Παρότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σε κεντρικό επίπεδο, αρκετοί στο κόμμα υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, τις παραμονές του Eurogroup της 22ας Μαΐου, έλεγε σε συνομιλητές του στη Βουλή πως «οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το χρέος είναι fifty-fifty».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Τσακαλώτος εδώ και καιρό διαφωνούσε σε βασικά σημεία της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθούσε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η… τριήμερη «εξαφάνιση» του κ. Τσακαλώτου τον Φεβρουάριο του 2017, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στη συνέχεια είχε δηλώσει, μέσω συνεργατών του, ότι «οι φήμες για τον πολιτικό του θάνατο είναι υπερβολικές» και μιλώντας στη Βουλή είχε πάρει αποστάσεις από τις θριαμβολογίες του Μαξίμου, λέγοντας: «Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν». Σήμερα, με την ολοκλήρωση της κρίσιμης δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια πιθανή μετακίνησή του.
Η δήλωση του κ. Σόιμπλε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι «είναι ένας καλός υπουργός Οικονομικών και σκληρός διαπραγματευτής και είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά», θεωρήθηκε από συνεργάτες του πρωθυπουργού ως προβοκατόρικη, καθώς έφερε στην επιφάνεια ένα εσωτερικό ζήτημα της κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση, η απομάκρυνση του κ. Τσακαλώτου από την κυβέρνηση θα διατάρασσε τις εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται άτυπα ως ο επικεφαλής της ομάδας των «53+». Για αυτό το λόγο πολλοί εισηγούνται μια λύση «τύπου Παππά», δηλαδή να μην απομακρυνθεί ο κ. Τσακαλώτος τελείως από την κυβέρνηση αλλά να αλλάξει υπουργείο, όπως συνέβη στον τελευταίο ανασχηματισμό με τον Νίκο Παππά.