Ο… χάρτης
Η έρευνα και οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν από τις υψηλές πληρότητες, ειδικά στα νησιά, που αναλόγως την περιοχή φτάνουν έως και το 100%. Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, σε κάποια νησιά υπήρχαν περισσότεροι επισκέπτες από ό,τι διαθέσιμα καταλύματα. Σκιάθος, Σκόπελος, Κύθνος και Πάτμος «βούλιαξαν» από επισκέπτες, με την πληρότητα να αγγίζει το 100% το τριήμερο. Στα πιο προβεβλημένα, όπως η Μύκονος, η πληρότητα ήταν στο 94% για 3.536 διαθέσιμα ακίνητα. Εντυπωσιακή επίδοση, δεδομένου ότι οι τιμές δεν είναι προσιτές για όλους, όμως ο αριθμός των επισκέπτών ξεπέρασε τις προσδοκίες των ειδικών. Σε μέσες τιμές, το κόστος μίσθωσης μίας κατοικίας στο νησί για το τριήμερο ήταν από 1.700 ευρώ και ανέβαινε σημαντικά αναλόγως το ακίνητο. Στη Σαντορίνη, η πληρότητα έφτασε το 98% σε 3.691 διαθέσιμα ακίνητα, με μέσο κόστος τριημέρου άνω των 1.600 ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πληρότητα στην Πάρο, που έφτασε σχεδόν στο 99%.
Σημαντική είναι φέτος η επιτυχία της Νάξου, ως τουριστικός προορισμός, καθώς διαθέτει περισσότερα καταλύματα από τα μικρότερα νησιά, αλλά και πιο προσιτές τιμές σε σύγκριση με τα πλέον προβεβλημένα (Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος). Η πληρότητα άγγιξε το 99% σε 2.239 προς ενοικίαση κατοικίες. Το κόστος τριημέρου, για όσους κατάφεραν να βρουν διαθέσιμες κατοικίες, έφτανε σχεδόν τα χίλια ευρώ. Σε πληρότητες 98% έως 99% κινήθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο η Σύρος, η Ανδρος και η Τήνος. Παρόμοια ήταν η επιτυχία και των νησιών του Ιονίου, με Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα να έχουν πληρότητες κοντά στο 99%.
«Σαφάρι»
Τα αυξημένα έσοδα έφεραν ξανά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κάτω από το μικροσκόπιο της εφορίας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να τρέχουν πολλαπλές διασταυρώσεις στοιχείων και να πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους για τις παράνομες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς όπως έχουν δείξει και προηγούμενοι έλεγχοι υπάρχουν αρκετοί που προσπαθούν να αποφύγουν τη φορολογία. Οπως είναι η συνήθης πρακτική, εξετάζονται τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί και παράλληλα οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών. Από τους ελέγχους δεν ξεφεύγουν ούτε εκείνοι που «ξέχασαν» να δηλώσουν το προς μίσθωση ακίνητό τους. Η έρευνα σαρώνει και τις διάφορες αγγελίες που υπάρχουν σε διαδικτυακές σελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουν ακίνητα προς μίσθωση και εξετάζεται αν πρόκειται για δηλωμένα ακίνητα στο TAXISnet.
Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάζουν οι φορολογικές υπηρεσίες είναι τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων, με τα στοιχεία ιδιοκτησίας τους και ό,τι έχει δηλωθεί στο Ε2 των ιδιοκτητών. Στη συνέχεια γίνεται αντιπαραβολή με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις δημοφιλείς πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Booking.com, VRBO). Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο και η χρήση του γίνεται όπως προβλέπεται με το νόμο, σειρά έχουν οι εισπράξεις. Εξετάζονται οι κινήσεις λογαριασμών και καρτών των δηλωμένων ιδιοκτητών, ώστε να φανούν τα πραγματικά ποσά που έχουν εισπραχθεί και διασταυρώνονται με όσα δηλώνονται. Το σύστημα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι «δουλεύει», καθώς φέρνει στο φως τόσο όσους δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο προς εκμετάλλευση όσο και όσους υποδηλώνουν τα εισπραχθέντα ποσά. Σε κάθε περίπτωση, τα πρόστιμα για παραβάσεις δεν είναι μικρά και μπορεί, αναλόγως την περίπτωση, να φτάσουν και τις 20.000 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός-καύσωνας: Τριήμερο… φωτιά και λαύρα
Σκιάθος: Σοκ από την αυτοκτονία επιχειρηματία – Βρέθηκε απαγχονισμένος σε βίλα, άφησε και σημείωμα
Μενέντεζ σε Τουρκία για απόκτηση νέων S-400 από τη Ρωσία: Ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ