Η διαπίστωση της Ν.Δ. πως η κυβέρνηση «πέρασε κάτω από τον πήχυ» αφορά στο σύνολο των στόχων που είχε θέσει. Και η αίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που ήρθε εν μέσω πληροφοριών περί ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, έχει στόχο να πληροφορηθούν οι πολίτες «όλη την αλήθεια» για την οικονομία, για την απόφαση του Eurogroup και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι σαφές. «Πρέπει να ξέρει την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Να γίνει ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή. Αλλο με κλειστές πόρτες, κατ’ ιδίαν, να λέει ο κ. Τσίπρας “άλφα” και μετά με non paper “ωμέγα” και άλλο να συζητάς στη Βουλή και να λες τις απόψεις σου μπροστά στους πολίτες», σχολίασε στον «E.T.» της Κυριακής συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή είναι μία από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση αποδόμησης της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας για το πραγματικό περιεχόμενο μιας συμφωνίας που δεν διαφέρει ουσιαστικά από την πρόταση που είχε απορριφθεί ως «η χειρότερη» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως και η δόση των 8,5 δισ. υπολείπεται των αναγκών της οικονομίας, αλλά και της πρόβλεψης του ίδιου του προγράμματος για 22,9 δισ. ως το β’ τρίμηνο 2017.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο λιτότητας και η διεκδίκηση μείωσής τους σε 2% θα παραμείνει βασικός στόχος για τη Ν.Δ. «Επιβεβαιώνεται πως η πρότασή μας για πλεονάσματα 2% είναι ρεαλιστική και πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί δέχθηκε 3,5% ως το 2022», τονίζουν.
«Τίποτα συγκεκριμένο για το χρέος», προσθέτουν, ενώ αρνητικά αντιμετωπίζεται και η «ρήτρα ανάπτυξης». «Εάν η μεγαλύτερη ανάπτυξη συνοδεύεται από μικρότερη ελάφρυνση του χρέους, αυτό είναι απολύτως λανθασμένη λογική. Αντί η ανάπτυξη να αποτελεί μέσο για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, επιστρέφοντας σε εκείνους τα οφέλη από την πρόοδο της οικονομίας, θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους», σημειώνουν.
«Το μέρισμα της ανάπτυξης δεν θα το παίρνουν οι Ελληνες πολίτες». Και προσθέτουν: «Αν για να επιτευχθεί η ρύθμιση του χρέους θα πρέπει η ελληνική οικονομία να σέρνεται, αυτό μόνο μια εκτός τόπου και χρόνου κυβέρνηση, όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., θα μπορούσε να το θεωρεί επιτυχία».
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., η κυβέρνηση «δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης στους επόμενους μήνες», ενώ σε ό,τι αφορά την παράγραφο της απόφασης περί εξόδου στις αγορές, επισημαίνουν ότι και τον Νοέμβριο 2012 υπήρχε αναφορά. «Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία;», διερωτώνται γαλάζιοι παράγοντες. Εκτιμούν, ωστόσο, πως η ουσία της συγκεκριμένης παραγράφου είναι ότι «θα βγούμε στις αγορές όποτε μας πουν οι Ευρωπαίοι», καθώς πρέπει να υπάρξουν τα επαρκή ταμειακά διαθέσιμα που θα εμφυσήσουν την εμπιστοσύνη.
Από την ηγεσία της Πειραιώς δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος κινείται σε διαφορετικούς τόνους από το πανηγυρικό κλίμα του Μαξίμου, στο οποίο καταλογίζουν διαρκή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αυτό θεωρούν ότι έκανε ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Τη μια μέρα, προαναγγέλλει ότι θα φορέσει γραβάτα για να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη του να ψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα. Την άλλη, δραματοποιεί την κατάσταση επαναφέροντας αστάθεια στην οικονομία. Ουδείς πλέον τον πιστεύει και ουδείς μπορεί να παρακολουθήσει τις παλινωδίες ενός πρωθυπουργού σε παραζάλη. Που εξακολουθεί όμως να βλάπτει τη χώρα», σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ν.Δ. καταλογίζει επίσης στην κυβέρνηση ότι «αντί να υλοποιεί τη δική της στρατηγική, αναζητά διαρκώς το πολιτικό τζόκερ από το εξωτερικό, επενδύοντας σε αστάθμητους παράγοντες. «Αρχικά πόνταρε στη Συμμαχία του Νότου, που δήθεν θα άλλαζε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, μετά στην άνοδο ακραίων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που θα προκαλούσαν αναταραχή στην Ε.Ε., και στη συνέχεια στην πιθανή εκλογή Σουλτς», σημειώνουν γαλάζιες πηγές. Και προσθέτουν: «Κάθε τρεις και λίγο, ο κ. Τσίπρας ανακαλύπτει ένα νέο παραμύθι για εγχώρια κατανάλωση, ενδεικτικό της πολιτικής του απελπισίας».
Με αφορμή, εξάλλου, ότι η χώρα αναζητά σήμερα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ώστε να μπορέσει να βγει στις αγορές, υπογραμμίζουν πως «τον Ιούνιο 2014 το ΔΝΤ θεωρούσε το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και προέβλεπε πτωτική τροχιά που θα έφτανε στο 60% το 2060, ενώ τον Φεβρουάριο 2017, έπειτα από δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το χαρακτήριζε εξαιρετικά μη βιώσιμο και προέβλεπε ότι θα φτάσει στο 275% το 2060!».
«Τέταρτο Μνημόνιο, αέναα μέτρα λιτότητας, θηριώδη πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια. Και όλα αυτά για να επανακτήσει αυτό που είχαμε ως χώρα το 2014 και που το χάσαμε απλώς και μόνο επειδή ήρθαν αυτοί στην κυβέρνηση», σημειώνουν. Το δε σχόλιο του Κωστή Χατζηδάκη είναι χαρακτηριστικό: «Εχοντας ψηφίσει ήδη δύο Μνημόνια, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να μας οδηγήσει εκεί όπου ήμασταν το ’14. Διότι τότε δεν είχαμε capital controls, είχαμε πιστοποιητικό βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, είχαμε βγει στις αγορές».
Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την Έντυπη έκοδση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής