Χρήστες των social media ανεβάζουν πλάνα που καταγράφουν σπάνιους μαυρόγυπες να ψάχνουν να βρουν μάταια τις φωλιές τους στο δάσος της Δαδιάς, περιοχή του δικτύου NATURA.
Δάσος Δαδιάς: Οι σπάνιοι μαυρόγυπες ψάχνουν τις φωλιές τους στα αποκαΐδια
Ο Έβρος αποτελεί το μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, ωστόσο λόγω της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς η πανίδα της περιοχής έχει επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό. Πάνω από 930.000 στρέμματα έχουν γίνει ήδη στάχτη, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή.
Ο μαυρόγυπας αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας. Παρότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο πληθυσμός του άκμαζε στη χώρα, η συρρίκνωση που ακολούθησε ήταν δραματική, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 να αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές: στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο. Σήμερα, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Όπως αναφέρει η WWF, μετά από δράσεις της οργάνωσης στην περιοχή προέκυψε η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του μαυρόγυπα από 16 ζευγάρια και 55 άτομα το 1992 σε 28 ζευγάρια και 90-100 άτομα τη τελευταία πενταετία. Το WWF συνεργάστηκε για τον σκοπό αυτό με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, δασαρχείο Σουφλίου, δήμο Σουφλίου, περιφερειακή ενότητα Έβρου και φορέα φιαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Daniel: Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος στον Δομοκό
Κακοκαιρία Daniel: Bίντεο – σοκ από τη δραματική διάσωση παιδιών και σκύλου στον Παλαμά
Τουρκικά «παιχνίδια» με τη Φενέρ στην Θράκη – Σύλλογος χρησιμοποιεί τον όρο «Δυτική Θράκη»