Είμαστε, όμως, ασφαλείς έχοντας διαρκώς το κινητό τηλέφωνο πάνω μας ή μήπως τελικά η συνήθεια αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία;
Οι ανησυχίες αυτές αφορούν τόσο τον εθισμό που μπορεί να προκαλέσει η έντονη χρήση του όσο και τους κινδύνους μικροβιακής μόλυνσης που εγκυμονεί για την υγεία μας.
Ένα από τα χειρότερα μέρη για να χρησιμοποιεί κανείς το κινητό του είναι το μπάνιο.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας που έλαβε χώρα το 2019, μια μεγάλη πλειονότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στην τουαλέτα. Η έρευνα αναφέρει ότι τα κινητά καταλήγουν να φέρουν περισσότερα μικρόβια από την ίδια την επιφάνεια της τουαλέτας.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να μολυνθούν με πολλά διαφορετικά είδη δυνητικά παθογόνων βακτηρίων.
Η επικεφαλής της έρευνας Emily Martin, καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έπειτα από έλεγχο βρήκε πάνω από 17.000 στελέχη βακτηρίων στα κινητά τηλέφωνα φοιτητών.
«Το ανθρώπινο δέρμα καλύπτεται φυσιολογικά από μικρόβια που συνήθως δεν έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία μας και τα φυσικά αυτά βακτήρια, συν η λιπαρότητα από τα χέρια, μεταφέρονται στο κινητό μας κάθε φορά που διαβάζουμε ένα μήνυμα ή τσεκάρουμε το Facebook. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα τηλέφωνα δεν είναι παθογόνοι», επισημαίνει η Martin.
Αυτό είναι το Bagger 293, η μεγαλύτερη κινούμενη κατασκευή στην ξηρά
Τα κινητά τηλέφωνα κουβαλούν περισσότερα μικρόβια από όσα νομίζαμε.
Ενδεικτικά παραδείγματα μικροβίων που αποτελούν δυσάρεστες επιπτώσεις για τον οργανισμό είναι τα εξής:
- το E. coli που προκαλεί διάρροια,
- ο σταφυλόκοκκος που μολύνει το δέρμα,
- τα ακτινοβακτήρια που είναι ικανά να προκαλέσουν φυματίωση και διφθερίτιδα,
- το κιτροβακτηρίδιο που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες λοιμώξεις του ουροποιητικού και
- ο εντερόκοκκος, που είναι γνωστό ότι προκαλεί μηνιγγίτιδα.
- η κλεμπσιέλλα,
- ο μικρόκοκκος,
- τα πρωτεοβακτήρια και
- η ψευδομονάδα.
«Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει ανάμεσά τους ακόμη και σταφυλόκοκκος, συνήθως όμως δεν είναι το στέλεχος που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι οι μικροοργανισμοί στα κινητά είναι αθώοι. Δεν ζούμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε όταν αγγίζουμε μια επιφάνεια είναι πιθανό να έρθουμε σε επαφή με έναν πιο επικίνδυνο μικροοργανισμό», επισημαίνει η Susan Whittier, διευθύντρια κλινικής μικροβιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Μελέτες έχουν βρει σοβαρούς παθογόνους μικροοργανισμούς στα κινητά τηλέφωνα.
Η έρευνα, μάλιστα, έχει διαπιστώσει ότι πολλά από αυτά τα παθογόνα είναι συχνά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του δέρματος, του εντέρου και του αναπνευστικού, που μπορεί να αποδειχθούν απειλητικές για τη ζωή. Επιπροσθέτως, τα τηλέφωνα περιέχουν πλαστικό που μπορεί να φιλοξενήσει και να μεταδώσει ιούς, μερικοί από τους οποίους επιβιώνουν έως και αρκετές ημέρες.
Κινητό: Πώς να απολυμαίνετε το τηλέφωνό σας
Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δίνουν οδηγίες σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση των κινητών τηλεφώνων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μικροβιακής λοίμωξης:
- να χρησιμοποιείτε καθημερινά μαντηλάκια ή σπρέι με 70% οινόπνευμα.
- όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι, κρατήστε το τηλέφωνο στην τσέπη ή στην τσάντα σας, ώστε να διατηρείται προστατευμένο από την έκθεση σε μικρόβια.
- αφήνετε το κινητό σε ένα απομακρυσμένο σημείο όταν δεν το χρησιμοποιείτε και
- να απολυμαίνετε τακτικά και τον φορτιστή.
Ειδήσεις σήμερα
Έλον Μασκ: Aνακοίνωσε ότι βρήκε CEO για το Twitter – Και είναι γυναίκα
Εκλογές στην Τουρκία: Τo ροζ βίντεο που έβαλε… φωτιά στις κάλπες
Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» τα πρώτα 30άρια [βίντεο]