«Ραγίζουν» οι προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς μπίρας, καθώς απειλείται με ελλείψεις σε μπουκάλια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία τροφοδοτεί τις αγορές της Ευρώπης. Παράλληλα, διάχυτη είναι η ανησυχία ζυθοποιών και οινοποιών για τις τεράστιες αυξήσεις των γυάλινων φιαλών, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 50%-60%, γεγονός που οδηγεί και στην ανατίμηση του προϊόντος στο ράφι.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Γερμανία, η οποία προειδοποιεί για ελλείψεις σε μπουκάλια και ποτήρια μπίρας, οι οποίες θα επηρεάσουν, κυρίως, τις μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες.
Επιπλοκές
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Ζυθοποιών Ελλάδος και ιδιοκτήτης της μικροζυθοποιίας Septem, Σοφοκλής Παναγιώτου, στην Ουκρανία υπάρχουν 10 υαλουργίες με μεγάλα εργοστάσια, πολλά εκ των οποίων δεν λειτουργούν πλέον. «Η Ουκρανία είναι η Κίνα της Ευρώπης. Εχει χαμηλό εργατικό κόστος, φθηνό φυσικό αέριο, επειδή είναι δίπλα στη Ρωσία, και φθηνά μεταφορικά, επειδή είναι κοντά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ομως, πλέον υπάρχει πρόβλημα με τις προμήθειες μπουκαλιών. Αν και κάποια εργοστάσια λειτουργούν ακόμα, λίγα φορτηγά φεύγουν από τη χώρα», επισημαίνει.
Υπογραμμίζει δε ότι το κόστος των φιαλών έχει εκτοξευτεί, με τους ζυθοποιούς να αναγκάζονται να πληρώνουν κατά μέσο όρο 35%-40% περισσότερα για την προμήθειά τους, ενώ σε ορισμένα μπουκάλια οι αυξήσεις αγγίζουν το 50%-60%. Ενδεικτικά, μια γυάλινη φιάλη, που πριν από τον πόλεμο κόστιζε 0,19 ευρώ, πλέον πωλείται έναντι 0,40 ευρώ. Ο κ. Παναγιώτου αποδίδει την άνοδο των τιμών και στην εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς, όπως σημειώνει, το 35% της τιμής του μπουκαλιού αφορά στην ενέργεια.
Πάντως, αν και οι προμήθειες γυάλινων φιαλών γίνονται μετ’ εμποδίων, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν σοβαρά προβλήματα, γιατί οι μεγάλες ζυθοποιίες χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον επιστρεφόμενα μπουκάλια. «Το 90%-94% των φιαλών επιστρέφεται στις εταιρίες. Αλλιώς, αυτήν τη στιγμή δεν θα είχαμε μπουκάλια», τονίζει ο κ. Παναγιώτου.
Αισιοδοξία
Καθησυχαστικός εμφανίζεται, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμια αναταραχή σε υλικά συσκευασίας και πρώτες ύλες, η εταιρία του είναι προετοιμασμένη και θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της σε μπουκάλια μπίρας. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα παραλάβουμε τις φιάλες που έχουμε παραγγείλει από τους προμηθευτές μας και δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Παρά τη φαινομενικά ομαλή λειτουργία της αγοράς, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στο μέλλον, ειδικά αν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί επί μακρόν. Μάλιστα, τονίζουν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, καθώς είναι λίγα τα εργοστάσια στην Ευρώπη, ενώ η αγορά της Κίνας, από την οποία θα μπορούσαν να προμηθευτούν μπουκάλια, είναι απλησίαστη λόγω των υπέρογκων μεταφορικών.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον υαλουργίες που να παράγουν φιάλες, καθώς οι δύο βιομηχανίες, Βαλαβάνης Α.Ε. και Γιούλα Υαλουργική Βιομηχανία Α.Ε., που λειτουργούσαν παλαιότερα στη χώρα, έχουν εξαγοραστεί από πολυεθνικούς κολοσσούς του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές της μπίρας, έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο και μετά από 3% έως 6%, με στελέχη της αγοράς να αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων σε πρώτη ύλη και ενέργεια έχει απορροφηθεί από τις εταιρίες και προβλέπουν ότι τα κόστη θα παραμείνουν ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στα κρασιά
Αντιμέτωπα με ελλείψεις είναι ορισμένα οινοποιεία στη χώρα, καθώς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν βρίσκουν κάποια συγκεκριμένα μπουκάλια με ιδιαίτερη μορφή, αν και ακόμα το φαινόμενο δεν έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες οινοπαραγωγοί από την έλλειψη γυάλινων φιαλών, καθώς το βασικό εργοστάσιο κατασκευής τους βρίσκεται στην Ουκρανία, έκανε πριν από λίγες ημέρες στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς.
Τέλος, «αγκάθι» για τον κλάδο αποτελούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παραγγελιών φιαλών, αλλά και το κόστος τους, που έχει αυξηθεί τουλάχιστον 30%, ενώ οινοποιοί τονίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονται να αγοράζουν σε διαφορετική τιμή ακόμα και κάθε μέρα.
Εμπλοκή με τις προμήθειες φιαλών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
10 μεγάλες υαλουργίες υπήρχαν στην Ουκρανία. Πολλές πλέον δεν λειτουργούν
0,40€ πωλείται μια γυάλινη φιάλη από 0,19€ που κόστιζε πριν από τον πόλεμο
3%-6% έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο οι τιμές της μπίρας
94% των φιαλών επιστρέφεται στις εταιρίες