Η σπατάλη τροφίµων ευθύνεται για το 8% της παραγωγής αερίων του θερµοκηπίου (περίπου 3.300 εκατ. τόνους CO2), που σηµαίνει πως αν ήταν χώρα θα καταλάµβανε, µετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, την τρίτη θέση µεταξύ των πιο ρυπογόνων χωρών του κόσµου. Αυτό που ωστόσο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως, όταν πετάµε τρόφιµα στα σκουπίδια, πετάµε µαζί και όλες τις πρώτες ύλες, που χρειάστηκαν για την παραγωγή τους, ανάµεσά τους και το νερό, έναν δηλαδή από τους πιο πολύτιµους πόρους του πλανήτη. Η παραγωγή τροφίµων χρειάζεται το 70% του γλυκού νερού.
Ενδεικτικά, 1 κιλό βόειου κρέατος χρειάζεται τουλάχιστον 10.000 λίτρα νερού για να παραχθεί, ενώ ένα καρβέλι ψωµί 1.000 λίτρα. Συνολικά, έχει υπολογιστεί πως το νερό που σπαταλάται, ως αποτέλεσµα της σπατάλης τροφίµων, είναι 250 κυβικά χιλιόµετρα, ή αλλιώς 3 φορές η λίµνη της Γενεύης Όλοι µας είµαστε σε θέση να συµβάλλουµε για την αντιστροφή αυτού του φαινοµένου , παίρνοντας ιδέες για τη µείωση της σπατάλης φαγητού ή για την αξιοποίησή τους, ώστε να τα προσφέρουµε σε ανθρώπους µε ανάγκη αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια στην ιστοσελίδα www.boroume.gr.
Το Μπορούµε είναι µια µη κερδοσκοπική οργάνωση, µε στόχο τη µείωση της σπατάλης τροφίµων στην Ελλάδα, µέσω προγραµµάτων, που περιλαµβάνουν:
- τη διάσωση & προσφορά τροφίµων µέσω µηχανισµών σε κάθε επίπεδο της επισιτιστικής αλυσίδας («Διάσωση & Προσφορά Τροφίµων», «Μπορούµε στο Χωράφι», «Μπορούµε στη Λαϊκή»)
- την ενηµέρωση σχετικά µε το φαινόµενο της σπατάλης τροφίµων και την ενίσχυση της πρόληψης κατά του φαινοµένου («Πρόγραµµα ενηµέρωσης Καµία Μερίδα Φαγητού Χαµένη», «Μπορούµε στο Σχολείο», «Συµµαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίµων», Σήµα Πιστοποίησης “No Food Waste”)
Από την αρχή της λειτουργίας του το 2012, η οργάνωση έχει προσφέρει περισσότερες από 70.000.000 µερίδες τρόφιµα σε 650 κοινωφελείς φορείς όλης της Ελλάδας, ενώ κατά µέσο ηµερήσιο όρο σώζει & προσφέρει 30.000 µερίδες τροφίµων.