Μάλιστα, ο ίδιος χθες στη Βουλή άφησε αιχμές για έναν Ελληνα που φέρεται ως οικονομικός σύμβουλος του Ριάντ, ονόματι Τζον Σφακιανάκης, τον οποίον εμφάνισε ως το άτομο που επεδίωξε στο τέλος του 2016 να ματαιώσει το deal που ήδη προωθούσε τότε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, στόχος του κ. Τζον Σφακιανάκη ήταν να αγοραστεί το ελληνικό πολεμικό υλικό σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που διαπραγματευόταν η Αθήνα, αφήνοντας έτσι υπόνοιες ότι πίσω από την πώληση υπήρξε πόλεμος συμφερόντων.
Στο μεταξύ, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή προκάλεσε «ομοβροντία» αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο. Με το βουλευτή της Ν.Δ. να κατηγορεί τον υπουργό ότι γνώριζε τα κακώς κείμενα της πώλησης του στρατιωτικού υλικού από το τέλος του 2016 και όχι μόνον δεν παρενέβη, αλλά κάλυψε τον κ. Καμμένο, και τον υπουργό Εξωτερικών να διαψεύδει κατηγορηματικά και να χαρακτηρίζει τον πρώτο ως «προβοκάτορα».
Ο κ. Τζον Σφακιανάκης, το όνομα του οποίου πρωτοεμφανίστηκε στην υπόθεση χθες από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν «σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων» του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κάτι το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου διέψευσε.
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε ελληνικούς και ξένους χρηματοοικονομικούς φορείς, ενώ πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε σε τράπεζα Σαουδικής Αραβίας – Γαλλίας. Επίσης, εμφανιζόταν ως σύμβουλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης σε χρηματοοικονομικά θέματα, ενώ περίπου από την αρχή του 2017 εμφανίζεται ως άτομο που κινείται στους «κύκλους» του περιβάλλοντος του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου και υπουργού Αμυνας της χώρας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, στο πλαίσιο της εδραίωσης της εξουσίας του, έχει προχωρήσει σε μαζικές «εκκαθαρίσεις» στον σαουδαραβικό κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, μεταξύ των «καρατομημένων» βρίσκονται και Σαουδάραβες αξιωματικοί που χειρίστηκαν εξαρχής την υπόθεση της ελληνικής πώλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στις 21 Νοεμβρίου 2016, ο Ελληνας πρέσβης στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στην Αθήνα, όπου ενημέρωνε ότι «αξιόπιστη πηγή στο περιβάλλον του διαδόχου της Σ. Αραβίας» αναφέρει πως «θα έπρεπε να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα για να πάρει το υλικό σε χαμηλότερη τιμή». Επίσης, ότι «εμπλέκεται στην υπόθεση μια ελληνική εταιρία», με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές. Η «πηγή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν ο Τζον Σφακιανάκης από το Ηράκλειο. Οπως και να ’χει, μένει να επαληθευτούν οι αναφορές του πρωθυπουργού, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να διαβάσουν «εμπιστευτικά» το σχετικό απόρρητο τηλεγράφημα που υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών. Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αν και η σαουδαραβική πλευρά δεν έχει μιλήσει έως τώρα, φέρεται να έχει παραδεχτεί ότι πράγματι βρισκόταν σε εξέλιξη deal με την ελληνική πλευρά, με την υπογραφή αξιωματικών της, αλλά στη συνέχεια οι βλέψεις της άλλαξαν. Πολύ περισσότερο ότι, ενώ είχε συμφωνήσει αρχικά σε 300.000 οβίδες, στη συνέχεια ήθελε μόνον 100.000. Για όλα αυτά, πάντως, ο πρωθυπουργός άφησε να πλανώνται σκιές για το πρόσωπο του κ. Τζον Σφακιανάκη.
Τέλος, από την Ινδία όπου βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι, ο κ. Ν. Κοτζιάς κατηγόρησε τον κ. Γ. Κουμουτσάκο για «αμετροέπεια» και για «ψεύδη». Εδώ και καιρό, δήλωσε, ο κ. Κουμουτσάκος δρα ως προβοκάτορας στην εξωτερική πολιτική απαιτώντας να ανακοινώσω πριν από κάθε διαπραγμάτευση τη διαπραγματευτική στρατηγική, τις θέσεις και την τακτική της χώρας. Προηγουμένως, ο κ. Κουμουτσάκος είχε καταγγείλει ότι ο Ν. Κοτζιάς από το τέλος του 2016 «γνώριζε το σύνολο και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, γιατί ελάμβανε πρώτος τα απόρρητα τηλεγραφήματα». Επίσης, ότι «σκόπιμα αγνόησε, υποβάθμισε και συσκότισε το θέμα», ότι «τιμώρησε» τον Ελληνα πρόξενο στο Ριάντ διότι έκανε τη δουλειά του, καθώς και ότι ο κ. Κοτζιάς «επιχείρησε να τρομάξει και να τρομοκρατήσει» όσους διακίνησαν απόρρητα έγγραφα.
Κόντρες και για Πατεράκη
Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του υπουργού Αμυνας ότι «είχε δεχθεί απειλητικό τηλεφώνημα κατά της ζωής του» και ότι ύστερα από άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου από την Αντιτρομοκρατική διαπίστωσε ότι «η κλήση ήταν από τον έμπορο όπλων Γ. Πατεράκη». Στην καταγγελία Καμμένου απάντησε ο Γ. Πατεράκης, ο οποίος τη χαρακτήρισε ψευδή και συκοφαντική: «Με τον κ. υπουργό επικοινώνησα τηλεφωνικώς μία φορά για λίγα δευτερόλεπτα για να του αναφέρω ότι ουδέποτε ήμουν έμπορος όπλων», είπε ο κ. Πατεράκης προσθέτοντας ότι «το κινητό μου τηλέφωνο όσο και τα τηλέφωνα του γραφείου μου δεν είναι απόρρητα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου