Επιχείρησε να χειραγωγήσει την ελληνική δικαιοσύνη και να επηρεάσει τις αποφάσεις της για το μέλλον των Τούρκων που διώκονται ως αντικαθεστωτικοί και βρίσκονται στην Ελλάδα.
«Η Τουρκία δεν επιθυμεί η Ελλάδα να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές» που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νίκο Κοτζιά.
Η προκλητική δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έγινε παρουσία του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος απάντησε ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται από την δικαστική εξουσία, η οποία αποφασίζει ελεύθερα, ανεξάρτητα αν οι αποφάσεις τους δεν αρέσουν σε ορισμένους. Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
«Δεν θέλουμε η γείτονάς μας Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές. Πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις (σ.σ. ασύλου) θα εξεταστούν διεξοδικά και αυτοί οι προδότες δεν θα λάβουν έγκριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας σαφώς να καθοδηγήσει την ελληνική δικαιοσύνη προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις 995 αιτήσεις ασύλου Τούρκων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα και συνδέονται το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, προς την Ελλάδα. «Δυστυχώς, το ελληνικό δικαστήριο δεν εξέδωσε τους οκτώ αξιωματικούς, γεγονός που μας απογοήτευσε», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Aπουσία της ελληνικής σημαίας στη συνάντηση με τον Ερντογάν
Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο «σουλτάνος» επέδειξε απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στον Έλληνα υπουργό, καταστρατηγώντας το πρωτόκολλο που επιβάλλει την παρουσία και της ελληνικής σημαίας δίπλα στην τουρκική.
Η απουσία του ελληνικού συμβόλου ήταν εμφανής, γεγονός που ενδεχομένως να αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η τουρκική ηγεσία το θέμα της γειτονίας της με την Ελλάδα.