Ο κ. Βερναρδάκης δεν έκανε λάθος. Επιχείρησε να προκαταλάβει τη θέση του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι το αν και πώς θα διατεθεί ξανά κοινωνικό μέρισμα θα αποφασιστεί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπου ο υπουργός Οικονομικών έχει ισχυρό λόγο. Ο υπουργός Επικρατείας γνωρίζει επίσης και την επιστολή που έστειλε πέρυσι ο κ. Τσακαλώτος προς τους θεσμούς και όπου τους διαβεβαίωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει ξανά και πως αν υπάρξει υπεραπόδοση το 2017 (που θα υπάρξει και θα κυμαίνεται από 800 εκατ. μέχρι 1 δισ. ευρώ) θα διατεθεί στην επιστροφή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στην ενίσχυση του ποσού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είναι «νεκρό».
Γνωρίζει όμως και τη διαφωνία Τσακαλώτου -αν αυτή είναι αληθινή και όχι σικέ, κάτι που επίσης εξετάζουν οι θεσμοί όπως αναφέρουμε παρακάτω- στην πρόθεση του Μαξίμου να ξαναμοιράσει έκτακτο επίδομα για να παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι «στηρίζω τους ανίσχυρους» και όχι να ενισχύσει τις δομές που υπάρχουν για τη στήριξη ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως έχει συμφωνηθεί.
«Αυτό που είπε ο Βερναρδάκης δεν πρόκειται να ισχύσει», λένε ωστόσο από την οδό Νίκης, επιβεβαιώνοντας ότι θα αναζητηθεί λύση από κοινού με τους θεσμούς, ώστε για άλλη μια φορά από την υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων που από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχουν βαπτιστεί έχοντες και κατέχοντες να προκύψει το «έκτακτο επίδομα», για να εξυπηρετεί και να ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης.
Μικτό σύστημα
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μαξίμου επιμένει στην καταβολή ποσού με τη μορφή έκτακτου επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια και ετοιμάζει να παρουσιάσει στους θεσμούς -οι οποίοι δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην άρνησή τους αν εμφανιστεί προς τα έξω ότι η απόφαση ελήφθη από κοινού- ένα «μικτό και ευέλικτο» σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και ενίσχυση δομών (επιστροφή ληξιπροθέσμων του Δημοσίου και ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) αλλά και έκτακτο επίδομα, όχι σε 1.000.000 πολίτες, όπως έσπευσε να πει ο κ. Βερναρδάκης για να φέρει τον Τσακαλώτο προ τετελεσμένου, αλλά σε περίπου 500.000 πολίτες σε κατάλογο που είναι έτοιμος και αναμένεται να παρουσιαστεί κατά την τρίτη αξιολόγηση.
Ανασχηματισμός
Ολα τα παραπάνω, όπως και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην αξιολόγηση που ήδη εξελίσσεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να ξεκινήσει και με τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, είναι επεισόδια του έργου των κακών σχέσεων που έχει πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης. Η επιστροφή Παππά στο Μαξίμου σήμανε και την έξοδο Τσακαλώτου από το στενό πυρήνα συνεργατών του κ. Τσίπρα και επιβεβαιώνεται από πηγές των δανειστών το σενάριο που θέλει τον κ. Τσίπρα να προσπάθησε να αντικαταστήσει τον κ. Τσακαλώτο στο πλαίσιο ανασχηματισμού το προηγούμενο διάστημα, αλλά η άρνηση των θεσμών σε αυτό το ενδεχόμενο να μετέθεσε χρονικά για μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τον ανασχηματισμό.
Κύκλοι Περιφέρειας Αττικής: Αθλιότητες ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος ταφής – Τα τρία μεγάλα ψέμματα
Επέστρεψε Αθήνα
Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, αν και ήταν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ όπου συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ, δεν μετέβη στην Ουάσιγκτον για να ενσωματωθεί με την ελληνική αποστολή κατά την επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Οταν οι συνεργάτες του ρωτήθηκαν γιατί, έλεγαν ότι η επιστροφή του στην Αθήνα δεν σημαίνει τίποτε, ότι ήθελε να προετοιμάσει την αξιολόγηση και πως στο κάτω κάτω στις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπιών των ΗΠΑ και της Ελλάδας όπως και στο επίσημο γεύμα στον Λευκό Οίκο δεν θα μετείχε ο Αμερικανός ομόλογός του Στίβεν Μνούτσιν, άρα και ο ίδιος δεν είχε λόγο να είναι εκεί. Οσοι βεβαίως παρακολούθησαν τα τηλεοπτικά πλάνα από την Ουάσιγκτον είδαν τον κ. Μνούτσιν και στις διμερείς συζητήσεις και βεβαίως στο γεύμα που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού.
Υποψίες
Οι σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου και κυρίως Τσακαλώτου – Παππά είναι υπό το μηδέν και αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές εντός της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν εμποδίζει ωστόσο κάποια στελέχη των θεσμών, και μάλιστα υψηλόβαθμα, να έρχονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα έχοντας κατά νου ότι Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών παίζουν παιχνίδι με τη δήθεν μεταξύ τους διαφωνία για τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, ώστε στο τέλος να επιτύχουν το σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από τη διάθεση έκτακτου επιδόματος, που έχει πιο άμεσο επικοινωνιακό αντίκτυπο από ό,τι η ενίσχυση των υπαρχουσών δομών όπως έχει συμφωνηθεί.
Ο λόγος είναι ότι με το έκτακτο επίδομα η κυβέρνηση θα μπορέσει να παίξει σε πρώτο χρόνο το παιχνίδι «τα παίρνουμε από τους έχοντες και τα δίνουμε στους φτωχούς» όπως έκανε πέρυσι, ενώ ο άλλος δρόμος, αν και είναι αυτός που δημιουργεί τις βάσεις για πραγματική βελτίωση στην κοινωνική πολιτική και πραγματική, σταθερή στήριξη στους κοινωνικά αδύναμους, δεν έχει το στοιχείο της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
jkampourakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής