H Saurona triangula και η saurona aurigera έχουν φωτεινά πορτοκαλί πίσω φτερά με σκούρες βούλες, ανέφερε το μουσείο. Τα διακριτικά σημάδια των φτερών θύμισαν στους ερευνητές το «Μάτι του Σάουρον» από τη σειρά βιβλίων του συγγραφέα JRR Tolkien.
Η Δρ Blanca Huertas, η ανώτερη επιμελήτρια των πεταλούδων στο μουσείο είπε:
«Το να δώσουμε σε αυτές τις πεταλούδες ένα ασυνήθιστο όνομα βοηθάει να επιστήσουμε την προσοχή σε αυτήν την υποτιμημένη ομάδα. Δείχνει ότι, ακόμη και ανάμεσα σε μια ομάδα ειδών με πολύ παρόμοια εμφάνιση, μπορείς να βρεις ομορφιά μέσα στη “θαμπάδα”».
Σύμφωνα με το μουσείο, πολλά άλλα είδη ζώων έχουν πάρει το όνομά τους από τον Σάουρον: Ένα σκαθάρι, ένας βάτραχος και ένας δεινόσαυρος.
Ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» έχει επίσης εμπνεύσει ονόματα ειδών με βάση τους χαρακτήρες Γκάνταλφ και Γκόλουμ. Όπως εξήγησε το μουσείο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν συχνά ονόματα εμπνευσμένα από την ποπ κουλτούρα για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού.
Κλίμα: Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024, δεν διακρίνεται κορύφωσή τους
Η ομάδα που αναγνώρισε τις πεταλούδες αξιολόγησε περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη πεταλούδων για περισσότερο από μια δεκαετία για τη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο Systematic Entomology. Ανέλυσαν τις πεταλούδες όχι μόνο από την εμφάνιση αλλά και μέσω της αλληλουχίας DNA.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανακάλυψαν έως και 20% περισσότερα είδη πεταλούδων από αυτά που υπήρχαν, πριν ξεκινήσει το έργο τους. Ελπίζουν να ανακαλύψουν περισσότερα στο μέλλον. Ο εντοπισμός συγκεκριμένων τύπων πεταλούδων επιτρέπει την καλύτερη διατήρηση, είπε η δρ. Huertas.
«Μερικά από αυτά τα είδη απειλούνται με εξαφάνιση, και έτσι έχουμε πολλά να κάνουμε τώρα, μπορούμε να τους δώσουμε ένα όνομα. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ομάδες πεταλούδων και εντόμων που χρειάζονται προσοχή ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές και προστατευμένες», τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα
Μάριος Παπαγεωργίου: Δύο συλλήψεις για την αρπαγή και δολοφονία του
To ΑΠΘ το τερμάτισε με την Τεχνητή Νοημοσύνη – «Νίκησε» ΜΙΤ και Πρίνστον