Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης για τις επόμενες ημέρες έχει ως κεντρικό στόχο να πείσει την ελληνική κοινωνία -και φυσικά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθούν να ψηφίσουν- ότι η βεβαιότητα που εκφράζεται τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για τα αντίμετρα δεν είναι μια νέα… αυταπάτη του Αλέξη Τσίπρα, καθώς υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση θα προβάλει 5 βασικά οφέλη που, κατά το αφήγημά της, θα προκύψουν από το κλείσιμο της αξιολόγησης:
1.ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ το κλίμα στην αγορά και θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 2% το 2017.
2.ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ, ενδεχομένως και εντός του έτους, δοκιμαστική έξοδος στις αγορές.
3.ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ κλίμα σταθερότητας με την προοπτική ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την 4ετία.
4.ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ νέες θέσεις εργασίας.
5.ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ αντίμετρα θα μηδενίσουν το δημοσιονομικό κόστος των νέων μέτρων.
Περιμένουν διαβεβαιώσεις
Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι πριν από την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή θα υπάρχουν από τους δανειστές συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους, έτσι ώστε να μπορέσουν ουσιαστικά να δικαιολογήσουν την ψήφο τους για τα νέα δυσβάστακτα μέτρα που θα πέσουν επί δικαίων και αδίκων. Αλλωστε, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το βέβαιο είναι πως τελικά δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο καμία ρήτρα για τη μη υλοποίηση των μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην ξαναπιάσουμε τους στόχους» και «να εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων και το 2019 και το 2020».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η πεποίθηση πως θα υπάρξει σύντομα δέσμευση των δανειστών για τη διευθέτηση του χρέους δεν φαίνεται καθόλου ρεαλιστική, ενώ και για τα «αντίμετρα-αυταπάτη» δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για το ότι πράγματι θα εφαρμοστούν ούτε για το πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν, αλλά και ούτε για το πόσα από αυτά θα μπορέσουν να εφαρμοστούν σε δυο χρόνια από σήμερα.
Η κυβέρνηση δεν περιμένει διαρροές
Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν πως λίγο πριν από την ψήφιση των μέτρων, που περιλαμβάνονται στο τέταρτο Μνημόνιο, θα υπάρξει «μια νέα προφορική, και όχι γραπτή, ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του χρέους» αλλά σαφής εικόνα θα υπάρχει «μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου».
Με σχόλιό του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζει πως «την ημέρα της ψήφισης οι βουλευτές δεν θα γνωρίζουν στο 100% για το θέμα της διευθέτησης του χρέους, θα γνωρίζουν όμως προς τα πού πηγαίνουμε».
Ηδη αρκετοί βουλευτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή τη συμφωνία χωρίς να υπάρχει σαφής δέσμευση για τη διευθέτηση του χρέους, η οποία αρχικά προβαλλόταν ως προϋπόθεση και ως «αντάλλαγμα» για τα νέα μέτρα.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Λέσβου, κ. Γιώργου Πάλλη, ο οποίος δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως δεν περιμένει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το θέμα του χρέους πριν από… τις γερμανικές εκλογές.
«Θεωρώ ότι μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν μπορούμε να έχουμε χειροπιαστά στοιχεία για το θέμα της διευθέτησης του χρέους αλλά μόνο κάποιες δεσμεύσεις. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι αυτό θα είναι εμπόδιο για να ψηφίσουμε τη συμφωνία, αν μέχρι την ημέρα της ψήφισης δεν έχουμε αποτυπωμένη εικόνα για το θέμα του χρέους. Για την ώρα, είναι ικανές οι διαβεβαιώσεις», δηλώνει ο κ. Πάλλης.
Για την κυβέρνηση πάντως, το ενδεχόμενο διαρροών την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Παρά τη δυσαρέσκεια που φέρεται να υπάρχει σε ορισμένους βουλευτές για τα νέα μέτρα, όπως στην ομάδα των «53+», συμπεριλαμβανομένου του κ. Νίκου Φίλη, θεωρείται πως την κρίσιμη μέρα της ψηφοφορίας δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις.
Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, υποστηρίζει πως «δεν θα υπάρξει καμία διαρροή στην ψηφοφορία για την ψήφιση της συμφωνίας» και προσθέτει: «Προχωράμε για την τελική συμφωνία της 22ας Μαΐου. Δουλεύουμε για μια συνολική συμφωνία, έτσι ώστε να ανοίξει η πόρτα για την ένταξη της Ελλάδας στο QE».
Αντίμετρα
Βασικό όπλο, που από την αρχή είχε στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μετριάσει τις αντιδράσεις για τα νέα σκληρά μέτρα και να παρουσιάσει τη συμφωνία με τους δανειστές ως αποτέλεσμα καλής και επιτυχημένης διαπραγμάτευσης αλλά και αναγκαία για την έξοδο της χώρας από την κρίση, είναι τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα μπορέσουν να περιορίσουν στο ελάχιστο το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων. Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Τα αντίμετρα, που είχε υποσχεθεί το Μαξίμου ότι θα εφαρμοστούν, είναι:
*Επιδότηση ενοικίου.
*Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
*Αύξηση δικαιούχων δωρεάν πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
*Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
*Αύξηση και επέκταση του οικογενειακού επιδόματος.
*Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
*Μείωση φορολογικών συντελεστών.
*Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια.
*Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι εξελίξεις όμως φανερώνουν πως τα αντίμετρα ουσιαστικά είναι μια νέα… αυταπάτη για τρεις βασικούς λόγους:
1.Δεν αφορούν στους ίδιους ανθρώπους που θα δουν τη «σφαγή» στους μισθούς και στις συντάξεις τους και δεν θα ωφελήσουν το σύνολο των φορολογουμένων.
2.Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις εξοντωτικές απώλειες των εισοδημάτων που θα υποστούν.
3.Για να εφαρμοστούν θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί αλλά και άλλους δημοσιονομικούς στόχους.
Χαρακτηριστική άλλωστε και είναι η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, κ. Νίκου Βούτση, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε σε συνομιλητές του πως από τα αντίμετρα δεν είναι δυνατόν να ωφεληθούν όλοι όσοι θα πληγούν από τα νέα μέτρα.
«Προφανώς δεν θα ωφεληθούν όλοι από τα αντίμετρα. Για παράδειγμα, αν ένας ηλικιωμένος δεν έχει εγγόνια που να πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό, ή δεν σχετίζεται με τις υπόλοιπες παροχές, τότε μπορεί να του κοπεί η σύνταξη 100 ευρώ, αλλά να μην έχει κάποιο όφελος από τα αντίμετρα», φέρεται να είπε ο κ. Νίκος Βούτσης σε συνομιλητές του.
Η επόμενη μέρα
Στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να κατευνάσει τους βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος της εβδομάδας να ψηφιστεί από τη Βουλή το συμπληρωματικό Μνημόνιο, χωρίς προβλήματα και χωρίς διαρροές. Στην προσπάθειά του μάλιστα, να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει αλλού την πολιτική συζήτηση, μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο, θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε υπουργεία (ακολουθούν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών), από όπου θα εξαγγείλει νέες παροχές αλλά και προσλήψεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μετά την ψήφιση της συμφωνίας να προβάλει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και θα επαναλάβει πως πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής