Mπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ξεκαθάρισε, για μια ακόμη φορά, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο ακόμη και τα στελέχη της κυβέρνησής του δείχνουν να ετοιμάζονται πλέον για τη μεγάλη εκλογική μάχη.Την ίδια στιγμή, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει να βυθίζεται σε κινούμενη άμμο, με την εσωκομματική γκρίνια να αυξάνεται κατακόρυφα με αφορμή την αναβάθμιση των F-16, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση να εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και τη δημόσια ασφάλεια να πλήττεται για μια ακόμη φορά από τους αυτόκλητους τιμωρούς του «Ρουβίκωνα», αλλά και από τις επιθέσεις κουκουλοφόρων σε αστυνομικά τμήματα.
Η διαπραγμάτευση
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί για την κυβέρνηση τη βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση του success story που θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο όταν θα αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει μείνει αρκετά πίσω στην υλοποίηση των περίπου 100 προαπαιτούμενων, ωστόσο το καλό κλίμα που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υπουργούς και τους δανειστές, δείχνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν τα… δράματα της προηγούμενης αξιολόγησης και να κλείσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται όλα τα ανοικτά θέματα. Ομως, ένα από τα βασικά «αγκάθια» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, που ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια, καθώς τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση. Με αυτά τα δεδομένα κρίνεται ως αμφίβολη η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για το 2018. «Μέτρα δεν υπάρχουν και το λέω εγώ», δήλωσε με έμφαση (ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ θρυμματίζεται ξανά από τα μέτρα τα οποία μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, κυρίως για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για την κήρυξη απεργίας, για την ανακατανομή των προνοιακών επιδομάτων και για τους πλειστηριασμούς. Στα θετικά συγκαταλέγεται η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, που αναμένεται να ανακουφίσει περίπου 100 χιλιάδες οφειλέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή του πρωθυπουργού στους υπουργούς του είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα όλες τις εκκρεμότητες με τους δανειστές. Οπως όλα δείχνουν, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και οι επιδόσεις που θα εμφανίσει το κάθε υπουργείο ξεχωριστά στον τομέα του θα χρησιμοποιηθούν και ως κριτήριο για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος πλέον τοποθετείται στις αρχές του 2018, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δημιουργήσει ένα «πολεμικό σχήμα», το οποίο πιθανότατα θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις εκλογές, αν βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να στήσει κάλπες πριν από το 2019, οπότε αναμένεται να εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να συνεχίσει μέχρι το τέλος με τα «βαρίδια» που έχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει ακόμη και με διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να συνεχίσει μέχρι το τέλος με τα «βαρίδια» που έχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει ακόμη και με διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας
Εσωκομματικά πυρά
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Το «ντιλ» της αναβάθμισης των F-16, που έκλεισαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο στο πρόσφατο ταξίδι τους στις ΗΠΑ, συνεχίζει να προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις, καθώς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε επικοινωνιακά η κυβέρνηση το θέμα δεν ήταν ο ενδεδειγμένος, ενώ διατυπώνουν ενστάσεις και για την ουσία της συμφωνίας. Αρκετοί είναι μάλιστα εκείνοι (όπως ο Νίκος Φίλης) που σχολιάζουν ότι πληροφορήθηκαν τη συμφωνία των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χείλη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην υπουργός Παιδείας άσκησε σκληρή κριτική για το θέμα και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου όμως ο Πάνος Καμμένος απέφυγε να εμφανιστεί. Τα «πυρά» δέχθηκε ο Δημήτρης Βίτσας, υπό τη μορφή καταιγισμού ερωτήσεων από τον κ. Φίλη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη. «Χαίρομαι που μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος της άγνοιας», δήλωσε με νόημα ο κ. Φίλης, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Βίτσα που έκανε λόγο για «δείγμα άγνοιας» γύρω από το θέμα των εξοπλισμών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υπενθυμίζοντας με νόημα πως «ο κ. Φίλης συμμετείχε και στις αποφάσεις, αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων, προηγουμένως ως υπουργός», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «ο κ. Φίλης μπορεί να έχει μια διαφορετική οπτική γωνία σε λεπτομέρειες της κυβερνητικής πολιτικής, ωστόσο ποτέ δεν έχει πει ότι διαφωνεί με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής».
Συστηματικές οι επιθέσεις στα ΜΜΕ
Οσο η πολιτική αντιπαράθεση αναθερμαίνεται, με αφορμή τις αστοχίες και τις επιλογές της κυβέρνησης, τόσο το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά τρόπους αντεπίθεσης. Μεταξύ αυτών είναι και οι επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης και η στοχοποίηση «ενοχλητικών» δημοσιογράφων, μια μέθοδος δοκιμασμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ με επιτυχία στο παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη τα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης για «αντικυβερνητική προπαγάνδα» και ότι αποκρύπτουν το κυβερνητικό έργο. Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη παρατηρούν ότι με τη μέθοδο της κατασκευής εχθρών επιχειρείται άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και στα μέτρα λιτότητας που έρχονται.
Παρά την κατάρρευση του αντισυνταγματικού νόμου Παππά για 4 τηλεοπτικά κανάλια στην αγορά, η κυβέρνηση ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδέα του ελέγχου της ενημέρωσης, παρότι πριν από λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας διατεινόταν στη Βουλή ότι δεν έχει καμία «πρεμούρα» να το κάνει. Στο τηλεοπτικό τοπίο ήδη διαμορφώνονται διαφορετικοί συσχετισμοί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί μιντιακή στήριξη και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής