Τη στιγμή που οι δανειστές προειδοποιούν σαφώς για πιθανότητα νέας κρίσης γύρω από την Ελλάδα, η οποία θα παρέσυρε σε άβυσσο την οικονομία, το Μέγαρο Μαξίμου αναφωνεί κατά τα φαινόμενα «τέλος στα… δράματα» που το ίδιο δημιούργησε με την πολιτική αβελτηρία του γύρω από τη διαπραγμάτευση. Μπροστά στα νέα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας συγκαλεί για σήμερα το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, για να τεθεί επί τάπητος η πορεία της διαπραγμάτευσης.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου υποχωρεί άτακτα από δικές της εκπεφρασμένες θέσεις και κλείνει το μάτι στα «θέλω» και στις «διαθέσεις» των θεσμών, μπροστά στον κίνδυνο επανάληψης ενός σκηνικού ανάλογου με αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2015. Στο… παρά πέντε της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, ο πρωθυπουργός εξαφανίζει από το πλάνο την επιλογή της πολιτικής λύσης. Παράλληλα, η Αθήνα φαίνεται να δένεται στο άρμα της γνωστής από την 22α Μαΐου συνταγής για το χρέος, την οποία τότε η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει κατηγορηματικά, διά του κεντρικού διαπραγματευτή, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Οπως, μάλιστα, δείχνουν τα δεδομένα, μετά την ψυχρολουσία της παρουσίας του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, στην ελληνική πρωτεύουσα, η μοναδική «νίκη» της κυβέρνησης στο Eurogroup της Πέμπτης θα είναι το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Ολοι οι άλλοι στόχοι, επάνω στους οποίους επένδυσε επικοινωνιακά ο κ. Τσίπρας, στριμώχνονται ανάμεσα στις… Συμπληγάδες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Βρυξελλών. Οπως το χρέος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στο πιο καλό, λοιπόν, για το Μαξίμου σενάριο, η Αθήνα την Πέμπτη θα δει… λευκό καπνό σε μια δόση πέριξ των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, ελάχιστο μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί για να κλείσει η… τρύπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Τα υπόλοιπα καυτά θέματα μεταφέρονται για συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές και θα σχετίζονται με το τέλος του προγράμματος. Δηλαδή, τον Αύγουστο του 2018.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Πριν καν κλείσουν οι πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου, για να ξεκινήσει ο κύκλος της συνάντησής του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι έλαβε για τα καλά τα μηνύματα των πιστωτών πως η όποια λύση θα δοθεί σε επίπεδο Eurogroup και όχι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. «Βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, η οποία θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Και αυτή η λύση θα είναι λύση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν», ανέφερε, υποδεχόμενος τον κ. Λε Μερ, αποκαλύπτοντας, αν μη τι άλλο, το ναυάγιο των επιδιώξεων που είχε για πολιτική συμφωνία. «Υπάρχει το αρχαίο ρητό: συν Αθηνά και χείρα κίνει. Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε και εμείς το καθήκον μας. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε λίγο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Απόλυτος ήταν και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. «Δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου. Νομίζω ότι τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους αυτή την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος. Και αυτό να γίνει με ηρεμία», τόνισε ο κ. Λε Μερ, κάνοντας λόγο εξερχόμενος του Μαξίμου για μια δύσκολη και περίπλοκη συμφωνία. Ανάλογες, άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, την περασμένη εβδομάδα. Προκειμένου να δικαιολογήσει γιατί το Ταμείο στηρίζει τη λύση τη παραμονής του στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο έως ότου αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Ράις επισήμανε πως… πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Ελλάδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου