“Έχουμε προετοιμάσει αρκετές πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας”, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρόσθεσε: “Ούτε θα αιφνιδιάσουμε, αλλά ούτε θα χάσουμε χρόνο”. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει αυταπάτες, αφού το νομοσχέδιο “θα γίνει μάλλον νόμος του κράτους. Οπότε πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα”.
Βασικός άξονας, είναι να παίζει το υπουργείο μικρότερο στρατηγικό ρόλο και να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά των πανεπιστημίων, με την εφαρμογή μίας αξιολόγησης “εξοντωτικής”, η οποία “θα κρίνει και τον τελικό αριθμό των ιδρυμάτων που θα μπορούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα”.
“Όλα αυτά θα τα θέσουμε στο δημόσιο διάλογο και ελπίζω στην επόμενη Βουλή να βρούμε μια ευρύτερη πλειοψηφία ώστε να διορθώσουμε τη μεγάλη ζημιά που σήμερα δυστυχώς συμβαίνει στο χώρο της τριτοβάθμιας”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, χαρακτηρίζοντας “καταλυτική” την εμπειρία των φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτό, καθώς καταδεικνύεται μέσω αυτού ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμιο είναι “άκρως προβληματική, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη βία και το ζήτημα του ασύλου, καθώς έχουν γίνει άνδρα έκνομων συμπεριφορών”. “Ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, “απέχει πολύ από το να θεωρείται κανονικό. Ελπίζω να αυξηθούν τα αντανακλαστικά της ακαδημαϊκής και της φοιτητικής κοινότητας τον ερχόμενο μήνα για αυτά που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό”.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε την ευθύνη και των κομμάτων για τη λειτουργία των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. “Δεν μπορεί οι κομματικές παρατάξεις να θεωρούν τα πανεπιστήμια δικά τους πεδία δράσης για στρατολόγηση οπαδών. Θα πρέπει να παραιτηθούν από τα πανεπιστήμια”, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και για αυτό το λόγο “εισβάλουν με βιαιότητα στο πεδίο των θεσμών”, όπως είναι τα ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη, η Αυτοδιοίκηση, αλλά και τα πανεπιστήμια. Έτσι, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου μια “πράξη αντιρρόπησης του αδιεξόδου στην οικονομική πολιτική”.
“Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ευέλικτο, αξιοκρατικό, να λειτουργεί στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο και να πάψει να είναι υπαλληλικό, κρατικιστικό πανεπιστήμιο”, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη το ακαδημαϊκό προσωπικό να μπορεί να κινηθεί ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. “Αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος και δεν θα τη βρούμε στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου”, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.