Σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων.
Το 2019, περίπου το 1/5 των τροφίμων (17%, ή 93 εκατ. τόνοι) που παρήχθησαν συνολικά στον πλανήτη κατέληξε στις χωματερές.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι απαιτήσεις παραγωγής των τροφίμων που απορρίπτονται, από τα λιπάσματα έως τη βενζίνη με την οποία κινούνται τα αγροτικά τρακτέρ, ευθύνονται για το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο.
Περίπου το 70% των τροφίμων που πετιούνται προέρχονται απευθείας από τα νοικοκυριά, το 16% απευθείας από τις εγκαταστάσεις παραγωγής, το 11% από τα εστιατόρια, τα καφέ-μπαρ και τα ξενοδοχεία και το 3% από τα σούπερ μάρκετ.
Ατομικά, ο καθένας από εμάς ευθύνεται, κατά μέσο όρο, για 120 κιλά τροφίμων που καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια.
«Στόχος δεν είναι να κατηγορήσουμε τον κόσμο για αυτή την κατάσταση», λέει ο Μάρκους Γκρόβερ, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής βρετανικής οργάνωσης «Wrap» η οποία επιθυμεί να συνεισφέρει στην μείωση της ποσότητας των τροφίμων που πετιούνται κάθε χρόνο, μέσω και της ευαισθητοποίησης του κοινού.
«Ένας σημερινός καταναλωτής είναι πιθανό να πετάξει τελικά το 1/5 των προϊόντων που θα βάλει στο καρότσι του», προσθέτει ο Γκρόβερ. «Φτιάχνοντας και τηρώντας μια λίστα για ψώνια πριν πάμε στο κατάστημα, κοιτάζοντας προσεκτικά τι λείπει από το ψυγείο μας πριν ψωνίσουμε, μπορούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα».
«Όταν σπαταλούμε το φαγητό πετάμε μαζί του στα σκουπίδια και όλη την ενέργεια που απαιτήθηκε για να φτιαχτεί αυτό, όλο το διοξείδιο του άνθρακα που παρήχθη μαζί του πάει τζάμπα», επισημαίνει.
«Μιλάμε για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα ετησίως. Είναι ένα μεγάλο νούμερο, τόσο μεγάλο που εάν τα τρόφιμα αυτά αντιπροσώπευαν μια χώρα, θα ήταν ο μεγαλύτερος ρυπαντής της ατμόσφαιρας μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 10% ισοδυναμεί με έξι φορές τις εκπομπές από την παγκόσμια αεροπορία. Οπότε ο αντίκτυπος στο περιβάλλον είναι μεγάλος».
Μελέτη εντοπίζει περιοχές στην Αλάσκα και τη Σιβηρία που έχουν υποστεί «κλιματικό στρες»
«Η παραγωγή τροφίμων είναι μια από τις πιο επιδραστικές στο περιβάλλον ανθρώπινες δραστηριότητες. Η γεωργία χρησιμοποιεί το 70% του πόσιμου νερού που αξιοποιείται ετησίως. Συνδέεται επίσης με το 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο και με το 80% της καταστροφής της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων».
Πέραν από την περιβαλλοντική καταστροφή, η καλύτερη διαχείριση των τροφίμων που περισσεύουν από τις κυβερνήσεις και όλους τους αρμόδιους φορείς θα βοηθούσε και στην εξομάλυνση ενός ακόμη σημαντικού προβλήματος: της πείνας.
Το 2019, περίπου 690 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο αντιμετώπισαν πρόβλημα με την επαρκή καθημερινή τους σίτιση, αριθμός που σε μελλοντικές μελέτες αναμένεται να αυξηθεί, εξαιτίας παραμέτρων όπως η πανδημία του κορωνοϊού.
Η Ίνγκερ Άντερσεν, διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σχετικά:
«Η μείωση των τροφικών αποριμμάτων θα περιόριζε τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, θα επιβράδυνε την καταστροφή της φύσης μέσω της μόλυνσης και της αλλοτρίωσης της γης και θα ενίσχυε την διαθεσιμότητα των τροφίμων, μειώνοντας το φαινόμενο της πείνας παγκοσμίως και βοηθώντας στην εξοικονόμηση χρημάτων σε περιόδους παγκόσμιας ύφεσης».
«Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τη φύση και την απώλεια της βιοποικιλότητας, οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και οι πολίτες θα πρέπει να βάλουν το λιθαράκι τους για τον περιορισμό της κατασπατάλησης των τροφίμων».
«Η Σύνοδος Κορυφής των Συστημάτων Τροφίμων των Ηνωμένων ΕΘνών φέτος, μας δίνει την ευκαιρία να προβούμε σε τολμηρές νέες δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου παγκοσμίως», κατέληξε η Άντερσεν.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός – Παγώνη: Στο peak τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα – Τι είπε για σχολεία και καταστήματα
Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια – Στήνονται υποδομές για τη φιλοξενία σεισμοπλήκτων