Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «καθεστωτική και συντηρητική πολιτική» και αποκλείει την πιθανότητα συνεργασίας της ΔΗ.ΣΥ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά υποστηρίζει πως «κανένας δεν περισσεύει» και επαναλαμβάνει την πρότασή του για διπλή κάλπη, για τη μορφή του νέου φορέα και την εκλογή αρχηγού.
Πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση με τις συνομιλίες του κ. Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη;
Δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί κάποιος να φοβάται τη διερεύνηση. Αν ίσχυε το «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», την πλήρη διαλεύκανση θα έπρεπε κανονικά να τη ζητούν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο κ. Καμμένος. Η διερεύνηση για το πώς ακριβώς εμπλέκεται ένας υπουργός Εθνικής Αμυνας σε εξωθεσμικές επικοινωνίες με ισοβίτη, για μια υπόθεση που αφορά σε διακίνηση ναρκωτικών, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο αίτημα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Δυστυχώς, στη χώρα μας ούτε αυτά δεν είναι αυτονόητα.
Ο κ. Τσίπρας παρέχει στήριξη στον κ. Καμμένο γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πέσει η κυβέρνηση;
Ο κ. Τσίπρας έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον κ. Καμμένο από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Πόσα ακόμη παραδείγματα χρειάζονται για να γίνει κατανοητό ότι είναι επικίνδυνος για τη χώρα; Τη στήριξη την παρέχει ουσιαστικά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί επικρατούν ο κυνισμός και η λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», με σκοπό την καρέκλα της εξουσίας και να μην πέσει η κυβέρνηση. Δεύτερον, γιατί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. υπάρχει πλέον εθνικολαϊκιστική ώσμωση, ισχύει το «όμοιος ομοίω αεί πελάζει».
Ποιος εκτιμάτε πως είναι ο στόχος των συνεχών επιθέσεων στη Δικαιοσύνη από τον πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησής του;
Επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, με τις συνεχείς επιθέσεις επιδιώκουν να εκφοβίσουν τη δικαστική εξουσία. Ο τρόπος αντιμετώπισης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, εδώ και 2,5 χρόνια, οδηγεί στην αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών που προφανώς δεν συνάδει με τη Δημοκρατία. Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να εκφράζεται κατά περίπτωση. Δεν μπορεί μία απόφαση να τη σεβόμαστε, κάποια άλλη να τη θεωρούμε προϊόν διαπλοκής, κάποια άλλη να την καταγγέλλουμε σαν πραξικόπημα. Οφείλουμε να προφυλάξουμε τη Δικαιοσύνη, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της και -το κυριότερο- να την κρατάμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.
Θεωρείτε πως οι θεσμικές εκτροπές αποτέλεσαν πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Δυστυχώς για τη χώρα, στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική «κατάληψης» και «ελέγχου» των θεσμών. Αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε αριστερή ούτε προοδευτική, αλλά βαθιά καθεστωτική και συντηρητική. Για εμάς, στην ανανεωτική Αριστερά, το κράτος δικαίου και η ενίσχυση των ανεξάρτητων Αρχών είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την 4ετία ή θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές;
Δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να εξαντλήσει την τετραετία. Πρόωρες εκλογές θα έχουμε είτε γιατί θα χαθεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών είτε γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν θα αντέξει λόγω της αυξημένης κοινωνικής δυσαρέσκειας και θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες με το πρόσχημα ενός εθνικού ζητήματος. Το πιθανότερο, εντός του 2018.
Εχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΗ.ΣΥ. με τον ΣΥΡΙΖΑ
Στη ΔΗ.ΣΥ. έχει κλείσει η συζήτηση για πιθανή κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αποκλείετε αυτό το ενδεχόμενο;
Το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί, καθώς οι ασκούμενες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σχέση με τον προοδευτικό χώρο και ο ίδιος έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με την επιλεκτική του συνεργασία -δύο φορές- με την εθνικολαϊκιστική Δεξιά. Εξάλλου, οι ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα είναι πυροτεχνήματα και τακτικισμοί μπροστά στα αδιέξοδα. Ας τον αναζητήσει λοιπόν καλύτερα ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό προσανατολισμό εντός της κυβέρνησής του, στους ΑΝ.ΕΛ. και στους «γνήσιους αριστερούς», όπως ο Πολάκης. Η κοινωνία εξάλλου αντιλαμβάνεται αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια προ των αδιεξόδων που έρχονται.
Είναι αναγκαία η συμμετοχή και άλλων κομμάτων και κινήσεων για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;
Είναι σαφές πως η πρόταση για νέο φορέα της Κεντροαριστεράς απευθύνεται στο σύνολο του προοδευτικού χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που είναι κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, μεταρρυθμιστές, οικολόγοι. Οσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλουν θετικά στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου φορέα. Κανένας δεν περισσεύει, αλλά και κανένας δεν πρέπει να αφεθεί να εμποδίσει τη δρομολόγηση ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών για έναν ισχυρό και ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Απαιτείται συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου για έναν ισχυρό αυτόνομο προοδευτικό φορέα απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε την υπέρβαση. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Με ενότητα και ανανέωση.
Υπάρχουν πολλοί στη ΔΗ.ΣΥ. που επιθυμούν ο νέος φορέας να είναι πολυκομματικός. Μήπως αυτή η διαφωνία τελικά προκαλέσει προβλήματα στο δρόμο προς τη δημιουργία του νέου φορέα;
Πολυκομματικός είναι ήδη και μάλιστα πριν από δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε και το Συνέδριο του πολυκομματικού μας φορέα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Σε ένα ενιαίο, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και της μεταβατικής ομοσπονδιακής και πολυκομματικής δομής, μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα και την εκλογή επικεφαλής του από τη βάση. Εάν υπάρξει διαφωνία για τη μορφή του φορέα μεταξύ όσων συμμετέχουν στο εγχείρημα, τότε η λύση είναι η διπλή κάλπη. Να αποφασίσει δηλαδή για όλα η βάση της Κεντροαριστεράς, τόσο για τον επικεφαλής όσο και για τη μορφή του φορέα.
Εσείς θα θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του φορέα;
Ποιου φορέα, του νέου και ενιαίου κόμματος ή του ομοσπονδιακού-πολυκομματικού φορέα; Σήμερα το ζητούμενο είναι να υπάρξει ενότητα του χώρου και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για έναν πραγματικά νέο και ενιαίο φορέα. Δικός μου σταθερός στόχος είναι η ενότητα και η ανανέωση. Για έναν ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα, που υπερβαίνει στερεότυπα του παρελθόντος, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Αυτό το στόχο θα τον υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής