Το τελευταίο επεισόδιο της έντασης προκλήθηκε μετά την προώθηση διαδικτυακού ψηφίσματος από τη γερμανική ΜΚΟ «Campact», η οποία καλεί τα σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας να μποϊκοτάρουν τις ισπανικές φράουλες, κάλεσμα που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ενωσης Αγροτών Φράουλας της Ισπανίας «Interfresa». Το ψήφισμα, το οποίο έχουν υπογράψει 150.000 άνθρωποι, καλεί υπεραγορές όπως η Edeka, η Lidl και άλλες να σταματήσουν να πωλούν εισαγόμενα μούρα και φράουλες που καλλιεργούνται στη νότια Ισπανία, σε περιοχές που απειλούνται.
Η τοπική κυβέρνηση σκοπεύει να νομιμοποιήσει την άρδευση γύρω από τη Ντονιάνα, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το πάρκο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ισπανική «Interfresa» αρνείται ότι οι αγρότες αρδεύουν παράνομα, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας.
Εξαγωγές
Η όρεξη της Ευρώπης για φράουλες ώθησε τους τοπικούς αγρότες να στραφούν από καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και οι ξηροί καρποί στον «κόκκινο χρυσό» στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Σήμερα, η επαρχία Ουέλβα κοντά στη Σεβίλλη είναι υπεύθυνη για το 98% της παραγωγής μούρων της Ισπανίας και το 30% της Ευρώπης, αποτελώντας τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φράουλας παγκοσμίως.
Η φράουλα ωστόσο είναι ένα απαιτητικό φρούτο που χρειάζεται πολύ πότισμα -η καλλιέργεια 1 κιλού φράουλας απαιτεί περίπου 300 λίτρα νερό. Οι αγρότες, αναζητώντας πόρους για να τροφοδοτήσουν τις υδροβόρες καλλιέργειές τους, άρχισαν να ανοίγουν πηγάδια για να αξιοποιήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Ντονιάνα. Οι πρώτες προειδοποιήσεις για τη βιωσιμότητα των υγροτόπων άρχισαν να κυκλοφορούν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Σχέδιο Βρυξελλών
Ομως μόλις το 2014 ψηφίστηκε νόμος «Σχέδιο Φράουλα» όπως ονομάστηκε, που νομιμοποίησε την άρδευση σε περίπου 9.000 εκτάρια γης με βάση παλιά δεδομένα, εξαιρώντας τις εκμεταλλεύσεις που είχαν αρχίσει να αξιοποιούν τον υδροφόρο ορίζοντα χωρίς άδεια στο μεταξύ. Κάποια παράνομα πηγάδια έκλεισαν, όμως οι παράνομες φάρμες πολλαπλασιάστηκαν. Το WWF εκτιμά ότι οι νόμιμα αρδευόμενες γεωργικές εκτάσεις αποτελούν το 80% της αρδευόμενης έκτασης γύρω από τη Ντονιάνα, ενώ το 20% αρδεύεται παράνομα.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η συντηρητική περιφερειακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να λύσει το ζήτημα με ένα νέο σχέδιο άρδευσης (προτάθηκε τον Μάρτιο) που θα νομιμοποιήσει περίπου 750 εκτάρια παράνομων αγροτικών περιοχών γύρω από τη Ντονιάνα. Η μάχη για το μέλλον της Ντονιάνα έχει αποκτήσει και ευρύτερο ευρωπαϊκό αντίκτυπο, καθώς οι Βρυξέλλες απειλούν την Ισπανία με οικονομικές κυρώσεις σχετικά με το σχέδιο της Ανδαλουσίας να επιτρέψει περισσότερη ύδρευση. Πέρυσι η Κομισιόν προειδοποίησε την Ισπανία ότι θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για βιώσιμη διαχείριση των υπόγειων υδάτινων όγκων.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Η παροχή νερού στον φυσικό χώρο Ντονιάνα, του οποίου τα έλη, τα δάση και οι αμμόλοφοι εκτείνονται σε σχεδόν 130.000 εκτάρια και περιλαμβάνουν ένα εθνικό πάρκο που ανήκει στον κατάλογο της UNESCO, έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, της γεωργίας, της ρύπανσης από τα ορυχεία και της αποξήρανσης των ελών.
Πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας της Ισπανίας σημειώνει ότι το 59% των μεγάλων λιμνών της Ντονιάνα είναι μισοάδειες από το 2013 και ότι η περιοχή βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση». Η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη της Ντονιάνα στέρεψε πέρυσι για τρίτη φορά μέσα σε μισό αιώνα, και πλέον έχει συρρικνωθεί σε μια μικρή υγρή λακκούβα.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Πανελλήνιες 2023: Αυτές είναι οι απαντήσεις στην έκθεση
Ποια ήταν η Νόνικα Γαληνέα – H τελευταία της γενιάς του «αστικού θεάτρου»
Πέθανε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος