Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας φόρεσε το «πρόσωπο εξωτερικού», μίλησε τη γλώσσα της παραχάραξης της Ιστορίας των τελευταίων ετών και έδειξε ότι έχει σκοπό να σβήσει τις ευθύνες και τις καταστροφικές συνέπειες του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Μιλώντας σε δώδεκα Αμερικανούς επιχειρηματίες – εκπροσώπους μεγάλων εταιριών του Σικάγο που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στην καινοτομία, στην πληροφορική, στην υψηλή τεχνολογία, στο real estate, στις αερομεταφορές, στα funds και τα startups, είπε ότι «η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν», όταν εκείνοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.
Αναβάθμιση σχέσεων
Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολιτική σταθερότητα, που όπως είπε «υπάρχει στην Ελλάδα και παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές», επισήμανε ότι το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό δεκαετίας και ότι η παρουσία της ομογένειας στις ΗΠΑ είναι η βάση πάνω στην οποία έχουν δομηθεί και αναβαθμιστεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Σημείωσε την αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας, για την οποία είπε ότι επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και επιβεβαιώνεται από την πρόσκληση που έλαβε από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, πολλοί συμμετέχοντες επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν τη φράση «Greekcomeback», φράση που χρησιμοποίησε στο τέλος της συζήτησης και ο πρωθυπουργός.
Ολα καλά…
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θετική δημοσιονομική πορεία, επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με εκτίμηση για κλείσιμο άνω του 2% το 2017 και έκανε αναφορά στην οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Μίλησε για μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και σημείωσε την προσήλωσή της στην «προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Τόνισε μάλιστα τη δημιουργία, πρόσφατα, της ειδικής Task Force για την προώθηση των επενδύσεων, της οποίας προΐσταται ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές που -όπως είπε- έχουν γίνει στη νομοθεσία για την απλοποίηση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, για την πρόβλεψη που υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις.
Είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο Σικάγο, ότι βασική συνισταμένη της σημερινής κυβέρνησης είναι «να προχωρούν οι επενδύσεις σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, καθιστώντας επισφαλείς πάρα πολλές επενδύσεις».
Συνάντηση με Ντέρμπιν
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με το γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν, στον οποίο φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για τη στήριξη που της παρείχαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης και των δύσκολων διαπραγματεύσεων.
Στην αρχή της συνάντησης παρών ήταν και ο Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόις με το κόμμα των Δημοκρατικών το 2006-2011 και διεκδίκησε την έδρα του Ομπάμα όταν έγινε πρόεδρος.
Κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Ντέρμπιν σχολίασε με χιούμορ ότι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα με τον κ. Γιαννούλια οι εφημερίδες τότε έγραψαν για επιστροφή του Γιαννούλια στη χώρα του, ενώ δεν ανέφεραν ποτέ το δικό του όνομα.
Ο κ. Ντέρμπιν καλωσόρισε τον Ελληνα πρωθυπουργό στην πόλη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει στο γερουσιαστή ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Σικάγο, μια πόλη που, όπως πρόσθεσε, τον εντυπωσιάζει συν τοις άλλοις και λόγω της αρχιτεκτονικής της και η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο λόγω των σπουδών του ως πολιτικού μηχανικού.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου