«Η χώρα θα είναι εκτός Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018», είπε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι «ακόμα και αυτοί που ήταν στο παρελθόν πιο επιφυλακτικοί οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης αποδίδει». Επιμένοντας στο «success story», ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει σύντομα, «αφού αυτή είναι η βούληση όλων των πλευρών», παρά το ότι -όπως φέρεται να παραδέχθηκε ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας- υπάρχουν ακόμα εκκρεμή θέματα που θέλουν περαιτέρω συζήτηση.
Σύμφωνα με το κλίμα που μετέφερε κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου μετά τη συνεδρίαση, ουδείς από την Πολιτική Γραμματεία έθεσε ζήτημα για την πορεία της οικονομίας, τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και δεσμεύουν τη χώρα ως το 2022, την υψηλή φορολογία, τη συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, τη μείωση των συντάξεων που έρχεται το 2019 ή τη μείωση του αφορολογήτου, την απώλεια του QE και παράλληλα την αύξηση των προσλήψεων στο Δημόσιο με διάφορες αφορμές, την κατάσταση στα νοσοκομεία, την έλλειψη ασφάλειας, την ανομία κ.λπ.
Η εικόνα που προσώρας εκπέμπει η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει συμφωνία κορυφής εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να στηριχθεί το αφήγημα με τίτλο «βγαίνουμε από το Μνημόνιο το 2018» χωρίς όρους. Οι πιέσεις που δέχονται βουλευτές και στελέχη να μην ασκούν κριτική, ακόμα και να αλλάζουν τις δηλώσεις τους αν οι επικοινωνιακές ανάγκες το θελήσουν, φαίνεται ότι φτάνουν πλέον και στους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ που -εφόσον ισχύει η ενημέρωση που παρείχε η Κουμουνδούρου- δεν είπαν κουβέντα ούτε για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ούτε για τη συμφωνία που αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ για την αναβάθμιση των F-16…
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «χαιρετίστηκε από όλα τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας το γεγονός ότι από το πρώτο μέρος της αξιολόγησης φάνηκε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα το 2018, ενώ το προηγούμενο διάστημα στελέχη της Ν.Δ. μιλούσαν για νέα μέτρα και εκλογές».
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, χωρίς εκπλήξεις» και διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για λήψη νέων μέτρων το 2018 και εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, υποστηρίζοντας ότι τα σενάρια αυτά διαψεύδονται και από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα -σύμφωνα πάντα με την πληροφόρηση που υπήρξε-, συμφωνήθηκε να δοθεί στα χαμηλότερα κοινωνικά εισοδήματα.
«Δεν υπάρχει θέμα Μουζάλα»
Κυβερνητικές και κομματικές πηγές μεταφέρουν ότι υπήρξε έντονη κριτική αρκετών στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας και ειδικότερα των 53+ για τους χειρισμούς του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Μουζάλα, σε σημείο που ο ίδιος έφτασε να πει «αν είναι έτσι να παραιτηθώ», αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει να πείσει τους συντρόφους του -χωρίς να τα καταφέρει- ότι «η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι δύσκολη υπόθεση επειδή εμπλέκονται πολλά υπουργεία» και είχε υποστηρίξει ότι βασική μέριμνα όλων είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ευαίσθητων ομάδων και ασυνόδευτων τέκνων. Η φερόμενη ατάκα του πρωθυπουργού «στην Ελλάδα έχει πέσει μεγάλο βάρος μίας συμφωνίας που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολη» δεν αναγνωρίστηκε ως στήριξη στον υπουργό Μετανάστευσης και εξ αυτού του λόγου αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας «ταξίδεψε» η φήμη ότι «παραιτήθηκε ο Γιώργος Μουζάλας».
«Δεν υπάρχει θέμα Μουζάλα. Ο κ. Μουζάλας δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου», απαντούσαν λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές, χωρίς να διαψεύδουν ή να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που θέλουν να εξελίχθηκε έντονος διάλογος μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα και μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αν η παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης έγινε δεκτή ή τελικώς αποσύρθηκε.
Οι ίδιες πηγές άφηναν ασχολίαστη την έτερη φήμη ότι μέρος των αρμοδιοτήτων που κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Μουζάλας θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ άλλες αρμοδιότητες θα ανατεθούν στον υπουργό Εσωτερικών. Νωρίτερα το πρωί, πάντως, είχε γίνει γνωστό ότι η Αθήνα έχει προτείνει τον κ. Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρώντας την υποψηφιότητα αυτή «υψηλού συμβολισμού».
«Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας συμμετείχε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία διεξήχθη πολιτική συζήτηση μεταξύ άλλων και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο υπουργός αποχώρησε, προκειμένου να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραν Τίμερμανς», ήταν η ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο αργότερα από το γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου