Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ, Πέτρος Κασφίκης
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον, χωρίς, όμως, να έχει προσδιοριστεί ακόμα χρονικά κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τους διαρκούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα «για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και τον ευχαρίστησε για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, τις συνεισφορές της στο ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Επιπλέον, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την λύπη τους για το γεγονός ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο ολοκληρώθηκε χωρίς ένα πετυχημένο αποτέλεσμα, ενώ ο κ. Πενς «υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Αμέσως μετά ο κ. Πένς επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για να τον συγχαρεί για την ανάληψη τον καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε «τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της “Μακεδονίας” και ενθάρρυνε τον κ. Ζάεφ να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τη “Μακεδονία” στην επιλεγμένη πορεία της».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία από τις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν υπήρξε κάποια αναφορά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.