Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτάσσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κυρίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερό και κοινωνικό πρόσημο στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής. Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε μεγάλη βαρύτητα στα επικοινωνιακά οφέλη που θεωρεί ότι είχαν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και η μετωπική σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν ξεκινήσει τα «μπάνια του λαού».
Η απόφαση για κατάργηση της αριστείας αλλά και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια εντάσσονται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που δεν σχετίζεται με την οικονομία και ικανοποιεί ένα συγκεκριμένο ακροατήριο.
«Καύσωνας»
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν την κατάλληλη συνταγή για να αντιμετωπιστούν ο «καύσωνας» και η σκληρή πραγματικότητα του φθινοπώρου, που περιλαμβάνει την οργή εκατομμυρίων φορολογουμένων που καλούνται να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση που, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «ενδεχομένως κρύβουν πολλές εκπλήξεις», καθώς θεωρείται πολύ πιθανό οι δανειστές να επαναφέρουν στο τραπέζι νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Για την κυβέρνηση βασικό όπλο της πολιτικής αντιπαράθεσης εξακολουθεί να είναι το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των κομμάτων του «παλαιού πολιτικού συστήματος». Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους υπουργούς που στο παρελθόν «έκαναν αμύθητη περιουσία», τα κομματικά στελέχη που «βρέθηκαν με εμβάσματα και off shore εταιρίες» και τους εκδότες «που έπαιρναν δάνεια με αέρα». Το Μαξίμου επαναφέρει τη στρατηγική διχασμού με την «πολιτική σύγκρουσης με τους οπαδούς της παλινόρθωσης του πλέον ακραίου και επιθετικού νεοφιλελευθερισμού που γνώρισε η χώρα» που είναι «διαρκής και ανειρήνευτη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία, φρόντισε να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές που υποστηρίζει ότι υπάρχουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία σε καίρια πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έκανε λόγο για «εκδικητική αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο χώρο της Υγείας» και πρόσθεσε: «Είμαι ευτυχής διότι έχουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση μια ηγεσία που -αυτό δεν το κρύβω- μας ευνοεί. Ευνοεί αυτή την ιδεολογική αντιπαράθεση».
Το φθινόπωρο αναμένεται ο πρωθυπουργός να παραχωρήσει νέα τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, καθώς θεωρείται πως οι τηλεοπτικές παρεμβάσεις του έχουν θετικό επικοινωνιακό αντίκτυπο και επιπλέον προλαμβάνουν εσωκομματικές αναταράξεις.
ΔΕΘ
Το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται από τώρα για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, που θα σηματοδοτήσει και μια νέα περίοδο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα νέα δεδομένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει το ίδιο διάστημα σε σαρωτικό ανασχηματισμό και όχι σε περιορισμένες μετακινήσεις και αλλαγές. Στον επικείμενο ανασχηματισμό αναμένεται να υπουργοποιηθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αριστερές αναφορές αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις για την τοποθέτηση σε κυβερνητική θέση και του κ. Φώτη Κουβέλη, παρότι το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί πολλές αντιδράσεις.
Οι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους το Μαξίμου στηρίζει το αφήγημα για την «επιστροφή στην κανονικότητα», είναι:
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
● Τα οφέλη στην κοινωνία από την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
● Η μείωση της ανεργίας.
● Οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την προστασία των αδυνάμων.
● Η μάχη με τις δυνάμεις που εμποδίζουν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, όπως είναι το οικονομικό κατεστημένο, ένα τμήμα των δικαστικών λειτουργών και τα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης.
● Η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και η παραδειγματική τιμωρία όσων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα στο παρελθόν.
Το ζήτημα της μείωσης της ανεργίας αναμένεται να αναδειχθεί σε κομβικής σημασίας στην επικοινωνιακή αντεπίθεση που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, θριαμβολογεί για τις «300.000 νέες θέσεις εργασίας» που δημιουργήθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παραβλέποντας την ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, τη μερική απασχόληση και τους μισθούς-φιλοδωρήματα που χαρακτηρίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στη χώρα μας. «Από το δυσθεώρητο 27,2% του Απρίλη του 2014, η ανεργία σήμερα έχει περιοριστεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες. Και μάλιστα, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, οι νέες θέσεις εργασίας έφθασαν τις 256.000, γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2001. Ενώ υπολογίζουμε ότι σήμερα, με τη σαφή ανάκαμψη της οικονομίας και τη βοήθεια του τουρισμού, έχουμε ξεπεράσει τις 300.000 νέες θέσεις», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να φορέσει και πάλι το μανδύα του αριστερού «τιμωρού» και του υπερασπιστή των φτωχών και των αδυνάμων, των κοινωνικών ομάδων δηλαδή που το 2015 συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η δήλωση του πρωθυπουργού («Η πρώτη μας μέριμνα είναι να αποδώσουμε ξανά δικαιοσύνη»), την περασμένη εβδομάδα.
Το κεντρικό διακύβευμα για την επόμενη περίοδο -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι ποια πολιτική δύναμη θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητα, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη των ιδεολογικών διαφορών με τη Νέα Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση κινείται ήδη με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, που είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν εντός του 2018, κλείνοντας συστηματικά το μάτι στα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα και δίνοντας υποσχέσεις για παροχές, μια συνταγή δοκιμασμένη και επιτυχημένη ήδη από το 2015. Πολλά κυβερνητικά στελέχη μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι στην επόμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί, θα καταφέρει να υλοποιήσει πολλές από τις υποσχέσεις που είχε δώσει στις προηγούμενες εκλογές.
«Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, από το 2019 και μετά θα μπουν σε ισχύ μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία εισοδήματος. Θα μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στο πρώτο σκαλοπάτι της κλίμακας από το 22% στο 20%», δήλωσε (Alpha Fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής