Η αποκάλυψη και η ανάδειξη των επιπτώσεων μιας συμφωνίας που ημέρα με την ημέρα αποδεικνύεται ότι αποτελεί πράγματι «διαπραγματευτικό Βατερλώ» μιας κυβέρνησης που «υποχώρησε απ’ όλες τις δήθεν “κόκκινες γραμμές” προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία, με μεγάλο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία», συνιστά άμεσα απόλυτη προτεραιότητα για τη Ν.Δ.
Στην Πειραιώς είναι αποφασισμένοι να μην παρασυρθούν και από την «απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης». Ετσι χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόπειρα αλλαγής ατζέντας, ώστε να μην παραμένουν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα νέα βάρη που θα φορτώνονται στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών από το 2018 και το συνολικό κόστος τους ξεπερνά τελικά τα 4 δισ. ευρώ, προδιαγράφοντας ένα μέλλον διαρκούς λιτότητας. «Αχρείαστης», όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία στην Πειραιώς.
«Η κυβέρνηση θέλει όλα αυτά να περάσουν στο ντούκου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση», τονίζουν και προειδοποιούν ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί.
«Από τη μία, επισκέπτεται Κέντρα Υγείας, που λειτουργούν εδώ και έντεκα χρόνια, για να μοιράσει υποσχέσεις και διορισμούς και, από την άλλη, παίζει ανεύθυνα και επιπόλαια με την αγωνία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, τάζοντας ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Ο κ. Τσίπρας είναι ικανός να κάνει και να πει τα πάντα για να υπηρετήσει τους τακτικισμούς του», λένε πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Οπως κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ και έσκισε τα Μνημόνια, έτσι θα καταργήσει τις Πανελλαδικές», σχολιάζουν, μιλώντας για «πυροτέχνημα». Και συμπληρώνουν: «Το μόνο που δείχνουν όλα αυτά είναι πόσο αδίστακτος είναι ο κ. Τσίπρας».
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να ακολουθεί αντίθετη στρατηγική ανάδειξης της διαπραγματευτικής αποτυχίας, του βαρύτατου λογαριασμού του 4ου Μνημονίου, της επιχειρούμενης «πολιτικής απάτης» με τα αντίμετρα.
Επικεφαλής της γαλάζιας επικοινωνιακής στρατηγικής θα παραμείνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα συνεχίσει, μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, τις στοχευμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων για κάθε πτυχή των επιπτώσεων από το πακέτο μέτρων. Το ξεκίνημα έχει ήδη γίνει με τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Γεωργιάδης για διαγραφή Σαμαρά: «Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό ο Μητσοτάκης» - Όλο το παρασκήνιο
Η πρόταση για το 0,5%
Ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. θα διατηρηθεί και μετά τη συζήτηση στη Βουλή η πρόταση για επιστροφή του 0,5% του ΑΕΠ στην ελληνική κοινωνία από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Η πίεση προς την κυβέρνηση θα είναι διαρκής, με αιχμή το ερώτημα: «Αφού πέτυχε μεγάλο πλεόνασμα, γιατί να περιμένουμε έως το 2019-2020 για τα αντίμετρα;».
«Υπάρχει σε αυτά που προτείνει η Ν.Δ. κάτι που θεωρείται υπερβολικό ή που δεν βοηθάει την οικονομία; Να το αντικρούσουν, εάν μπορούν, με επιχειρήματα. Αλλά δεν μπορούν», σχολιάζουν χαρακτηριστικά από το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν επίσης ότι το συγκεκριμένο πακέτο θα ευνοήσει οριζόντια την ελληνική κοινωνία, ενώ τα κυβερνητικά αντίμετρα, όπως είναι δομημένα, εκτιμούν ότι, ακόμη και αν εφαρμόζονταν, θα ωφελούσαν τελικά περισσότερο τους πιο προνομιούχους που δεν έχουν τόση ανάγκη.
Η επόμενη μέρα
Μπροστά στην προοπτική υπερψήφισης των μέτρων από την κυβερνητική πλειοψηφία, ξεκινούν πάντως στη Ν.Δ. συζητήσεις και για τη στρατηγική της επόμενης ημέρας μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρά το γεγονός ότι ως πρώτη εκτίμηση θεωρείται ότι το ενδεχόμενο εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απομακρυνθεί, άποψη αρκετών γαλάζιων στελεχών είναι πως η ψήφιση των μέτρων «θα δώσει μια προσωρινή μόνο ανακούφιση στην κυβέρνηση». Πρωτίστως επειδή θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσμενή πραγματικότητα που δημιουργούν οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία. Ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% για το 2017 προεξοφλείται ότι έχει πλέον χαθεί, ως αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθήθηκε και ο ρεαλιστικός αναπτυξιακός στόχος τοποθετείται πλέον σε επίπεδα 1,5%. Η ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αδυναμία δημιουργίας αναπτυξιακού momentum είναι έκδηλη. «Εμείς θέλουμε να αναπτύσσεται η οικονομία. Δεν θέλουμε να έρθουμε και όλα να είναι κατεστραμμένα», επισημαίνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.
Η αδυναμία της παρούσης κυβέρνησης, λόγω «ανικανότητας και ιδεοληψιών», να εφαρμόσει στην πράξη μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει προϋποθέσεις επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και διατηρήσιμης ανάπτυξης είναι που θα κάνει τη Ν.Δ. να συνεχίζει να ζητά «πολιτική αλλαγή», προειδοποιώντας διαρκώς για την ανάγκη να έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση επαρκή χρόνο, ώστε να μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής