Απαντώντας στην τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι το θέμα επαφίεται στην ελληνική δικαιοσύνη, και ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της και τη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε: «και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών, πιστεύουμε όμως ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «εκατέρωθεν γίνονται παραβιάσεις στο Αιγαίο», και έκρινε θετική τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών για να αποφεύγονται οι εντάσεις. Έθεσε επίσης θέμα «δίκαιης κατανομής» των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσόγειου ανάμεσα στις «κυπριακές κοινότητες» όπως είπε.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι το θέμα άφορα τις δυο κοινότητες οι οποίες πρέπει να βρουν δίκαιη και βιώσιμη λύση και δεν είναι θέμα του ΟΗΕ ο οποίος πρωτίστως πρέπει «μόνο να βοηθά».
Αναφερόμενος στο θέμα των θεωρήσεων βίζας επανέλαβε ότι πρέπει να καταργηθούν και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εκφράζοντας παράλληλα παράπονο γιατί οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετώπισαν όπως θα έπρεπε όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρόνο στην Τουρκιά, το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Τσίπρας: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα
«Οι συνομιλίες μας εκτός από ουσιαστικές και ειλικρινείς ήταν απαραίτητες, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το σύνολο των σχέσεων μας, το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, η αντιμετώπιση προκλήσεων και χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των λαών μας, να ανακαλύψουν καλύτερα ο ένας τον άλλο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η θετική ατζέντα των δυο χωρών αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία. σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Η υλοποίηση της ατζέντας μας πρέπει να βασιστεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν.
Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.
Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο θέμα των παραβιάσεων τόνισε ότι: «Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση».