Πίσω από τις ακραίες εκφράσεις, τις ύβρεις και τις απειλές τόσο της επιστολής Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση όσο και της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά για μία υπόθεση που – όπως όλα δείχνουν – έχει μεγάλο βάθος και οι αποκαλύψεις που γίνονται έχουν συνταράξει το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή τη Δευτέρα στη συζήτηση για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του 6ου Προσυνεδρίου του κόμματος.
«Μετά από 17 μέρες εμφανίστηκε επιτέλους ο κ. Τσίπρας για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο στην υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Βουλή είναι καλοδεχούμενη». Ανέφερε μάλιστα για τον πρωθυπουργό ότι «αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε να απολογηθεί και αυτός για μια σκοτεινή υπόθεση» και σημείωσε: «Οπως είχε πει ο κ. Καμμένος, μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι. Το τέλος δεν αργεί…».
Ουδείς πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε χθες την αναβολή της συζήτησης για δύο, τρία πρωτοσέλιδα και κάποια σχόλια στις ιστοσελίδες και τα ραδιόφωνα, όταν θα μπορούσε εφόσον ήθελε να ζητήσει τη μεταβολή της συζήτησης μέρες πιο πριν, καθώς γνώριζε από καιρό τις υποχρεώσεις του στο Παρίσι.
Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
Αποκλεισμός
Ούτε φυσικά πείθεται κανείς ότι το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» του υπουργείου Εξωτερικών απειλώντας με ποινές 10ετούς κάθειρξης όποιον επιτρέψει να δουν τα απόρρητα έγγραφα της υπόθεσης Καμμένου στους βουλευτές, έγινε για την προστασία εθνικών μυστικών. Θα θυμάται καλά ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας ότι επετράπη κανονικά στους βουλευτές πριν λίγο καιρό να δουν κάποια άλλα επίσης απόρρητα έγγραφα όπως οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Λουξεμβούργου.
Εμπαιναν στην αίθουσα χωρίς κινητά, τους είχε απαγορευθεί να αναπαράξουν ή να κρατήσουν αντίγραφα αλλά με επιτήρηση έλαβαν γνώση για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση που θα ακολουθούσε στην Ολομέλεια. Τώρα τα επίμαχα έγγραφα με απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής σφραγίστηκαν για 30 χρόνια, ώστε να μην μπορεί να τα δει κανείς και αυτό προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή.
Μετά από δύο εβδομάδες σιωπής τόσο του κ. Τσίπρα όσο και της επίσημης κυβέρνησης μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου για την υπόθεση Καμμένου παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις, η κυβέρνηση επιστράτευσε χθες ακραίους τόνους και ύβρεις, ενώ κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι στις ημέρες που απομένουν ως τη Δευτέρα θα «σκάσει» άλλη, μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που θα βαραίνει τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτελέσει αντίβαρο στις αποκαλύψεις εναντίον του Πάνου Καμμένου.
Στρατηγική πόλωσης
Σε αντίθεση με ό,τι αναμένει η αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός δεν θα πει αν γνώριζε ή δεν γνώριζε τις ενέργειες του υπουργού Αμυνας. Στόχος του κ. Τσίπρα θα είναι μέσα από ακραίους τόνους, ύβρεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση, να φύγει από το κάδρο ο υπουργός Αμυνας που στηρίζει την κυβέρνηση και η συζήτηση να μετατραπεί σε κοινοβουλευτικό καυγά με διακύβευμα την παραμονή ή όχι της κυβέρνησης στην εξουσία. Με αυτόν τον τρόπο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και εκείνοι που βλέπουν τον κ. Καμμένο μέσα στη Βουλή και αλλάζουν γωνία για να μην αναγκαστούν να τον χαιρετίσουν, θα τον υπερασπιστούν, διότι έτσι θα υπερασπιστούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί η έντονη φήμη που κυκλοφορεί από χθες ότι ήταν η παρέμβαση του κ. Καμμένου εκείνη που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να παρέμβει με αυτόν τον τρόπο, για να δείξει τη συμπαράστασή του, όταν επί δύο εβδομάδες ο κ. Τσίπρας κινούνταν σε σαφή απόσταση από τον κ. Καμμένο, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρά στην ταύτιση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου