Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, η τριήμερη πυρκαγιά του Καλάμου έκαψε από 27.000 μέχρι και 30.000 στρέμματα γης, τα μισά εκ των οποίων ήταν παρθένα δασική έκταση. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα επίσημα στοιχεία που θα αποτυπώνουν το συνολικό μέγεθος της καταστροφής, ήδη όμως οι πρώτες δορυφορικές εικόνες «δείχνουν» μία τεράστια καμένη έκταση, σχεδόν διπλάσια από τα 15.000 στρέμματα που δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, η φωτιά κατέκαψε περίπου 30.000 στρέμματα, μία εκτίμηση κοντά στον μέσο όρο των δύο αναφορών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο αρχικά έκανε λόγο για 39.000 στρέμματα, όμως με δεύτερο επανέλεγχο γίνεται λόγος για 26.900 στρέμματα. «Η αρχική αποτίμηση για 39.000 στρέμματα καμένης γης ήταν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα, στην οποία υπήρχε κάποια νεφοκάλυψη πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση σε κάποιες περιοχές του περιγράμματος των καμένων. Στην επικαιροποιημένη ανάλυση η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται στα 26.900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των συγκεκριμένων δορυφορικών εικόνων (κάλυψη 400 μέτρων). Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμένων εκτάσεων», επισήμανε στον «Ε.Τ.» ο Γιάννης Παπουτσής, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Κόντρα στο αρχηγείο
Μπούγας για Τέμπη: Η παρέμβαση Αδειλίνη εντάσσεται στην προσπάθεια για πλήρη διερεύνηση του δυστυχήματος
Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη του υπουργείου Εσωτερικών, αν και από τα χείλη όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων επαινέθηκε ο άριστος συντονισμός, η εκτίμηση αυτή φαίνεται να μη γίνεται «δεκτή» στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τρίτη οι σχέσεις του αρχηγού του Σώματος με τον υπαρχηγό βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, μετά την πρόσφατη αντιπαράθεσή τους για τον κακό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων που προέκυψε στην ανατολική Αττική. Είναι η δεύτερη κόντρα η οποία ξεσπά ανάμεσα στους δύο άνδρες για τον ίδιο λόγο, με το πρώτο επεισόδιο να αφορά τη φωτιά που ξέσπασε στα Κύθηρα και τον κακό συντονισμό των επίγειων και εναέριων μέσων του σώματος.
Τις επόμενες μέρες ξεκινά η επίσημη κρατική καταγραφή από τη Δασική Υπηρεσία, ενώ η Πυροσβεστική θα καταγράψει τις αγροτικές καμένες εκτάσεις. Την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, για αποστολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» προκειμένου να χαρτογραφηθούν άμεσα και να αποτυπωθούν δορυφορικά οι πληγείσες περιοχές των Δήμων Ωρωπού- Μαρκοπούλου και Ζακύνθου και να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά τις πυρκαγιές.
Και ενώ περισσότερες από τέσσερις κρατικές υπηρεσίες συντονίζουν και διενεργούν την αποτίμηση της ζημιάς, κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν βρέθηκε να συντονίσει άμεσα την αποχώρηση των «εγκλωβισμένων» πυροσβεστών που αποδεσμεύτηκαν από τη φωτιά στην Κεφαλλονιά, αλλά παρέμεναν στο λιμάνι γιατί η ακτοπλοϊκή εταιρεία αρνούνταν να τους επιστρέψει.
Τους κατέβασαν από το καράβι
Η Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών ζήτησε χθες την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να μπορέσουν να αποχωρήσουν από την Κεφαλλονιά πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο νησί και αποδεσμεύτηκαν, αλλά είναι αποκλεισμένοι στο λιμάνι, καθώς δεν τους επετράπη να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΠΥΣΥΠ στην επιστολή της, «πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους που επιχειρούσαν στην Κεφαλλονιά και αποδεσμεύτηκαν ότι οι ίδιοι πηγαίνοντας στο λιμάνι, για να φύγουν από τη νήσο της Κεφαλλονιάς, η εταιρεία kefalinia line με προκλητικό τρόπο τους κατέβασε προσβάλλοντάς τους από το καράβι της, διότι δεν έχει σύμβαση με τους πυροσβέστες, όπως ισχυρίζεται».
Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η οριοθέτηση των καμένων περιοχών με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει εκπονήσει μελέτες για τα έργα που απαιτούνται ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η πληγείσα περιοχή. Στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν, το αργότερο, αρχές Οκτώβρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, στελέχη των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, τα ολοσχερώς καταστραφέντα οικήματα είναι έξι και οι οικογένειες που διέμεναν σ’ αυτά ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ σύντομα θα μεταφερθούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Μικρότερες ζημιές έχουν υποστεί και άλλα 15 σπίτια, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή.
Επίσης, σύμφωνα με την περιφερειάρχη Αττικής, συζητήθηκαν και εξετάζονται «κι εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσουμε την επανάληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου