Οι αστοχίες των υπουργών, οι προκλητικές δηλώσεις, η εσωκομματική αναταραχή και οι διευκρινίσεις των δανειστών για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αποκαλύπτουν την πραγματικότητα, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να την αντιστρέψει και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.
Οι ουρές στα εκδοτήρια της ηλεκτρονικής κάρτας, αλλά ακόμα περισσότερο οι δημόσιες δικαιολογίες του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και οι δηλώσεις του υφυπουργού κ. Μαυραγάνη ότι οι πολίτες παρανόησαν και γι’ αυτό ταλαιπωρούνται βάρυναν το κλίμα, που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικό Χαρακτήρα δημοσίως αποκάλυψε ότι ποτέ δεν ζήτησε ταυτοπροσωπία, όπως έλεγε ο κ. Σπίρτζης για να δικαιολογηθεί έναντι των πολιτών που στέκονταν στις ουρές.
Λίγες ώρες πριν, οι πολίτες που έχουν κατέβει από τα τρόλεϊ κάτω από τις απειλές των αναρχικών λίγο πριν τα κάψουν, που έχουν μαζέψει πολλές φορές τα σπασμένα γυαλιά από τις βιτρίνες των καταστημάτων τους, που γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να επισκεφθούν αρκετές περιοχές του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο τα Εξάρχεια, άκουσαν τον κ. Τόσκα να τους λέει ότι η Αθήνα ποτέ δεν ήταν τόσο ήρεμη και τόσο φιλήσυχη όσο σήμερα.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος κουνούσε με το γνωστό του ύφος ένα χαρτί στα μούτρα τα βουλευτών της αντιπολίτευσης ως δήθεν πειστήριο για τη διαμονή του αλλά και τον τρόπο πληρωμής σε ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία του Λονδίνου. Την εβδομάδα που πέρασε, από το βήμα της Βουλής παραδέχθηκε μακριά από τα έντονα φώτα της δημοσιότητας ότι εκείνοι που φώναζαν πριν είχαν δίκιο και ότι πλήρωσε τη διήμερη διαμονή του με μετρητά 2.000 ευρώ που είχε -όπως είπε- στην τσέπη του παντελονιού του.
Δεν έχει περάσει, δε, περισσότερο από ένας μήνας που ο υπουργός Ναυτιλίας προέτρεπε τους Αθηναίους να κάνουν μπάνιο στις ακτές του Σαρωνικού, που αποδεδειγμένα είχαν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα που ξέφυγε από τη Σαλαμίνα, τις δηλώσεις του ότι σε είκοσι ημέρες οι παραλίες θα είναι πιο καθαρές από ποτέ, όταν ακόμα και σήμερα οι μετρήσεις δείχνουν μόλυνση στα νερά και στις ακτές και οι προβλέψεις των πανεπιστημίων κάνουν λόγο για ζημιά που θα διαρκέσει χρόνια.
Η παγίδα της οικονομίας
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, σε ένα συνδυασμό κυνισμού και χλευασμού -αλλά και παραποίησης της πραγματικότητας- είπε ότι επέλεξε συνειδητά να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη δήθεν γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Δεν εξήγησε όμως γιατί μόνο το περίπου 15% των εσόδων από την υπερφορολόγηση πηγαίνουν στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών ή στα έκτακτα επιδόματα, γιατί επιχειρεί τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης αναδεικνύοντας σε υψηλό εισόδημα τις 20.000 μικτά ετησίως και την ίδια στιγμή αγνοεί την υψηλή και μεσαία φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη «μαύρη» οικονομία που συνεχίζει να υπάρχει και να αυξάνεται.
Κυβερνητικές πηγές, αντιλαμβανόμενες τις διαστάσεις που λαμβάνουν σε χρόνο dt τέτοιες δηλώσεις, επιχείρησαν επιλεγμένες διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση ετοιμάζει μειώσεις στη φορολογία το επόμενο έτος, αναγνωρίζοντας το άδικο. Διαρροές που διαψεύδονται ωστόσο κατηγορηματικά από κοινοτικές πηγές που υποστηρίζουν – σε αντίθεση με τα περί success story- ότι για να κλείσει δημοσιονομικά το 2018 και να πιαστεί 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα θα χρειαστεί να έρθει η μείωση του αφορολογήτου από το 2019 το 2018, ίσως και νέα μείωση των κρατικών δαπανών -δηλαδή μισθών και συντάξεων- που έχουν ψηφιστεί για το 2020.
Δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για μέτρα που η κυβέρνηση επέλεξε προκαταβολικά να ψηφίσει τον περασμένο Μάιο, για δύο, τρία και τέσσερα χρόνια μετά, ώστε να μπορεί επικοινωνιακά να ισχυριστεί το περίφημο «χωρίς νέα μέτρα». Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα; Το σενάριο της «καθαρής εξόδου» στις αγορές έχει ήδη απορριφθεί από τους δανειστές και τις αγορές και μένει να συμφωνηθεί ή η πιστοληπτική γραμμή ή το υβριδικό μοντέλο της σύνδεσης των μέτρων διευθέτησης του χρέους με την υλοποίηση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση, καθόλου εύκολη δεν θα είναι η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, όπως καθαρά λέει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Λιαργκόβας.
Κινούμενη άμμος ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά μετά από δυόμισι χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου ότι οι θεσμοί δίνουν μεγάλη σημασία στην εσωκομματική συνοχή και ηρεμία του κόμματος που κυβερνά και την ικανότητα του πρωθυπουργού να τη διατηρεί, θεωρώντας ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες πολιτικής ομαλότητας σε συνθήκες υλοποίησης δύσκολων μέτρων και μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Τσίπρας δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στο να εμφανίζεται πανίσχυρος και αδιαμφισβήτητος εντός του κόμματος και της κυβέρνησής του, γι’ αυτό και αποφεύγει τακτικές συνεδριάσεις κομματικών οργάνων, της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., όπου πάντα ακούγονται εσωκομματικές διαφωνίες, έστω και για απλή καταγραφή.
Προχθές, η ηγετική ομάδα διέπραξε ένα ατόπημα. Εξέδωσε μία απόφαση Πολιτικής Γραμματείας μετά από συνεδρίαση και τη χαρακτήρισε ομόφωνη ενώ δεν ήταν. Αποτέλεσμα ήταν οι 53+ να αντιδράσουν δημοσιοποιώντας κείμενο στο οποίο μάθαμε ότι η συνεδρίαση στην οποία μετείχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθόλου δεν ήταν όπως την παρουσίαζε η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και ενώ μέχρι τότε το ζήτημα ήταν οι αστοχίες του κ. Μουζάλα και η κριτική που δέχθηκε -του οποίου η αποχώρηση έχει αποφασιστεί και είναι θέμα χρόνου πότε θα ανακοινωθεί ειδικά μετά την επιλογή του να «δώσει» τον αγαπημένο του Μαξίμου και του κ. Παππά κ. Χαρίτση για τη μη απορρόφηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση-, οι 53+ αποκάλυψαν ότι:
– Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε σκληρή κριτική για τη στάση και τη συμπεριφορά του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπως και για το γεγονός ότι η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 ανακοινώθηκε από τον κ. Τραμπ σε δημόσια μετάδοση. Είναι ενδεικτικό ότι απέναντι στο «δουλεύει για το γενικό καλό» που είπε για τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ελληνας πρωθυπουργός, οι 53+ έκαναν λόγο για «ακραίο, ρατσιστή και σεξιστή πολιτικό».
– Δεν αποτελεί ενιαία θέση εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εντός της κυβέρνησης η πολιτική προσήλωση αλλά και η προσπάθεια εξευμενισμού των πολιτικών του Μνημονίου.
Σημειώνεται ότι εντός του Νοεμβρίου αναμένεται συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανακοινωθεί για τον Σεπτέμβριο και έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου