Επειδή, όμως, είναι καλό να γνωρίζουμε πράγματα ακόμη και αν μας είναι άχρηστα, ευχαριστούμε τον κόσμο του κινηματογράφου για τα tips και τις συμβουλές που μας έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια.
Ωστόσο, όμως, μερικές φορές πολλά από τα tips πρέπει να υπηρετήσουν τις εκάστοτε ανάγκες μιας ταινίας θα πρέπει να προσαρμοστούν, ακόμη και αν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όπως, συμβαίνει στις παρακάτω περιπτώσεις:
Μύθος no 1:
Στις ταινίες έχουμε δει τους γιατρούς να ανασταίνουν νεκρούς με τη βοήθεια του ηλεκτροσόκ με απινιδωτή. Η αλήθεια είναι πως όταν η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά είναι αδύνατο να γίνει επαναφορά με ηλεκτροσόκ.
Μύθος no 2:
Το Χλωροφόρμιο μπορεί να κοιμίσει άμεσα έναν άνθρωπο, επομένως όταν χρησιμοποιείται στις ταινίες βλέπουμε τον χαρακτήρα να χάνει άμεσα τις αισθήσεις του. Στην πραγματικότητα, το Χλωροφόρμιο χρειάζεται περίπου 5′ λεπτά για να δράσει, πράγμα που δίνει στον άνθρωπο την πιθανότητα αντίδρασης.
Αυτό είναι το Bagger 293, η μεγαλύτερη κινούμενη κατασκευή στην ξηρά
Μύθος no 3:
Η αστυνομία χρειάζεται μερικά λεπτά για να εντοπίσει μια κλήση από κάποιο τηλέφωνο. Η αλήθεια είναι πως οι Αρχές χρειάζονται τουλάχιστον μια ώρα. Ίσως στο μέλλον, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, γίνει αυτό που βλέπουμε στις ταινίες.
Μύθος no 4:
H εγκληματολογική εξέταση στον χώρο του εγκλήματος ή και στο πτώμα μπορεί να λύσει την υπόθεση. Στην πραγματικότητα η εγκληματολογική εξέταση πραγματοποιείται για τη συλλογή στοιχείων, όχι για την επίλυση της υπόθεσης.
Μύθος no 5:
Πρέπει να περιμένεις 24 ώρες προτού δηλώσεις την εξαφάνιση ενός ανθρώπου. Η αλήθεια είναι πως αν έχεις βάσιμες υποψίες ότι κάποιος δικός σου άνθρωπος κινδυνεύει ή έχει εξαφανιστεί πρέπει να ενημερώσεις άμεσα τις Αρχές, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες και να φύγουν όλες οι αμφιβολίες.
Μύθος no 6:
Όταν ένας άνθρωπος πνίγεται ζητά βοήθεια φωνάζοντας και κουνώντας τα χέρια, πράγμα που διαφέρει στην πραγματικότητα, καθώς ο ναυαγοσώστης αδυνατεί να εντοπίσει έναν άνθρωπο που κινδυνεύει στη θάλασσα την ώρα που κουνά τα χέρια του.
Μύθος no 7:
Το να πυροβολείς ταυτόχρονα δυο στόχους μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κάνει υπερήρωμα. Μόνο που η αλήθεια είναι πως, είναι πρακτικά αδύνατο να στοχεύεις δυο στόχους την ίδια στιγμή, καθώς οι πιθανότητες να τους πετύχεις είναι απειροελάχιστες.
Μύθος no 8:
Οι σιγαστήρες κάνουν τα όπλα αθόρυβα. Στην πραγματικότητα οι σιγαστήρες μειώνουν τον θόρυβο που κάνουν τα όπλα, αλλά δεν τον εξαφανίζουν, με αποτέλεσμα ο πυροβολισμός να παραμένει αισθητός.
Μύθος no 9:
Μια κλειδωμένη πόρτα μπορεί να ανοίξει πυροβολώντας την κλειδαριά. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού μια μικρή σφαίρα δεν μπορεί να σπάσει μια ατσαλένια κλειδαριά.
Μύθος no 10:
Αν κάνεις skydiving μαζί με κάποιον άλλον και αποφασίσεις να σχολιάσεις την μοναδική εμπειρία ενώ βρίσκεσαι ακόμη στον αέρα, τότε ο συνοδός – συνομιλητής θα καταλάβει τι του λες. Στην πραγματικότητα η πίεση του αέρα που φτάνει στα αυτιά σου, κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης, είναι τόσο έντονη που δεν ακούς τίποτα.
Μύθος no 11:
Μπορείς να απασφαλίσεις μια χειροβομβίδα με τα δόντια, όπως έκανε ο Σταλόνε στις ταινίες του. Η αλήθεια είναι πως θα ήταν εντυπωσιακό, ωστόσο στην πραγματικότητα αν το επιχειρήσει κανείς το πιθανότερο είναι να μείνει χωρίς δόντια και η χειροβομβίδα να παραμείνει ασφαλισμένη.
Μύθος no 12:
Η κύρια ζώνη ενός αστεροειδούς είναι πυκνή και περιλαμβάνει σκόνη και πέτρες. Στην πραγματικότητα η ζώνη ενός αστεροειδούς δεν παρουσιάζει ομοιόμορφη κατανομή και τα στοιχεία που αποτελούν το σώμα τους (σκόνη, πέτρες) απέχουν αρκετά μεταξύ τους.