Τα δύσκολα για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς τώρα αρχίζουν. Επειτα από μια ομολογουμένως επιτυχημένη εκλογική διαδικασία που εξασφάλισε μεγάλη συμμετοχή πολιτών και άνοιγμα στην κοινωνία, το ζητούμενο τώρα είναι να δρομολογηθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα τοποθετήσουν το νέο κόμμα σε κυρίαρχη θέση στην πολιτική σκακιέρα της χώρας.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, εκτιμούν πως η δυναμική του νέου φορέα θα καταγραφεί και στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
Τα επόμενα βήματα σχεδιάζονται με μεγάλη προσοχή και με λεπτούς χειρισμούς, καθώς αρκετά ζητήματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν τριβές και κλίμα εσωστρέφειας. Η μορφή που θα έχει το νέο κόμμα, αν θα είναι πολυκομματικό ή ενιαίο, το όνομα και το σύμβολο, και κυρίως το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, είναι τα βασικά ζητήματα, πάνω στα οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία τους επόμενους μήνες.
Το Ιδρυτικό Συνέδριο τοποθετείται για την άνοιξη και αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της προέδρου του νέου φορέα, Φώφης Γεννηματά. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει η κ. Γεννηματά αναμένεται να συζητήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Καμίνη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, αλλά και κορυφαία στελέχη της παράταξης, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων στα βασικά τουλάχιστον ζητήματα, στα οποία πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή στο δρόμο προς το συνέδριο. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά παρουσίασε στον κ. Θεοδωράκη πρόταση τεσσάρων σημείων για την επόμενη μέρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως το συνέδριο πρέπει να γίνει «το πρώτο τρίμηνο του 2018», ενώ την ίδια θέση εκφράζουν και στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., που τονίζουν ότι «το συνέδριο πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου».
Οι ίδιες πηγές από την Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν πως «για να λειτουργήσει ο φορέας θα πρέπει να δημιουργηθεί πολιτικό συμβούλιο που θα τρέχει τις πολιτικές εξελίξεις και η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου», ενώ επισημαίνουν πως πρέπει να υπάρξει «ουσιαστική ανανέωση πολιτικών, πρακτικών, ιδεών και προσώπων, χωρίς φυσικά ηλικιακά κριτήρια».
Το στοίχημα της νέας ηγεσίας είναι η σύγκλιση των διαφορετικών τάσεων και των διαφορετικών προσεγγίσεων που αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέσα στην παράταξη. «Η ύπαρξη πολλών αρχηγών είναι ένα πρόβλημα», σχολίαζε στον «Ε.Τ.» πριν από τις εκλογές για την Κεντροαριστερά ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός είναι πως η λήψη των αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται μέσα από σύνθετες διαδικασίες, που θα ικανοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τους «αρχηγούς» μέσα στο νέο φορέα.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μετά τις εκλογές αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα του νέου φορέα, τόνισε με νόημα (ΣΚΑΪ) πως το αρχηγικό κόμμα ανήκει στο παρελθόν, επισήμανε την ανάγκη ανανέωσης και έδωσε το στίγμα της μορφής που πρέπει να έχει το κόμμα. «Η πρώτη αλλαγή είναι στη θεσμική λειτουργία. Να μην υπάρχει καμία δόση αρχηγικού κόμματος. Να υπάρχουν λειτουργίες τέτοιες που να αγκαλιάζουν όχι μόνο αυτούς που ήταν υποψήφιοι, όλα τα στελέχη και να είναι ένα ανοιχτό κόμμα για να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι. Και το δεύτερο είναι η πολιτική. Πρέπει να ανατρέψουμε την κοινωνία της κληρονομικής ισχύος», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε και ως «προειδοποίηση» του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην κ. Γεννηματά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα. Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν πως «η επιτυχία του εγχειρήματος δεν έχει κριθεί ακόμη και πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμες για τη δημοσκοπική άνοδο και το μέλλον της παράταξης». Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και οι πλευρές των κ.κ. Θεοδωράκη και Καμίνη πρέπει να εκπροσωπούνται στα κορυφαία κομματικά όργανα και να λαμβάνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Κώστας Σημίτης. Παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τους προηγούμενους μήνες για πιθανές σκέψεις του κ. Βενιζέλου για δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν εμπόδισε τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά αλλά με την παρουσία του και τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία ουσιαστικά στήριξε το εγχείρημα.
Ο ίδιος, ωστόσο, προσωπικά δεν συμμετέχει στις διεργασίες αυτές, ενώ επαναλαμβάνει πως τον απασχολούν τα σοβαρά ζητήματα της χώρας, που έχουν εθνικό πρόσημο, ενώ συνεχίζει τις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών, όπως ήταν η πρόσφατη εκδήλωση για τη σύνδεση ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και τις επενδύσεις. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να κρατάει μια διακριτική στάση, ενώ μέσα από την τελευταία του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) έμμεσα στήριξε την υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σημίτης, κυρίως, μέσα από την αρθρογραφία του συμμετέχει στις εξελίξεις και εμμένει στην άποψή του για ενοποίηση των υφιστάμενων κομμάτων της Κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως «οι αρχηγοί ανήκουν στο παρελθόν».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Επιδίωξη της Φώφης Γεννηματά είναι, όσο καιρό διαρκούν οι διεργασίες για το Ιδρυτικό Συνέδριο, να συνεχιστούν το σκληρό πρέσινγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και οι υψηλοί τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που η ΔΗ.ΣΥ. τις τελευταίες μέρες χειρίστηκε αρκετά ζητήματα, όπως η υπόθεση Καμμένου, η κατάθεση του Προϋπολογισμού και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Οι αποκαλύψεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέα Λοβέρδου, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο Μαξίμου και έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πηγές της ΔΗ.ΣΥ., η παράταξη θα συνεχίσει την ίδια επιθετική στρατηγική έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα συνεχίσει την τακτική των ίσων αποστάσεων και με τη Νέα Δημοκρατία, ασκώντας κριτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ: ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής