Αν και η αλλαγή δεν είναι τόσο εμφανής στο ανθρώπινο μάτι, πάνω το 56% των ωκεανών της Γης έχει πάρει πιο πράσινο χρώμα, το οποίο οφείλεται στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν και μικροβίων κοντά στην επιφάνεια των ωκεανών.
Το φυτοπλαγκτόν είναι το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και η ανάπτυξή του υπό κανονικές συνθήκες είναι σημάδι υγείας των ωκεανών. Ωστόσο η υπερανάπτυξη και η απορρόφηση οξυγόνου από μεγάλες μάζες των μικροοργανισμών συνδέεται με την αύξηση των νεκρών ζωνών των ωκεανών.
Η Στέφανι Ντούτκιεβιτς του MIT, η οποία είναι μία από τις συντάκτριες της μελέτης που δημοσιεύεται στο Nature, τονίζει ότι οι αλλαγές «συνάδουν με τις αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο στο κλίμα».
Το πρασίνισμα των ωκεανών ανακαλύφθηκε από την ανάλυση δεδομένων της NASA από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Ιούνιο του 2022
Μελέτη εντοπίζει περιοχές στην Αλάσκα και τη Σιβηρία που έχουν υποστεί «κλιματικό στρες»
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την επιφάνεια του ωκεανού μέσα από επτά μήκη κύματος του φωτός χρησιμοποιώντας το σύστημα MODIS του δορυφόρου Aqua της NASA. Αν και ο ωκεανός φαίνεται να έχει ομοιόμορφα μπλε χρώμα με γυμνό μάτι, το χρώμα του περιέχει ένα μείγμα από αυτά τα μήκη κύματος τα οποία κυμαίνονται από μπλε και πράσινο έως και κόκκινο.
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ωκεανοί κοντά στον ισημερινό έχουν γίνει σταθερά και μόνιμα περισσότερο πράσινοι, δύο φορές περισσότερο από το αναμενόμενο.
Το πρασίνισμα δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με φυσικές, εποχιακές αλλαγές στην άνθηση του φυτοπλαγκτόν. Το μοντέλο των επιστημόνων δείχνει ότι αυτό σχετίζεται και με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου.
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: «Απανωτοί» ανεμοστρόβιλοι χτυπούν το Σικάγο – Σε κατάσταση συναγερμού το Ιλινόι
Τιτανικός: Βίντεο δείχνει πώς εξερράγη το υποβρύχιο Titan – «Ρεκόρ» προβολών μέσα σε λίγες ώρες
Ισπανία: Σε κοριτσάκι 6 μηνών ανήκει το ακέφαλο σώμα που βρέθηκε σε παραλία