρυψη ή η αποκάλυψη εγγράφων και όσα αυτά αποκαλύπτουν;». Νωρίτερα η κ. Γεννηματά είχε επιχειρήσει να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής για ανάγνωση των βουλευτών τα τρία διαβαθμισμένα έγγραφα που από την προηγούμενη εβδομάδα έχει «μπλοκάρει» μέσω της απόφασης της ΔτΠ η πλειοψηφία της Βουλής. Οταν και αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι δεν παραλαμβάνονται και θα αποσταλούν και αυτά στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη του τα μοίρασε στη δημοσιότητα.
«Την Ακροδεξιά όσο και να την ξεπλύνεις Ακροδεξιά παραμένει», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης και επεσήμανε ότι «ο εθνολαϊκισμός, όταν βγαίνει στην προμετωπίδα της κυβέρνησης, βγαίνει με ευθύνη του κ. Τσίπρα, δεν βγαίνει με ευθύνη του κ. Καμμένου». Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «μια υπόθεση μπόχας ενός συστήματος που τρώει τα ψωμιά του».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου