«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι 380 φάλαινες έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Νικ Ντέκα, διευθυντής εθνικών πάρκων της Τασμανίας. «Περίπου 30 εξακολουθούν να είναι ζωντανές και το καλό νέο είναι ότι έχουμε ήδη σώσει 50», πρόσθεσε.
Από τη Δευτέρα περίπου 470 φάλαινες- πιλότοι είχαν εντοπιστεί στις απομονωμένες δυτικές ακτές της Τασμανίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξοκείλει ποτέ στο νησί αλλά και γενικότερα στην Αυστραλία.
Μια ομάδα 65 εργαζομένων σε εθνικά πάρκα, εθελοντών και αλιέων συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης.
Προκειμένου να βοηθήσουν τα κήτη να ξαναβγούν στη θάλασσα, τέσσερις ή πέντε μπαίνουν στα παγωμένα νερά για να τοποθετήσουν σχοινιά γύρω τους ώστε βάρκες να μπορέσουν να τις οδηγήσουν έξω από τον κόλπο στον οποίο βρίσκονται.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο οι φάλαινες, κάποιες φορές εξοκέλλουν, όμως γνωρίζουν ότι ακολουθούν έναν αρχηγό και ότι συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει προβλήματα.
Μέχρι αργά την Τετάρτη, περίπου 50 από τα θαλάσσια θηλαστικά είχαν απεγκλωβιστεί, αλλά ειδικοί έλεγαν πως υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να επιστρέψουν, όπως πολλές άλλες κατά τις προσπάθειες διάσωσης τις προηγούμενες ημέρες.
Οι ελπίδες λιγοστεύουν για αυτές που παραμένουν ζωντανές, ενώ οξύνεται και το πρόβλημα διαχείρισης των σορών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr