Από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έως τις πλημμύρες στη Γερμανία και τον καύσωνα στη Σιβηρία, το SOS που εκπέμπει ο πλανήτης ακούγεται πια καθαρά. Ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές του κόσμου με πολλές ανθρώπινες απώλειες, προστίθενται καθημερινά στη ζοφερή εικόνα από την πανδημία.
Οι επιστήμονες έχουν χτυπήσει προ πολλού το καμπανάκι του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που συμβαίνουν πιο γρήγορα από τις προβλέψεις. Μιλούν μάλιστα με έκπληξη, για την ταχύτητα με την οποία οδηγείται ο πλανήτης και η ανθρωπότητα στο σημείο της «κλιματικής ρήξης», απ’ όπου ίσως να μην υπάρχει επιστροφή.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες, οι ακραίοι και συχνοί καύσωνες με την ακολουθούμενη λειψυδρία και την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, είναι φαινόμενα που συμβαίνουν δίπλα μας. Το φετινό καλοκαίρι επαναλήφθηκαν οι εικόνες καταστροφής που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Η βόρεια και δυτική Ευρώπη υποφέρει από επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, που γίνονται πλημμύρες και σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η νότια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη ασφυκτιά από την παρατεταμένη ζέστη με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που ακολουθούνται από δασικές πυρκαγιές (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) και ξηρασία. Στις αστικές περιοχές, οι άνθρωποι εκτίθενται στα φαινόμενα ενώ υπάρχει η δυσμενής πρόβλεψη ότι αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό η κλιματική αλλαγή, θα καταστραφούν πόλεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ευνοούνται οι πανδημίες, ανυπολόγιστες οι ζημιές, ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!
» ΥΓΕΙΑ
Μια από τις πιο ανησυχητικές συνέπειες της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης είναι η πιθανή συσχέτιση της αύξησης της θερμοκρασίας με την εμφάνιση πανδημιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει επίσημα πως τα μοντέλα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων θα μεταβληθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τα μελλοντικά σενάρια, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη πολλά θύματα. Οι θάνατοι αυξάνονται σε περιόδους καύσωνα ή ακραία χαμηλών θερμοκρασιών και οι λοιμώδεις νόσοι είναι πιο μεταδοτικές. Η ξηρασία και η λειψυδρία καταστρέφουν ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις
» ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη και η ισχυρή Γερμανία «γονάτισε» μπροστά στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες σε τρία κρατίδια. Πέραν του κόστους των ανθρώπινων ζωών και την επιβάρυνση στο περιβάλλον, υπάρχει ο τρίτος παράγοντας, εξίσου σημαντικός: οι υλικές ζημιές στις υποδομές. Οι πλημμύρες, όπως και οι πυρκαγιές, καταστρέφουν σπίτια, περιουσίες, δρόμους, εγκαταστάσεις. Η γεωργία, η τομείς της ενέργειας και ο τουρισμός πλήττονται πολύ σοβαρά, σε δεύτερο χρόνο. Το κόστος είναι τεράστιο για την οικονομία μιας χώρας πόσω μάλλον όταν οι «επιθέσεις» των καιρικών φαινομένων συμβαίνουν σε φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως όλες αυτές οι συνέπειες θα μεγεθυνθούν στη νιοστή, αν εξελιχθεί γρήγορα η κλιματική αλλαγή, ο συστημικός κίνδυνος της οποίας μελετάται και ήδη προσδιορίζεται από τις κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων και πιο ισχυρών χωρών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες συχνά βρίσκονται στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων χωρίς τα μέσα και τις δομές να τα αντιμετωπίσουν ή να επουλώσουν τις πληγές που προκαλούνται. Οι κάτοικοι αυτών των χωρών εξαρτώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και δεν διαθέτουν πόρους και μέσα για να αντιμετωπίσουν τι αλλαγές που έρχονται στο κλίμα και τη ζωή τους.
» ΠΑΝΙΔΑ – ΧΛΩΡΙΔΑ
Οι παγετώνες λιώνουν κατά 31% πιο γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα 15 χρόνια. Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο γίνεται επίσης με μεγάλη ταχύτητα ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν ερημώσει μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Είναι μόνο τρία παραδείγματα για το μέγεθος της καταστροφής που αφορούν όλους τους κατοίκους του πλανήτη.
Η απώλεια του θαλάσσιου πάγου απειλεί την άγρια ζωή της Αρκτικής, από τις πολικές αρκούδες και τις φώκιες μέχρι το πλαγκτόν και τα βρύα, προειδοποιεί ο Τομ Φόρμαν, ειδικός στην πολική άγρια ζωή και οδηγός στην Αρκτική.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται όχι μόνο εξωτερικά στο περιβάλλον αλλά κυρίως στο εσωτερικό της θάλασσας, προκαλώντας ανεπανόρθωτη καταστροφή στο οικοσύστημα και στο περιβάλλον. Ορισμένα είδη φυτών και ζώων θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο εξαφάνισης εάν η μέση θερμοκρασία της Γης εξακολουθήσει να αυξάνεται.
ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ: Αιμορραγούν τα ζωτικά σημεία της γης
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι παγετώνες λιώνουν 100 φορές πιο γρήγορα από όσο πίστευαν πριν από λίγα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί η στάθμη των θαλασσών, οδηγώντας σε τεράστιες καταστροφές και ανυπολόγιστους θανάτους. Η τελευταία πενταετία ήταν η θερμότερη περίοδος στην ιστορία όπως φάνηκε και από τον παρατεταμένο καύσωνα που σημειώθηκε το καλοκαίρι στην περιοχή της Σιβηρίας. Καθώς ο πάγος του Αρκτικού ωκεανού εξαφανίζεται, αφήνει πίσω του τα σκοτεινά νερά που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία αντί να την αντανακλούν πίσω στην ατμόσφαιρα, μια διαδικασία που επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και εξηγεί εν μέρει τους λόγους που οι θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν αυξηθεί με υπερδιπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.
Οι ειδικοί μιλούν για την καταστροφή των 31 «ζωτικών» σημείων της Γης. Από αυτά (από την Αρκτική έως τον Αμαζόνιο κ.λπ.) τα 18 έχουν φτάσει σε σημείο καμπής. Οι επιστήμονες μιλούν για την υπερεκμετάλλευση και καταστροφή των πόρων της Γης. Σε αυτή την εξέλιξη συμβάλλουν τα πλήγματα που δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται η παγκόσμια οικονομία από την πανδημία.
Οι συντάκτες της μελέτης για τα «ζωτικά σημεία της Γης» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bio Science, ζητούν από τις κυβερνήσεις άμεσα μέτρα για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων, την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων με πρόνοιες για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών και τον περιορισμό της εκμετάλλευσης εκτάσεων για την κτηνοτροφία. Τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό-ρεκόρ, τονίζει η μελέτη. Οι επιστήμονες ζητούν να κηρυχθεί κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Νέοι και παλιοί ιοί
Η καταστροφή των δασών ευνοεί την εμφάνιση νέων ή και παλαιών ιών και την εξάπλωση ζωονόσων. Αυτό εκτιμάται ότι συνέβη και με το νέο κορονοϊό αν και οι επιστήμονες ακόμη μελετούν την προέλευσή του. Στο παρελθόν, φονικές επιδημίες, όπως η γρίπη των πτηνών, ο Εμπολα, οι νόσοι από τα κουνούπια, αποδεκάτισαν ολόκληρες κοινωνίες στην Αφρική και την Ασία, λόγω της διαταραχής των οικοσυστημάτων από την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις αγροτικές καλλιέργειες, τους πολέμους κ.λπ. Οι συνθήκες εκτροφής πουλερικών και χοίρων αυξάνουν τις πιθανότητες να μεταδοθούν φονικοί ιοί στα υπόλοιπα ζώα και τους ανθρώπους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πάνω από το 75% των λοιμωδών νόσων προέρχονται από τα ζώα. Μέχρι σήμερα, είναι γνωστό ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από νυχτερίδες ή άλλα ζώντα άγρια ζώα που πωλούνται σε αγορές της Κίνας, καθώς οι έμποροι δρουν ανεξέλεγκτα και με σκοπό το κέρδος παραβιάζοντας τους κανόνες των οικοσυστημάτων και καταστρέφοντας τις περιοχές όπου ζουν είδη της άγριας ζωής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σοκ στη Σκιάθο: Ομαδικό βιασμό κατήγγειλε 20χρονη τουρίστρια
- Αγωνία για τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο – Γιατί εισήχθη στο νοσοκομείο
- Ακόμη πιο θανατηφόρα τα Rafale με σκοπευτικό επί κράνους Scorpion®
- Πέτρος Φιλιππίδης: Το πρώτο αίτημα του στις φυλακές – Η ψυχολογία του στα τάρταρα
- Έγκλημα στη Δάφνη: Εισαγγελική παρέμβαση για τους δύο αστυνομικούς που αγνόησαν τις καταγγελίες
- Φωτιά στην Αχαΐα: Ο πρώτος απολογισμός της καταστροφής – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – 16 τραυματίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter