Οι κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον του θεσμού, που μετατράπηκαν σε επίσημη γραμμή, στον απόηχο της υπόθεσης της 29χρονης Ηριάννας, ήταν απλά το τελευταίο επεισόδιο. Το τελευταίο επεισόδιο σε έναν κύκλο, ο οποίος δοκιμάζει σκληρά τις σχέσεις της κυβέρνησης με το δικαστικό Σώμα, με δημόσιες αναρτήσεις στελεχών, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Το θέμα που τίθεται είναι αυτό της προστασίας της Δημοκρατίας και των θεσμών. Το αποτύπωσε, μέσω δήλωσής του, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της… Στο θεσμικό κατήφορο που σπρώχνει η κυβέρνηση τη χώρα, καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι», επεσήμανε.
Εάν η υπόθεση της Ηριάννας ήταν η έσχατη που προστέθηκε σε ένα σκηνικό σχέσεων στο… κόκκινο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δικαστές, στην κορωνίδα των αντιδράσεων πρέπει να τοποθετηθούν μία δήλωση της πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, τις στιγμές που ακολούθησαν την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, που κήρυξε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αλλά και μια πρωτοφανής τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Οταν δήλωσε ότι δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα να ακυρώσει το ΣτΕ το διαγωνισμό για το νέο τηλεοπτικό τοπίο που προωθούσε η συγκυβέρνηση.
«Ολο το προηγούμενο διάστημα κάποιοι άφηναν να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία δε θα γίνει ποτέ. Κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Σαν τη λογική της παρένθεσης. Κάποιοι θεωρούσαν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα ρίξουν το νόμο. Κάποιοι τώρα θεωρούν ότι το ΣτΕ (…), το οποίο στην προσωρινή του απόφαση έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον. Και τώρα που το δημόσιο συμφέρον έχει αποτυπωθεί και σε νούμερα, θα βγει και θα πει ότι είναι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, η τυπική και ουσιαστική απάντηση είναι ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις και η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί απολύτως. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα», είχε σχολιάσει ο κ. Τσίπρας.
Το βράδυ της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κ. Γεροβασίλη είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων. «Το ΣτΕ, με οριακή πλειοψηφία, έλαβε μία απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο έκρινε συνταγματικά τα Μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα. Εκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Εκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής», είχε αναφέρει η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Ανάλογες εντάσεις βρίσκονται κατά καιρούς συνέχεια στο προσκήνιο. Οπως μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων όσων εμπλέκονται στις λίστες φοροδιαφυγής. Ή την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τον «πόλεμο» ξεκίνησαν τελευταία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης που επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το χρόνο παραγραφής των φορολογικών ελέγχων αλλά και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες η Δικαιοσύνη επέδειξε αδράνεια στη διερεύνηση της ανάμιξης του Γιάννου Παπαντωνίου σε υποθέσεις για τα εξοπλιστικά συστήματα. «Ελλάς Ελλήνων Δικαστών. Απαλλαγμένη των λιστών. Για προστασία των ληστών. Σύνταγμα λάστιχο λοιπόν. Για χάρη των καναλαρχών… Αν είσαι λήσταρχος φοροφυγάς, στην πενταετία την πηδάς. Και μετά θα τα γλεντάς. Αυτή ΔΕΝ είναι Δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή. Είναι η προστασία του κάθε “νταβατζή”», έγραψε σε μία ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πολάκης. «Οι μίζες έπεφταν βροχή. Καταιγίδα και μάλιστα τροπική. Αλλά εισαγγελείς και δικαστές έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Οι αναρτήσεις του κ. Πολάκη απαντήθηκαν από την Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ. Χαρακτήρισε την τοποθέτησή του ως… αστοιχείωτη. Κάπου εδώ, ο πρωθυπουργός κάλυψε τον υπουργό του. «Εμείς οι αστοιχείωτοι ξεπερνούμε τα θεσμικά εμπόδια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης.
Το τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα
Στο φάσμα της επικαιρότητας εισήλθε το τελευταίο διάστημα η υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας. Το «χορό» άνοιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, που προκάλεσε αίσθηση, όταν χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Το μέτωπο συντήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Το συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και η Κουμουνδούρου.
«Νομίζω ότι πλέον η Δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης.Εχω την άποψη ότι είναι μάλλον μια κακή εξέλιξη το γεγονός ότι τη στιγμή, που άλλοι καταδικασμένοι για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας, έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, σε δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος και σήμερα θα παραμείνουν στη φυλακή. Νομίζω ότι αυτή η απόφαση καταγράφεται στο μαύρο, αν θέλετε, βιβλίο της ελληνικής Δικαιοσύνης», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης…Το πολύμορφο κίνημα συμπαράστασης, με ανθρώπους από το χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού, διανοούμενους και πολιτικές οργανώσεις, που αναπτύχθηκε, συμβάλλει ώστε η δυσαρμονία που προέκυψε από τη συγκεκριμένη απόφαση να μπορέσει να αποκατασταθεί», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κλωστή είναι λεπτή. Οι σχέσεις κυβέρνησης-Δικαιοσύνης δοκιμάζονται. Για μία σύγκρουση με ρίζες στο παρελθόν, που φτάνουν μέχρι και σήμερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου τη Κυριακής