Για την Υγεία
«Εμβληματική» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Υλοποιούμε βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μία τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».
«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι μαζί τα φάγαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ή αξιοπιστία της χώρας είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπιζεται τους πολίτες της δημοκρατίας και της διαφάνειας και όχι η συγκάλυψη της διαφθοράς. Η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής είναι θεμελιώδης αρχή μίας Ελλάδας που εμείς οραματιζόμστε. Ισότητας και Διακιοσύνης. Δώσαμε και δίνουμε μία μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας ποιο είναι;»
«Το έλλειμμα δικτύου των Πρωτοβάθμιων Φορέων Υγείας συνέβαλλε καθοριστικά στη γιγάντωση δύο βασικών στρεβλώσεων του ελληνικού συστήματος υγείας. Σήμερα, δημιουργώντας το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, καλύπτουμε μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής και απέδωσε τις ευθύνες στον «νοσοκομειακοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας».
«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική πρόσβαση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας» σημείωσε απευθυνόμενος στη ΝΔ.
«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων»
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«To ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα πλαισιωθεί με το ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα στους πολίτες. Θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Προχωράμε σήμερα στην επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε το έργο που έχουν προσφέρει για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία της χώρας.
Συνάπτουμε πλήρεις συμβάσεις εργασίας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους των γιατρών του ΕΟΠΠΥ. Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης για την Υγεία: Ή ψεύτες είστε ή άσχετοι!
Για την Παιδεία
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους σημαιοφόρους που πλέον θα επιλέγονται με κλήρωση και όχι με την επίδοση.
«Πάτε ακόμα παραπέρα τον λαϊκισμό και γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού γιατί η αριστεία για εσάς είναι αν το παιδάκι των επτά ετών θα πάρει τη σημαία» είπε εξαπολύοντας επίθεση στην ΝΔ για να προσθέσει «Εσείς που κλείσατε τα σχολεία και διδάσκατε με φωτοτυπίες και στείλατε τους επιστήμονες έξω από την χώρα, εσείς έρχεστε και μιλάτε για την αριστεία. Για εμάς η αριστεία και η βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατά την σημαία στα 7-8 έτη. Όλοι πρέπει να κρατούν το εθνικό σύμβολο. Για εμάς άνοιγμα προς την αριστεία είναι να ανοίγουν τα σχολεία, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες. Να δίνουμε κίνητρα σε επιστήμονες να μένουν στην χώρα. Αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την έρευνα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: «Τα μνημόνια σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν επώδυνη συμπύκνωση συγκεκριμένης νεοφιλελεύθερης αντίληψης για πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής. Όμως στο παρελθόν, δεν υπήρξε ποτέ η πρόθεση και η προσδοκία να καταθέσουν κάτι διαφορετικό. Σε πολλές πτυχές του κοινωνικού τομέα (Υγεία – παιδεία) ο πυρήνας της ιδεολογίας των μνημονίων συνέπιπτε με την τον ιδεολογικό πυρήνα που εκφράζει η σημερινή ηγεσία της συντηρητικής παράταξης» και πρόσθεσε «εμείς υλοποιούμε σε ένα πλαίσιο μεγάλων δυσκολιών, βήμα – βήμα το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με σταθερά βήματα. Στο σκέλος της οικονομίας η εμπιστοσύνη έχει καταγραφεί. Επιστρέψαμε με επιτυχία στις αγορές και είμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μηνημονίων σε ένα χρόνο από σήμερα. Το τέλος της περιόδου δεν είναι απλά μια ημερομηνία. Η νέα εποχή για την χώρα πρέπει να χτιστεί – το διαμορφώνουμε από σήμερα μετά από μάχες. Οργανικό κομμάτι τα εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια».
Ο ίδιος υποστήριξε πως το μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας υπήρξε την περίοδο 2010 – 2014 όταν « από εδώ ακούστηκε το «μαζί τα φάγαμε» πως «τα μνημόνια είναι ευλογίας» και ότι «αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια θα έπρεπε να τα εφεύρουμε».
«Όμως η αξιοπιστία είναι συνάρτηση από την δυνατότητα να υπερασπίζεσαι τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, την διαφάνεια, να καταπολεμήσεις και όχι να συγκαλύψεις την διαφθορά. Αν το επίπεδο ζωής βελτιώνεται ή υποβαθμίζεται. Αν οι πολίτες έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα αγαθά» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Αποδείξαμε σε πρωτοφανείς συνθήκες, τις πιο δύσκολες, ότι δώσαμε και δίνουμε μια μάχη, παρά το ότι έχουμε η χώρα είναι καταχρεωμένη, σε διεθνή ανυποληψία, δώσαμε βάρος στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το όραμα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας. Είναι άλλο να μοιράζεις με δικαιοσύνη τους λιγοστούς πόρους που έχεις και άλλο να συνεχίζεις την διασπάθιση χρήματος προς όφελος λίγων» είπε.
Στην αντεπίθεση η ΝΔ
Η ΝΔ με σημερινή της ανακοίνωση επιτίθεται και προσωπικά στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι τύχη, ο τζόγος, η αναξιοκρατία, η λογική της ήσσονος προσπάθειας, είναι η φιλοσοφία ζωής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.
Παράλληλα η ΝΔ τονίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας είναι «σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες και τις αξίες των ανθρώπων που θέλουν και αγωνίζονται για την ατομική, αλλά και την συνολική πρόοδο, της Πατρίδας μας».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Όλοι οι νέοι αξίζουν και θέλουν να αγωνιστούν, να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να επιβραβευθούν για την προσπάθειά τους.
Οι επόμενες γενιές της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσουν στη ζωή, αν αξιολογούνται από τύχη και τζόγο.
Η τύχη, ο τζόγος, η αναξιοκρατία, η λογική της ήσσονος προσπάθειας, είναι η φιλοσοφία ζωής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες και τις αξίες των ανθρώπων που θέλουν και αγωνίζονται για την ατομική, αλλά και την συνολική πρόοδο, της Πατρίδας μας.
Προφανώς η Σημαία μας ενώνει και εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες.
Συμβολίζει στο μυαλό των νέων, την επιβράβευση του κόπου και της προσπάθειάς τους;
Όμως, τι να περιμένει κανείς από μια Κυβέρνηση όπου ο Υπουργός Παιδείας λέει “οι καλοί καθηγητές και οι καλοί μαθητές να φύγουν από τη χώρα”, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομιλεί δεκάδες φορές με καταδικασμένο ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών».
Από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου πάντως απάντηση έδωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος σε δήλωσή του έκανε λόγο για ακροδεξιές κραυγές και οι ιδεοληψίες με δήθεν ευρωπαϊκό πρόσημο που αναπαράγουν αρχαϊσμούς και καθυστερημένες αντιλήψεις.
Η δήλωση Φίλη
Χέρι-χέρι ο ακροδεξιός λαϊκισμός, ο βαθύς συντηρητισμός και οι δήθεν εκσυγχρονιστικές εμμονές περί αριστείας, βάλλουν εναντίον της πρόβλεψης του νέου ΠΔ για την επιλογή σημαιοφόρου χωρίς αποκλεισμούς.
Συναντιούνται έτσι και σε αυτό το ζήτημα ρεύματα και τάσεις της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής που συγκροτούν σε όλα σχεδόν τα πεδία την “ιερή συμμαχία” που μάχεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών για να εξυπηρετηθούν τα προνόμια των λίγων.
Για να γίνει το καθεστώς των ποικίλων διακρίσεων και ανισοτήτων βίωμα και “κανονικότητα” από την τρυφερή ηλικία του Δημοτικού. Πρόκειται για θέσεις που θέλουν να εμφυτεύσουν στην Παιδεία μια βαθιά ταξική αντίληψη και μάλιστα με τρόπο εντελώς αντιπαιδαγωγικό, αφού σε πάμπολλες περιπτώσεις, αν λάβουμε υπόψη την βαθμολογική κατανομή, έχουμε το φαινόμενο να αποκλείονται χιλιάδες παιδιά με άριστα, που δεν έχουν όμως 10 σε όλα τα μαθήματα, από την κλήρωση για τη σημαία και έτσι να βιώνουν ενός είδους αρνητική διάκριση που μπορεί να αποβεί καθοριστικός για την υπόλοιπη ζωή τους.
Το αντιπαιδαγωγικό κλίμα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την πίεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς για καλύτερη βαθμολογία των μαθητών-υποψήφιων σημαιοφόρων και παραστατών, γεγονός που ξεγυμνώνει την ψευδή αντίληψη περί αριστείας και αξιοκρατίας.
Θα περίμενε κανείς ότι το βασικό αντικείμενο κριτικής θα ήταν αυτός καθαυτός ο μεταξικής εμπνεύσεως θεσμός των παρελάσεων, που η κυβέρνηση καλώς ή κακώς έκρινε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες να καταργηθεί. Μια τέτοια αντίθεση θα ήταν κατανοητή και εντός μιας συζήτησης που πρέπει να διεξάγουμε για την μεταρρύθμιση των θεσμών και της σχολικής ζωής προς μια δημοκρατική και σύγχρονη κατεύθυνση.
Όμως, οι ακροδεξιές κραυγές και οι ιδεοληψίες με δήθεν ευρωπαϊκό πρόσημο που αναπαράγουν αρχαϊσμούς και καθυστερημένες αντιλήψεις, αναιρούν και εμποδίζουν μια τέτοια προοπτική. Βρίσκονται στον αντίποδα των σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων και ως τέτοιες απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με… προαναγγελία
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υποβαθμίσει την αριστεία, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το είχε προαναγγείλει ο πρώτος υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς χαρακτηρίζοντας την αριστεία ρετσινιά.
Ο διάδοχός του Νίκος Φίλης προχώρησε σε αλλαγές στις κρατικές υποτροφίες ρίχνοντας τον πήχυ για τους υποψήφιους στο «Λίαν Καλώς». Δηλαδή θα έχουν δικαίωμα να λάβουν υποτροφία και όσοι είχαν βαθμό 6,5.
Ως πιο δραστήριος όσον αφορά τις αλλαγές στην εκπαίδευση, ο Νίκος Φίλης κατηγορήθηκε αρκετές φορές για πρωτοβουλίες του, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για υποβάθμιση του σχολείου. Επί υπουργίας του, τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο πετσοκόπηκαν στα μόλις 4 από 13-14 που εξετάζονταν.
Είναι γνωστή άλλωστε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει τον εξετασιοκεντρικό ρόλο του σχολείου, όμως και πάλι δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο μειώθηκαν και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στο Λύκειο, όμως σχέδιο για εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης δεν υπάρχει. Ενδεικτικά, η περιγραφική αξιολόγηση δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στα σχολεία ούτε σε πιλοτικό στάδιο.
Αντίστοιχα, και η κατάργηση των διατάξεων που αφορούσαν τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών επικρίθηκαν ως μια «επιβράβευση» σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους.