Οι επιτελείς του Μαξίμου «τρέμουν» ενδεχόμενη εμπλοκή στην τρίτη αξιολόγηση, γνωρίζοντας ότι στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» και όσοι βάλλουν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης σιωπούν ή… ψιθυρίζουν επειδή φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν ως υπονομευτές του δήθεν θετικού κλίματος και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο κάθε τρεις και λίγο φροντίζουν να αφήσουν να διαρρεύσει θέμα ανασχηματισμού, όταν δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προεργασία για αλλαγές στην κυβέρνηση. Μετά τον «πάγο» του περασμένου καλοκαιριού που έβαλαν οι θεσμοί αξιώνοντας την παραμονή Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με θέμα ανασχηματισμού και οι διαρροές που αφορούν την περίοδο μετά την τρίτη αξιολόγηση είναι για να σταλούν μηνύματα προς το εσωτερικό και να βρίσκονται τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος σε θέση αναμονής, άρα να μην αμφισβητούν και να μη διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές.
Ο πρωθυπουργός τρέμει τυχόν εμπλοκή στην τρίτη αξιολόγηση και παίζει το χαρτί της εξόδου από τα μνημόνια την ώρα που διεθνείς και εγχώριες αναλύσεις κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές
Προς το παρόν, αλλαγές – και μάλιστα στοχευμένες- γίνονται από τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου όπου μετά τον Θανάση Καρτερό που αντικατέστησε τον Θόδωρο Μιχόπουλο στη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας αποχώρησε από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών για να αναλάβει χρέη διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Η κορυφή του παγόβουνου είναι τα ψήγματα κριτικής από στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Ξυδάκης ή κάποια στελέχη των 53+ για τις επιλογές του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του (αναβάθμιση F-16, στήριξη Καμμένου, ολιγωρία Τόσκα έναντι της γενικευμένης ανομίας κ.λπ.) οι οποίοι διαφοροποιούνται ήπια για λόγους διατήρησης των εσωκομματικών συσχετισμών, αλλά δεν προκαλούν ρήξη φοβούμενοι ότι θα στοχοποιηθούν. Για παράδειγμα, είναι γνωστό – και καταγεγραμμένο – ότι υπάρχουν πολλοί υπουργοί, βουλευτές και στελέχη που διαφώνησαν ως και χλεύασαν ως αναξιοπρεπή τη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, διαφωνούν με την τακτική της μη συζήτησης σοβαρών θεμάτων στην τρίτη αξιολόγηση προς χάριν της σύντομης ολοκλήρωσής της, αλλά δεν μιλούν φοβούμενοι ότι θα δεχθούν επιθέσεις στοχοποίησης και απαξίωσης, αντίστοιχες με εκείνη που δέχθηκε ο Κώστας Χρυσόγονος από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο κ. Καρανίκα.
Εχοντας «λύσει» – τουλάχιστον προς το παρόν – το ζήτημα της εσωκομματικής στήριξης, ο κ. Τσίπρας επιμένει στην αφήγηση περί φοβερού και πρώτη φορά εμφανιζόμενου κλίματος ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση, στη δέσμευση ότι θα κλείσει τόσο το 2017 όσο και το 2018 χωρίς πρόσθετα μέτρα, μιλά όλο και πιο συχνά για την έξοδο από τα μνημόνια, για το τέλος του προγράμματος. Αυτά θα επαναλάβει και στο 6ο περιφερειακό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αν και γνωρίζει ότι και η ενεργοποίηση του «κόφτη» είναι πιθανό σενάριο για να κλείσει το 2018 αλλά και η συμφωνία μέτρων τουλάχιστον μέχρι το 2022 δεν σημαίνει έξοδο από την επιτήρηση των δανειστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση παλεύει να συμφωνήσει με τους δανειστές για διάθεση κοινωνικού μερίσματος με το τέλος της τρίτης αξιολόγησης – στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής και αγνοώντας τα οφέλη μίας σταθερής στήριξης του κράτους πρόνοιας ή μίας μείωσης της φορολογίας – ενώ το σενάριο πρόωρων εκλογών το 2018 περιλαμβάνεται σε όλες τις διεθνείς και εγχώριες αναλύσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ως βασικό.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου