Η αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδηλη και αποτυπώνεται τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών όσο και στον τρόπο που επέλεξε να αναφερθεί στο όλο ζήτημα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου της ανώτατης εκπαίδευσης.
Νέα άρνηση
Παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στρίμωξαν περαιτέρω με τις παρεμβάσεις τους την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για καταστροφικές επιλογές και επικίνδυνα και τυχοδιωκτικά σχέδια, ο κ. Τσίπρας προτίμησε να… πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Αρνήθηκε, για πολλοστή φορά, να συναινέσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα θέσει στο μικροσκόπιό της το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ολα αυτά, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει υπερψηφίσει όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές που πρότειναν οι ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Ελληνες, που τώρα… σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά σε ένα αίτημα, το οποίο σχετίζεται με… τα έργα και τις ημέρες τους στην εξουσία.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Κατά μέτωπο επίθεση
Το χθεσινό τετ α τετ της Ολομέλειας αποτέλεσε πεδίο απανωτών ραπισμάτων στο προφίλ της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγκάλεσε την Κουμουνδούρου και το κόμμα Καμμένου για πολιτική παρακμή και ροπή προς τον αυταρχισμό, που αποτυπώνεται ακόμα και στον τρόπο που νομοθετεί η συγκυβέρνηση, και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να «βγει λίγο έξω από τους προστατευμένους χώρους στους οποίους κινείται», προκειμένου να διαπιστώσει τη σκληρή πραγματικότητα για την κοινωνία.
«Ο,τι κι αν κάνετε, τα πεπραγμένα σας στην εξουσία θα σας καταδιώκουν. Είστε όμηροι του παρελθόντος σας. Γιατί συνοδεύουν τη χώρα οι καταστροφικές επιλογές που κάνατε το πρώτο επτάμηνο του 2015. Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται με μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Ο κ. Βαρουφάκης έφτασε στο σημείο να δώσει στη δημοσιότητα τα SMS που αντάλλαξε με τον πρωθυπουργό. Ησασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε κάτι που ήταν ανάθεμα για κάθε ελληνική κυβέρνηση. Την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Το ξέραμε. Δυστυχώς τώρα επιβεβαιώνεται. Είμαστε όμως βέβαιοι πώς δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και πολλά άλλα που θα έρθουν στο φως. Η Εξεταστική Επιτροπή που ζητάμε θα γίνει είτε με τη θέλησή σας είτε χωρίς. Γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σχολίασε δηκτικά ότι ο κ. Τσίπρας χρειάζεται επειγόντως διακοπές και στράφηκε κατά της κυβέρνησης για τον… πρωταθλητισμό στις τροπολογίες που καταθέτει.
Δύο Εξεταστικές
Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. «Οι συνέπειες εξακολουθούν να μας συνοδεύουν. Capital controls έχουμε. Η οικονομία βούλιαξε. Το τρίτο Μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα αυτών των επιλογών. Το τέταρτο Μνημόνιο, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι μειώσεις στο αφορολόγητο, είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς σας μετά τον Σεπτέμβριο… Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη για το τι έγινε εκείνη την περίοδο. Μεγαλύτερη ευθύνη έχετε εσείς, όμως, που τον διορίσατε, που συνεννοηθήκατε μαζί του και που τον ανεχθήκατε επτά μήνες. Δύο Εξεταστικές έχουμε ζητήσει εγγράφως. Μία αφορά στο τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και η δεύτερη αφορά στην περίπτωση του κ. Καμμένου. Η συζήτηση για την περίπτωση του κ. Καμμένου θα γίνει μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα πρέπει να εξηγήσετε γιατί με τόσο πάθος υπερασπίζεστε έναν υπουργό που έχει ομολογήσει ότι συνομιλεί με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μια δύσκολη συζήτηση για εσάς», επισήμανε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και έδειξε προς την κατεύθυνση ενός θερμού πολιτικά φθινοπώρου.
Δεν έπεισε
Εμφανιζόμενος χωρίς πειστικά επιχειρήματα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να απαντήσει στις ευθείες βολές του κ. Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας για πολλοστή φορά το… ξαναζεσταμένο αφήγημα μιας οικονομίας σε φάση ανάπτυξης, αλλά χωρίς καμία ουσιώδη αναφορά στις σαρωτικές αποκαλύψεις για τις σχέσεις Κουμουνδούρου με το καθεστώς Μαδούρο, αλλά και στα «χτυπήματα» Βαρουφάκη. «Από τότε που έκλεισε η 2η αξιολόγηση και είχαμε συμφωνία που ανοίγει δρόμους για την οικονομία και τη λύση χρέους, δίνετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Μέσα σε 1,5 μήνα έχετε ζητήσει τρεις διαφορετικές Εξεταστικές. Μία για Καμμένο. Μία για Βαρουφάκη και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας. Είναι ρεκόρ. Μία Εξεταστική κάθε 15 ημέρες. Ομως, δεν είναι μόνο οι Εξεταστικές, είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας… Μήπως εκεί στην Πειραιώς να κάνετε μία Εξεταστική, για να αναζητήσετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, επιχειρώντας να ξεπεράσει τα… βράχια Βαρουφάκη.
Εντονη κριτική
Οξεία ήταν η κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Οι Ελληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια για τα επικίνδυνα και τυχοδιωκτικά σχέδια των Τσίπρα-Βαρουφάκη… Οι συναντήσεις, οι συνωμοσίες, οι μυστικές επαφές με τον Μαδούρο, τα SMS για το Grexit πρέπει να διερευνηθούν και θα διερευνηθούν. Οσο και αν πεισματικά αρνείται ο κ. Τσίπρας τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά αυτόν και την κυβέρνησή του, για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αλλαγή του νομίσματος, η αλήθεια θα έρθει στο φως…», σημείωσε.
Δημήτρης Γκάτσιος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου