Το παγόβουνο οδεύει βόρεια από την Ανταρκτική προς τη Νότια Γεωργία μια τραχιά βρετανική επικράτεια και καταφύγιο άγριας ζωής, όπου ενδέχεται να προσκρούσει και να διαλυθεί σε κομμάτια. Αυτή τη στιγμή απέχει 173 μίλια (280 χλμ.).
Πολλά πουλιά και φώκιες πέθαναν στις παγωμένες ακτές του Νότιου Γεωργίου όταν στο παρελθόν τεράστια παγόβουνα σταμάτησαν τη σίτισή τους.
«Τα παγόβουνα είναι από τη φύση τους επικίνδυνα. Θα ήμουν εξαιρετικά χαρούμενος αν εμάς μας προσπερνούσε τελείως», λέει ο καπετάνιος Σάιμον Γουόλας στον BBC, μιλώντας από το σκάφος της κυβέρνησης του Νότιου Γεωργίου, Pharos.
Η RAF έκανε πρόσφατα πτήση πάνω από το γιγαντιαίο παγόβουνο καθώς πλησίαζε τη Νότια Γεωργία
Αναγνωρισμένα ως A23a, τα παγόβουνα είναι μεταξύ των παλαιότερων στον κόσμο. Αποκολλήθηκε, ή έσπασε, από την παγοκρηπίδα Filchner στην Ανταρκτική το 1986.
Τελικά, τον Δεκέμβριο, έσπασαν και τώρα συνεχίζουν το τελικό τους ταξίδι.
Οι θερμότερες θάλασσες βόρεια της Ανταρκτικής λιώνουν και αποδυναμώνουν τους τεράστιους τοίχους του, που φτάνουν τα 400 μέτρα, ψηλότεροι ακόμα και από τον Πύργο του Σάρντ στο Λονδίνο.
Η αρχική του έκταση ήταν 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι σταδιακά φθείρεται και τώρα έχει περίπου 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το μέγεθος του κομητεία Κορνουάλης στην Αγγλία.
«Πνίγηκε» στο νέφος η Ταϊλάνδη: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Στο μεταξύ μεγάλα κομμάτια πάγου αποκολλούνται, πέφτοντας στα νερά γύρω από τα άκρα του.
Το παγόβουνο A23a μπορεί να σπάσει σε τεράστια τμήματα ανά πάσα στιγμή, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να παραμείνουν εκεί για χρόνια, σαν πλωτές πόλεις πάγου που περιφέρονται ανεξέλεγκτα γύρω από τη Νότια Γεωργία.
Αυτό δεν είναι το πρώτο τεράστιο παγόβουνο που απειλεί τη Νότια Γεωργία, καθώς το 2004, ένα από αυτά με την ονομασία A38, προσάραξε στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των νήσων προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Αυτό δεν είναι το πρώτο τεράστιο παγόβουνο που απειλεί τη Νότια Γεωργία και τα Νησιά Σάντουιτς.
Το 2004, το A38 προσέκρουσε στο ηπειρωτικό ράφι, αφήνοντας νεκρούς πιγκουίνους και νεογέννητα φώκιες στις παραλίες, καθώς τα τεράστια κομμάτια πάγου μπλόκαραν τη διατροφή τους.
Η επικράτεια φιλοξενεί πολύτιμες αποικίες βασιλικών πιγκουίνων και εκατομμύρια θαλάσσιους ελέφαντες και φώκιες γούνας.
Οι ναυτικοί και οι ψαράδες λένε ότι τα παγόβουνα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Το 2023, το A76 τους προκάλεσε ανησυχία όταν πλησίασε να προσκρούσει.
«Κομμάτια του ανασηκώνονταν, μοιάζοντας με τεράστιους παγωμένους πύργους, μια παγωμένη πόλη στον ορίζοντα», λέει ο Μπέλχιερ, ο οποίος είδε το παγόβουνο ενώ ήταν στη θάλασσα.
Αυτά τα κομμάτια εξακολουθούν να επιπλέουν γύρω από τα νησιά σήμερα.
«Αυτά τα κομμάτια καλύπτουν το νησί – πρέπει να περνάμε ανάμεσά τους», λέει ο καπετάνιος Γουόλας.
Οι ναυτικοί στο σκάφος του πρέπει να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση. «Έχουμε προβολείς όλη τη νύχτα για να βλέπουμε τα παγόβουνα – μπορεί να έρθουν από το πουθενά», εξηγεί.
Το A76 ήταν «μια αλλαγή παιχνιδιού», σύμφωνα με τον Νιούμαν, με «τεράστιες επιπτώσεις στις λειτουργίες μας και στην ασφάλεια του σκάφους και του πληρώματος».
Η αλλαγή του κλίματος είναι απίθανο να είναι η αιτία για τη δημιουργία του A23a, καθώς αυτό αποκόπηκε πολύ πριν την αύξηση των θερμοκρασιών που βλέπουμε σήμερα.
Ωστόσο, τα τεράστια παγόβουνα είναι το μέλλον μας. Καθώς η Ανταρκτική γίνεται πιο ασταθής με θερμότερα ωκεάνια και ατμοσφαιρικά νερά, όλο και μεγαλύτερα κομμάτια των παγετώνων θα αποκολλούνται.
Πριν τελειώσει η πορεία του, όμως, το A23a έχει αφήσει ένα τελευταίο δώρο για τους επιστήμονες.
Μια ομάδα από την Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα πάνω στο ερευνητικό σκάφος Sir David Attenborough βρέθηκε κοντά στο A23a το 2023.
Οι επιστήμονες έτρεξαν να εκμεταλλευτούν την σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν τι κάνουν τα γιγαντιαία παγόβουνα στο περιβάλλον.
Η ερευνητής Laura Taylor συγκέντρωσε πολύτιμα δείγματα νερού 400 μέτρα από τους τοίχους του παγόβουνου.
Τα δείγματα αυτά βοηθούν στην έρευνα για το πώς τα παγόβουνα επηρεάζουν τον κύκλο του άνθρακα στον νότιο ωκεανό.
Το λιωμένο νερό περιέχει θρεπτικά συστατικά και χημικά στοιχεία, καθώς και μικροσκοπικά ζώα όπως το φυτοπλαγκτόν, που απελευθερώνονται στο νερό καθώς το παγόβουνο λιώνει. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη φυσική και χημική σύνθεση του ωκεανού και να αποθηκεύσει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα βαθιά στον ωκεανό, κλειδώνοντας έτσι ορισμένες από τις εκπομπές CO2 του πλανήτη που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Τα παγόβουνα είναι απρόβλεπτα και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Ωστόσο, σύντομα το γιγαντιαίο παγόβουνο αναμένεται να εμφανιστεί στον ορίζοντα των νησιών.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτός ο καφές είναι ο χειρότερος για την υγεία
Χριστίνα Μαρκεσίνη: Στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, ώρα 22:00
Πατέρας για πρώτη φορά έγινε παίκτης του GNTM – Δείτε την ανάρτηση του!